Produksjonsmaskin på store føtter

En 40 tonns steinlaster med ”high and wide” understell har vært borte fra Caterpillars sortiment i fem år. Nå er den tilbake. Se video med Norges første Cat 340F. (Artikkel fortsetter under videoen)

Caterpillars meny av gravemaskiner er fyldig.

Annonse

Men ikke mer enn at det alltid vil være hull å fylle. Ikke minst maskiner som et litt sært norsk marked etterspør, men som ikke er storselgere på verdensbasis.

Tyngre undervogn

Her er ett eksempel: Flunke nye 340F. Det er en graver på rundt 40 tonn, med HDHW ”high and wide” understell.

I mai så vi et annet eksempel: Cat kom tilbake med åttetonner med fast bom, etter påtrykk fra det norske markedet.

340F er egentlig en 336F som har fått en undervogn bedre tilpasset et liv i steinrøysa. For her snakker vi reinspikka produksjonmaskin for knusermating eller utlasting på større jobber.

Bygget om i Nederland

– Cat produserte en 40-tonner high and wide, men tok den bort i 2010. Vi har solgt slike maskiner etterpå, men det er 336-ere som har blitt bygget om i Nederland. Når Caterpillar nå har relansert den i egen produksjon har det blitt en maskin som er både bedre og mer prisgunstig, sier markedssjef Espen Paulseth i Pon Equipment.

Den første 340F-en blir nå klargjort for levering til kunden, som er Tor-Erling Melby De Geus.

Mens overvogna er temmelig lik broder 336 er undervogna et par hakk større i alle retninger. Den er bredere, bakkeklaringen er høyere og overullene er høyere.