Finpuss, planering og nøyaktighetsoppgaver i mørke? Da er det det blandingslys som gjelder for høvelfører Jørgen Østvik. LED-lysene han ble ”påtvunget” har han laget sin egen vri på.
HADELAND: – Minst mulig LED! Det blir så hardt og flatt lys. Jeg greier ikke å se høydeforskjeller.
Høvel nummer to
Jørgen Østvik (29) fra Åmot i Modum har kjørt høvel i seks år. Tidligere i år overtok han ”sin” andre høvel som ansatt i Hæhre Entreprenør, en Cat 140M3.
Å sette opp en høvel med godt og riktig lys er en hel vitenskap i seg selv.
Østvik har fått maskinen 100 prosent som han vil ha den, både med type lys og plassering av lampene.
Men han måtte gi seg litt på motstanden mot LED-belysning.
Bruke mindre strøm
– Det ble så mye lys at de tekniske ble bekymra for ladinga. Dynamoen greide ikke mer. Jeg måtte ha noe LED for å bruke mindre strøm, ler han.
Høvelen har totalt 24 lamper.
Nå er to av lampene bakover og fire forover av LED-typen.
Egen vri
Disse har han gjort sin egen lille vri på: Med et stykke gul, gjennomsiktig film på lampene blir lyset fra disse noe varmere. Det vil si gulere.
– Det virker som det hjelper med en litt annen farge på lyset. Det blir litt bedre.
– Jeg har lyst til å teste det videre med på prøve sånne gule LED-lamper under maskinen, inn mot skjæret. Der er det halogen nå, sier han.
Graver om vinteren
Østvik har så mye å gjøre med høvelen at det meste av arbeidsåret går med i den. Men det hender han graver litt om vinteren på rolige dager.
For ham gjelder det samme kravet til lystype på gravemaskin som på høvel. Spesielt på hjulgraver.
Alt ser like fint ut
– Hvis man skal planere fint med skuffa og har bare LED på maskinen, så greier ikke jeg å se når det er fint nok. Alt ser like fint ut når lyset er så sterkt og flatt. Men det kan jo hende det er aua mine det er noe galt med.
– På en stor beltegraver der man kun sitter og laster spiller det ingen rolle. Der er det ingen finpuss, og da er det bra med det kraftige LED-lyset. Men ikke til finplanering og sånt, sier Østvik.