Norske Andreas var Sandviks testpilot

Vestfold Fjellboring testet appen som kontrollerer boreriggen med mobilen. – Nå kan flere ting gjøres samtidig, sier boreriggoperatør Andreas Gundersen.

MELSOMVIK: Boreriggoperatør, hobbydroneflyger og selverklært teknikknerd Andreas Gundersen hos Vestfold Fjellboring AS var førstemann ut med å teste den nye kontrolløsningen.

– Han er storfornøyd med noen av selskapets siste anskaffelser fra Sandvik Construction: det aller siste innen boreriggteknologi i form av en Dino DC400Ri borerigg og en ekstern skjerm, sier Sandvik Construcion i en pressemelding.

Annonse

Kompakt borerigg

Gundersen ble en av de første som fikk førstehåndskjennskap til fordelene med den nye teknologien da arbeidsgiveren kjøpte sin første kompakte borerigg av typen Dino DC400Ri.

Riggen ble brukt til boring på en tomt ved Oslofjorden.

Ekstern skjerm

Fakta: Sandvik Dino DC400Ri

  • Hulldiameter: 51–76 mm
  • Borstål: R32, T35, T38
  • Bormaskin: RD414, 14 kW
  • Motortype: Volvo TAD570VE steg 4
  • Motoreffekt: 105 kW
  • Spyleluft: 3,5 m3/min, opp til 8 bar
  • Styringsmetode: radiofjernstyring
  • Total vekt: 10 000 kg (uten tilleggsutstyr)

I høst ankom Sandviks nye eksterne skjerm, som ved hjelp av en app gjør fjernstyringen av riggen enda mer effektiv.

Både Gundersen og selskapet var spent på hva de kunne oppnå med en slik ekstern skjerm.

Nye måter

Allerede få timer etter at skjermen var tatt i bruk hadde den erfarne operatøren intuitivt funnet nye måter å utføre viktige arbeidsoppgaver på.

Han oppdaget at mange av oppgavene kunne gjøres samtidig. Han kan for eksempel ta seg av merking av kommende hull, planlegging og sliping av borekroner mens riggen boret.

Ved hjelp av den eksterne skjermen kunne han nemlig følge med på boringen mens han går omkring på anleggsområdet.

Større frihet

– Den nye teknologien gjør at selv erfarne operatører som Gundersen får enda større frihet til å velge hvordan oppgavene på hvert skift skal løses, og enda bedre muligheter til å sikre at de arbeider effektivt og oppnår gode resultater.

– Mulighetene den nye teknologien gir, har økt den samlede produktiviteten merkbart og gjort at sikkerheten har blitt ytterligere bedret, sier Sandvik Construction.

Det er i Melsomvik ved Tønsberg det nye utstyret har blitt prøvd ut.

Her har Vestfold Fjellboring AS, som holder til i Sandefjord, utført sprengningsarbeid i forbindelse med nærings- og boligutbyggings-prosjektet Brunstad 2020.

Først med ny rigg

Vestfold Fjellboring AS var det første selskapet som gikk til anskaffelse av en Dino DC400Ri.

Både Gundersen og selskapet har dermed vært i fremste rekke når det gjelder å ta i bruk både den nye riggen og den tilhørende eksterne skjermen.

Nærings- og boligkomplekset Brunstad 2020 vil, når det står ferdig, omfatte et butikkompleks, et hotell og boligblokker – det hele med lett atkomst til Oslofjorden. Hovedentreprenør på prosjektet er IEC Construction AS.

Fleksibilitet og produktivitet

Vestfold Fjellboring AS har arbeidet til og fra på prosjektet etter behov de siste par årene, med å sprenge bort fjell og opparbeide grunnen etter hvert som nye områder har blitt klare.

– Fleksibiliteten og produktiviteten til Dino DC400Ri har derfor vært avgjørende, forsikrer Sandvik.

To i drift

Vestfold Fjellboring AS har nå to Dino DC400Ri borerigger i drift. Den ene har vært brukt til Brunstad 2020-prosjektet siden februar 2015.

– Riggen er både kraftig og kompakt. Både bommen og materen lar seg enkelt legge ned, og det er en svært effektiv rigg. Den er fantastisk, sier han i pressemeldingen.

Beltedrevne Dino DC400Ri kommer seg lett fram på små, kuperte byggeplasser. Riggen fjernstyres ved hjelp av en konsoll som man bærer med en skulderbøyle. I utgangspunktet må man imidlertid stå i nærheten av riggen, slik at man kan følge med på den fastmonterte skjermen.

Aller første rigg

Riggen Gundersen bruker er den første som ble produsert.

Boreriggoperatøren stilte seg positiv til gi Sandvik tilbakemeldinger om riggen og slik bidra til å gjøre riggen enda bedre.

Etter hvert som samarbeidet med Sandvik skred fram, ble han svært interessert i neste trinn i utviklingen av Dino-teknologien: en løsning som gjør at man ikke trenger å stå rett ved riggen for å kunne se skjermdataene.

Klar i høst

I høst var løsningen klar til utprøving hos utvalgte kunder. En ekstern skjerm gjør at man kan gå bort fra maskinen, men likevel oppnå høyere produktivitet for jobben som helhet.

For at operatørene skal få enda bedre muligheter til å fjernstyre riggene, har Sandvik utviklet en app som kan installeres på vanlige Android-telefoner.

Nye løsninger på noen timer

– En erfaren operatør vil finne nye løsninger bare etter noen timer – om det i det i det hele tatt tar så lang tid. Hovedutfordringen er å finne ut hvordan man kan utnytte den muligheten man nå har til å utføre andre oppgaver mens man borer, sier Gundersen.

Nye hull kan merkes fortløpende. Boreinformasjonen har han rett foran seg uansett.

Nye hull kan merkes fortløpende. Boreinformasjonen har han rett foran seg uansett.

Når han skal merke opp nye hull kan Gundersen la riggen bore og gå til stedet der neste hull skal være. Alt han trenger å vite om boringen, ser han på mobilskjermen.

– På samme måte kan jeg utføre andre oppgaver. Vedlikeholdsarbeid, for eksempel, legger han til.

For en selverklært teknikknerd er utstyret en fryd å jobbe med. Men han innrømmer gjerne at systemet ikke krever noen spesiell teknisk innsikt.

– Systemet er enkelt. Dataene er de samme som før. Forskjellen er at de nå blir trådløst overført til skjermen, sier han.

Den eksterne skjermen gir ikke bare økt samlet produktivitet. Den gjør også at arbeidet blir vesentlig sikrere.

– Det er helt klart at systemet med Dino-borerigg og ekstern skjerm gjør arbeidet på byggeplassen mer sikkert. Det at man kan stå lenger unna riggen, gjør ikke bare at man unngår å bli utsatt for støv og steinsplinter, men også at man får bedre oversikt over borestedet og området rundt, sier Gundersen.