Storvokst hybrid i skogen

Logset 12H GTE Hybrid. Det høres ut som en Golf, men er en av de virkelig store gutta i skogen.

BRENNERIROA: – På denne størrelsen er maskinen blant de store gutta. På størrelse med Ponsse Bjørn, 1470 John Deere og den gjengen der.

Kai Eriksen, Skogservice AS. Logset 12H GTE Hybrid bak.

Kai Eriksen i Skogservice AS. (Foto: Jørn Søderholm)

Kai Eriksen i Skogservice AS snakker om Logset 12H GTE Hybrid.

Annonse

Den siste hogstmaskinen i modellprogrammet til Logset – et finsk merke med heller dårlig fotfeste her til land – er voksne saker.

Verdens største hogstmaskin

Produsenten selv kaller den ubeskjedent «verdens mest produktive hogstmaskin«.

Den 24 tonn tunge hoggeren drives av en 300 hk Sisu dieselmotor. I tillegg har hybridmaskinen en el-løsning med tre kondensatorer og en el-motor på 220 hk.

Her er en video fra visningen ved Brenneriroa. Artikkelen fortsetter under videoen.

Kraftige saker

Elektrisk energi lades inn kondensatorene, og hentes ut i form av 220 ekstra hestekrefter.

Totalt yter den voksne maskinen hele 520 hestekrefter og generøse 2000 Nm i dreiemoment.

Eriksen tror den store Logset-maskinen vil gå godt i norsk terreng.

– Den har åtte hjul. Åtte store hjul, som mange vil ha. Og den har en lang, 28,5 tonnmeter kran med gode 11 meter rekkevidde, sier han.

Redusert dieselforbruk

– Når kondensatorene har blitt ladet i ti sekunder kan man hente ut de siste 220 hestene i 7-8 sekunder. Det reduserer drivstofforbruket med ca 25 prosent. Det utgjør en god del over de 4-5 årene maskinen bør nedbetales på, sier Kai Eriksen.

Om hybrid er et nytt prinsipp på skogsmaskiner, så er den bygget på velkjent teknologi. Dieselelektrisk drift er velkjent fra skipsfart. Og hybridløsninger i diverse former har vært brukt i årevis på busser, knuseverk, flishoggere og anleggsmaskiner.

Kondensatorer

Komatsus hybrid gravemaskiner 215 og 365 er også basert på kondensatorer. Der er det elektrisk energi (fra svingbrems) som lades inn i kondensatorene, og hentes ut til en elektromotor for å få fart på neste sving.

Kondensatorer er en form for batteri, men der energi lades inn og hentes ut mye raskere enn på et batteri.

Alle funksjoner samtidig

Jari-Pekka Ylikoski, Logset OY

Jari-Pekka Ylikoski er testingeniør i Logset OY.

– Hva jeg liker best? Kraften! Her kan man kjøre alle funksjoner samtidig. Å bruke kranen og hogstaggregatet samtidig som maskinen kjører er ingen problem, sier testingeniør Jari-Pekka Ylikoski.

Han var maskinfører på en demoturné i Skottland, Norge og Sør-Sverige nylig, før maskinen ble levert til kjøperen i Nord-Sverige.

For store drifter

Logset selv omtaler maskinen som et «monster» for stor drift.

Skogservice har representert det finske merket siden 1. august i år. Logset bygger i følge Eriksen rundt 200 enheter i året.

Firmaet hans har 35 år på baken, og driver med blant annet taubaner og tømmerkraner i tillegg til skogsmaskiner av flere fabrikat. Men framover er det Logset som skal prioriteres.

– Logset har vært representert i Norge i noen år tidligere, men det har blitt solgt få maskiner. Vi har hatt bra respons siden vi overtok, sier Kai Eriksen.