Eamonn Foley (32) var godt i gang som maskinentreprenør i Australia. Oppdragene sto kø og fagforeningen var på krigsstien. Da solgte han hele greia og flyttet til Norge.
OSLO: – Den største forskjellen? Været! Den første vinteren skjønte jeg ikke hvordan det var mulig overleve. Men det gikk bra. Og det har vært veldig interessant å se hvordan den norske anleggsbransjen takler å jobbe i kulde og frost.
Eamonn Foley fra Melbourne i Australia er nystartet som maskinentreprenør, med firmaet Foleys Høvling AS.
Savner ikke
Det hander han savner varmen og en helårs badestrand 200 meter hjemmefra.
Men til gjengjeld er det et par ting ved det å drive virksomhet i hjemlandet han absolutt ikke savner:
Fagforeningen og en mer ”Ville Vesten”-aktig arbeidskultur.
– Der nede er det en fagforening som er temmelig tøff og ”american style”. Spesielt mot små virksomheter. Jeg betalte mine ansatte over tarifflønn.
Store inngrep i driften
– Fagforeninga hatet meg for det. De kunne gjøre store inngrep i driften, ved å si når de ansatte kunne og ikke kunne jobbe.
– De ringte det australske Arbeidstilsynet med anonyme tips om at vi drev ulovlig. Arbeidstilsynet kom, undersøkte og fant ingenting ulovlig. Men vi måtte stoppe driften en halv dag og bruke mye tid på papirer. To uker senere var det på´n igjen. Bare fordi noen i fagforeninga ville gjøre det vanskelig for bedriften. Det er bra sånt ikke er mulig i Norge, sier han.
Jobbe hardt
Han liker også den norske arbeidskulturen, der det vanlige er å jobbe hardt i uka og ha fri i helga. Hjemme i Australia er det vanlig å jobbe 65-70 timer i uka.
Seks dagers uke er normalen, økende til syv dager når prosjektet drar seg til.
Lønnsnivået for ansatte maskinførere og grunnarbeidere er ganske likt i månedslønn. Men norske arbeidere får jobben gjort på færre timer, og har noe høyere timelønn.
Eamonn Foley var på den grønne gren. Seks år etter oppstart som 22-åring med en traktorgraver drev han en virksomhet med 15 ansatte og en høvelig maskinpark.
Mulighetene og oppdragene som UE for større entreprenører sto i kø.
For mye for fort
– Jeg tok alle sammen. Men det ble for mye, for fort. Jeg ble utbrent, forteller han.
Han var 28 år da han bestemte seg for å gjøre noe helt annet. Historier fra norske venner i Melbourne vakte nysgjerrigheten.
Han tok sin første ferie siden oppstarten og reiste til Norge rett før jul i 2010.
Forskjell på sommer og vinter
– Jeg trodde ikke det var mulig å overleve i sånne temperaturer! Men jeg reise på nytt sommeren 2011. For en utrolig forskjell!
Han bestemte seg for å avvikle. Sa nei til nye oppdrag, solgte unna maskinparken og sa opp folk.
I mars 2012 sto han i Norge med sitt lille flyttelass.
I jakten på jobb fikk han snart høre at det kunne være gode muligheter for en som kan kjøre høvel. Ikke lenge etter fikk han jobb hos Vestfold-entreprenøren Kjeldaas AS – som høvelfører.
Entreprenøren våknet
Den jobben hadde han til i november i fjor. Det siste året våknet den gamle entreprenøren i ham, og ønsket om å drive egen virksomhet ble sterkere.
– Papirarbeidet var komplisert, og naturligvis helt annerledes enn hjemme. Selv om mye er likt og logisk. En venn hjalp meg med dokumentasjon. Folk i Brønnøysundregistrene var veldig hjelpsomme hver gang jeg ringte.
11 tonn høvel
En BG 110 høvel fra tyske HBM-Nobas ble bestilt fra Lintho Maskin.
Den snaut 11 tonn tunge høvelen er samme type maskin som Kjeldaas AS fikk levert to av for et par år siden. Den er mindre enn de store allhjulstrekkerne, og ikke så egnet til de største veijobbene.
Fleksibel maskin
Men til gjengjeld en svært så fleksibel maskin som kan ta alt fra 2,5 meters fortau til store flater som en fotballbane eller vei.
Den har et 3D Leica styresystem med totalstasjon, levert av Maskinstyring AS.
– Gode leverandører, både Lintho og Maskinstyring. Totalstasjon er nødvendig på høvel. GPS gir en nøyaktighet på 3-4 cm. Med høvel kan man ikke være så mye utenfor toleransegrensene. Med totalstasjon får man nesten millimeternøyaktighet, sier han.
Oppdragene kommer
Egentlig var høvelen bestilt med levering utpå våren. Til da skulle Lintho Maskin bruke den som demomaskin.
Men oppdragene har allerede begynt å komme til det nystartede firmaet.
Jakt på små oppdrag
Eamonn Foley er forberedt på at de nærmeste årene blir en evig jakt på de små oppdragene.
– En dag her, en uke der. Med den driften må jeg jage mer rundt etter jobber. Med en større maskin kunne jeg sittet på samme jobb lenge. Det er mer arbeid sånn sett. Men det blir mer variert og interessant. Det liker jeg, sier Foley.