To nye steinlastere fra Komatsu

 

Komatsus «nesten-40-tonner» 360 har kommet i hybridversjon. – Fulltreffer for det norske markedet, tror Hesselberg Maskin. Komatsu viste også en enda større steinlaster-nyhet.

MÜNCHEN: – Dette er den hyggeligste, største og mest matnyttige nyheten for vårt marked.

Annonse

Nesten 40 tonn

Kjell Kåre Espedal er salgssjef for gravemaskiner i Hesselberg Maskin AS. Graveren han peker er Komatsu HB365LC-3, hybridversjonen av ”nesten-40-tonneren” PC360.

Hybridprinsippet er som på HB215: Energi fra oppbremsing av svingen lades inn i en akkumulator, og hentes ut i neste sving.

Samme motor

Men der HB215 har en mindre dieselmotor enn sin konvensjonelle søster har den nye HBG365 samme 202 kW sterke sekser som sin konvensjonelle søster PC360.

53 kW el-svingmotor kommer i tillegg.

– Det vil si at hybriden har mer motorkapasitet tilgjengelig for hydraulikken. Dermed vil hybriden være et hakk vassere på hydraulikken enn 360-en. 40-tonnsklassen er mye brukt til å laste stein. Da er det mye sving, og dermed bedre uttelling på hybridsystemet. Komatsu selv opererer med tall på 30 prosent spart diesel sammenlignet med PC360, sier Kjell Kåre Espedal.

Forsterkninger på aggregatet

Komatsu PC490 Heavy Duty.

Komatsu PC490 Heavy Duty. (Foto: Jørn Søderholm)

Apropos steinlasting: Komatsu viste også 50-tonneren PC490 i en ny Heavy Duty-versjon.

Den har forsterkninger på strategiske deler av aggregatet, og en annen profil på programvaren som gjør at kraften utnyttes bedre under tung lasting.

Komatsus ingeniører har blant annet gjort observasjoner av norsk steinlasting i utviklingen av HD-versjonen.