Mer pigging med mindre luft

Den veier 25 kilo, men pigger som en på 35. Og bruker bare halvparten så mye luft. Se hvor fornøyd Atlas Copco er med sin nye lufthammer RTEX.

Atlas Copco har satt noen flinke ingeniører på jobben med å forbedre sin TEX luftspett-serie.

Resultatet har fått navnet RTEX. Det nye pigghammeren bryter bedre, veier mindre og bruker mye mindre luft enn tilsvarende TEX-produkt.

Annonse

Slipper å håndtere vekt

– Det veier 25 kg. Likevel er ytelsen den samme som for luftspett på 30–35 kilo. Det betyr at operatøren slipper å håndtere 5–10 kg ekstra, skriver Atlas Copco i en pressemelding.

Atlas Copco RTEX

Atlas Copco RTEX

Hånd-armvibrasjonene er lavere enn før. Så lave at operatøren i følge pressemeldingen kan jobbe opptil åtte ganger lenger.

Konstant trykk

– Forklaringen er det konstante trykkammeret oppå spettet, som fungerer som trykkluftoppheng. Verktøyet er mer kompakt enn et tradisjonelt spett.

– Det blir enklere å jobbe med på trange steder og gir en mer ergonomisk arbeidsstilling. Stive håndtak og Sofstart™-funksjon gjør det veldig enkelt å regulere kraften på RTEX, sies det.

Luftforbruk

Den største forbedringen ligger i luftforbruket. Det er bare halvparten så stort som en tilsvarende TEX-maskin.

Dermed trengs det en vesentlig mindre kompressor, eller én kompressor kan betjene to i stedet for bare ett luftspett.

Olof Östensson orienterer om det nye driftsprinsippet:

Slippes ut luft annenhver gang

– I et vanlig spett slippes det ut luft hver gang stempelet går opp eller ned. I RTEX slippes det ut luft bare én gang – ved stempelets returslag. Det konstante trykket i et kammer oppå RTEX trykker da stempelet ned.

– Trykket oppå det aktiverte stempelet er konstant. Derfor produseres det ingen vibrasjoner som i tradisjonelle spett, og det er dermed ikke behov for vibrasjonsdemping. Dette oppnådde vi ved å flytte ventilen fra øverst til nederst på spettet. Det nye spettet er lengre og tyngre, og overfører kraften til den unike «RHEX»-meiselen langt mer effektivt, sier Olof Östensson om det nye driftsprinsippet.

Tilhørende meisel

Det er mulig å bruke tradisjonelle meisler på RTEX, men den tilhørende nye meiselen er spesialtilpasset til det nye spettet for å oppnå optimal trykkbølgesamspill og dermed bedre brytingsytelse.

Spissen på RHEX har dessuten en spesiell, konkav profil som gir betydelig mindre risiko for at meiselen setter seg fast.