Her blir Cats lille store nyhet klargjort

Kingpin-haterne har blitt hørt. Cat åttetonner med fastbom er tilbake. Nærmere bestemt Cat 307, i E-generasjon.

Svingbom

Åttetonneren med bommen på overvogna forsvant da svingbom-maskinen 308 kom inn, i 2012 en gang.

Du vet han karen i TV-reklamen, der dama sier «gulost er gulost»..?

Annonse

For ham er ikke Gulost det samme som Jarlsberg. Like lite synes norske gravemaskinkjøpere at åttetonner er åttetonner, uansett om bommen står rett på maskinkroppen eller er festet i en bolt i forkant.

Det er i alle fall hva noen av gravemaskinkjøperne mener. Svingbom kan være så smidig det bare vil. Det er først når bommen står på maskinen at det er årntli gravemaskin.

Salgstall

Det har Pon merket på salgstallene. 308 har ikke gått like bra som 307.

Pon Equipment har en av de største standene på Vei og Anlegg 2015. Her troner storheter som hjullasteren 988 og graveren 374F. Men en av de største nyhetene er lille 307E, som står der og titter opp på de store.

Utvikling

Etterspørsel fra det norske markedet har bidratt til at Cat nå kommer tilbake med denne åttetonneren.
– Vi har ønsket oss den tilbake. Og vi har blitt lyttet til. Norge er et krevende marked. Det driver utviklingen, sier administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment.

Hjullaster

Cat 908 M

Når messa åpner er nok testmøkka borte fra den nye 908M hjullasteren.

Like ved åttetonneren finner vi en annen nyhet som heller ikke imponerer med sin størrelse, men som kommer til å bli en viktig maskin: 5,7 tonns hjullasteren 908M.

Til forskjell fra sine større søsken har den ennå ikke blitt lansert i M-serie. Men maskinen som står på standen ser da vitterlig både møkkete og brukt ut?
– Ja, den har vært på testing i Norge. Utprøving under alle forhold er en del av utviklingen. 908M kommer senere i år, sier Fredrik Sætren.

Han er produktsjef for hjullastere i Pon Equipment.

Den er såpass liten at den ikke trenger Adblue, men får et passivt rensesystem.