Første fossilfri-krav i Oslo

Kjør elektrisk eller på HVO-diesel. Det er byggherrekrav når kontrakter på bygging av en hall i Oslo lyses ut.

En elektrisk Wacker Neuson WL 20e (WNs fellesmodell med Weidemann) er nå under utprøving på Teglverkstomta i Oslo.

En ny flerbrukshall med plass til blant annet ballspill og bryting skal bygges på Lambertseter i Oslo fra høsten.

Annonse

Hallen skal bygges som et passivhus. Men miljøtankegangen stopper ikke her, skriver NRK Østlandssendingen.

Fossilfri byggeplass

– Vi er stolte og spente, for når dette byggeoppdraget nå ligger ute på anbud så krever vi at selve byggeplassen skal være fossilfri. Det betyr at maskinene skal gå på biodiesel eller være elektriske, sier direktør Eli Grimsby til NRK.

Nytt og interessant

− Vi ser positivt på initiativet, og jobber nå med å utrede hvordan dette kan gjennomføres i praksis. Fossilfri anleggsdrift er et nytt område for oss, men er helt klart interessant å se nærmere på, sier administrerende direktør John Ivar Mejlænder-Larsen i Peab.

Også hos Georg Andresen & sønner sitter daglig leder Thomas Innseth og ser på om de kan klare å oppfylle de strenge miljøkravene.

Raskere overgang til biodiesel

I likhet med mange andre i denne bransjen vet han at det ikke akkurat kryr av elektriske alternativer på tyngre maskiner og utstyr.

Men de aller fleste er godkjent for å kjøres på fornybar HVO-diesel.

– Mindre, elektriske gravemaskiner finnes, men det kommer nok til å gå raskere med overgangen til biodiesel. På byggeoppdrag som ikke er så store bør det være mulig å klare å få det fossilfritt, og bransjen må nok bare innse at det er den veien det går, sier han.