Komatsu 40 tonns hybrid er på vei til Norge

En hybrid-versjon av Komatsu velkjente PC360 var en av hovedattraksjonene på årets Bauma. Nå er den første på vei til Norge.

– Den hyggeligste, største og mest matnyttige nyheten for vårt marked, sa gravemaskin-salgssjef Kjell Kåre Espedal da han viste oss nye Komatsu HB365 på Bauma i april.

Hybridlagring til sving

Det er betegnelsen på hybridversjonen av «nesten-40-tonneren» PC360.

Annonse

Den nye hybridgraveren veier i underkant av 40 tonn.

Hybridprinsippet er som på 20-tonneren HB215: Energi fra oppbremsing av svingen produserer strøm som lagres i en kondensator, som igjen brukes ved neste svingbevegelse.

Sterk motor

Forskjellen er at HB365 har den samme 271 hk sterke sekseren som sin konvensjonelle søster PC360.

En 53 kW el-svingmotor kommer i tillegg.

– Det vil si at hybriden har mer motorkapasitet tilgjengelig for hydraulikken. Dermed vil HB365LC-3 være et hakk vassere på hydraulikken enn PC360-en, skriver Komatsu-importør Hesselberg Maskin AS i en pressemelding.

Stor uttelling ved steinlasting

Maskiner i 40-tonnsklassen er mye brukt til å laste stein.

Dette gir mye svingbevegelser, og dermed stor uttelling på hybridsystemet.

– Komatsus egne tall viser hele 20-30 prosent dieselbesparelse i gjennomsnitt sammenlignet med PC360, skriver Hesselberg Maskin.

Komatsu HB365 vil i følge importøren være tilgjengelig for prøvekjøring fra slutten av september.

Under er en video vi har funnet på Youtube av den nye hybriden i løsmasselasting på et ukjent sted. Videoen har lyd, men det er vanskelig å bedømme om HB365 har den samme karakteristiske jagingen i turtall som sin lillesøster HB215 (nederst).