– Bestill HMS-kortet selv!

Skal du bestille HMS-kort eller søke om sentral godkjenning? Det kan være lurt – og ikke minst vesentlig billigere – å gjøre det selv fremfor å benytte konsulentselskaper.

Bare spør maskinentreprenøren Martin Jarnæs Nilsen. Han forteller at da den sentrale godkjenningen hans var i ferd med å gå ut, ble han oppringt av et konsulentselskap som ønsket å hjelpe ham med å fornye godkjenningen. Samtidig viste det seg at også HMS-kortet hans var gått ut, noe konsulentselskapet også kunne være behjelpelig med å ordne opp i.

Heller gravemaskin enn datamaskin

– «Dette skal vi hjelpe deg med,» sa de. Jeg skulle ikke behøve å tenke på noen ting. Det hørtes jo veldig greit ut at de skulle ordne alt, forteller Nilsen til Anleggsmaskinen, som møter ham på et lite prosjekt på Blaker i Akershus.

Annonse

– Jeg har holdt på i denne bransjen i 30 år, og må innrømme at jeg ikke er særlig glad i data. Jeg har alltid satt bort sånne ting. Det er jo mye mer lønnsomt for meg å sitte i en gravemaskin enn ved en sånn maskin, sier han og peker bort på laptop-en undertegnede noterer hurtig på.

Rotet bort papirer

– Det eneste jeg måtte gjøre, ifølge konsulentselskapet Internsikring, var å sende bilde og en underskrift samt noen enkle personopplysninger, så skulle det hele gå av seg selv. Så jeg sendte dem det jeg klarte å finne fram både til HMS-kort og sentral godkjenning. Deretter gikk det flere måneder uten at jeg hørte noe, så jeg kontaktet dem igjen. Da viste det seg at jeg måtte sende inn noen referanseprosjekter i forbindelse med sentral godkjenning, noe jeg så gjorde. Men disse referanseprosjektene fikk jeg senere i retur fordi det visstnok manglet noen mål på grøfter e.l., forteller han.

– Når det gjaldt HMS-kortet ble jeg også bedt om å sende inn bilde på nytt. De klarte dessuten også å rote bort HMS-kort papirene mine på et tidspunkt, fordi de hadde flytta kontor eller noe sånt. Jeg sendte i hvert fall bildet på nytt, men det skjedde fremdeles ikke noe, fortsetter Nilsen.

To år og 18.000 kroner

– Nå har det snart gått to år siden denne prosessen begynte. Jeg har betalt til sammen rundt 14.000 kroner til Internsikring, blant annet for et KS-system som visstnok er en forutsetning for å få sentral godkjenning. I tillegg betaler jeg en årlig vedlikeholdsavgift på ca. 4000 kroner. Men fremdeles har jeg ikke fått sentral godkjenning, sier Nilsen.

– Jeg opplever at de hele tiden kaster ballen tilbake til meg. I tillegg har jeg stadig fått nye saksbehandlere. Jeg tror jeg har måtte forholde meg til seks-sju forskjellige personer hos Internsikring. Det er godt mulig saken ligger hos meg nå; at jeg skulle ha sendt noe tilbake til dem. Men jeg har ikke engang orka å gjøre noe mer med det. I fjor vinter møtte jeg dessuten en bransjekollega som også hadde brukt Internsikring. Han hadde akkurat samme erfaring som meg, og var blitt nødt til å få hjelp andre steder. Der og da mista jeg helt trua på at dette ville ordne seg.

En hundrelapp

– Men HMS-kortet har du jo fått fornyet, så du fikk i hvert fall hjelp til det?

– Jeg tror jeg betalte ca. 3000 kroner til Internsikring for byggekortet, men jeg fikk det aldri. Hver gang jeg snakket med dem sa de at de skulle ta tak i det, men det skjedde aldri noe. Til slutt var det et regionalt verneombud som tipset meg om at dette var enkelt å gjøre selv på nettet – på www.byggekort.no. Og det hadde han jo helt rett i. Jeg gikk inn på www.byggekort.no allerede samme kveld og fikk umiddelbart en mail som var gyldig som HMS-kort inntil det ordentlige kortet kom i posten. Og det kom knappe to uker senere. Det kosta meg vel en drøy hundrelapp, inkludert moms og porto, sier han lettere hoderystende.

Advarer

Geir Kåre Wollum, regionalt verneombud anlegg i Akershus, er mannen som tipset Martin Jarnæs Nilsen om hvor enkelt det er å bestille HMS-kort selv. Han advarer alle bedrifter i anleggsbransjen mot å la seg lokke av tilbudene fra disse konsulentselskapene.

«Felles for disse selskapene er at de tar seg meget godt betalt for noe som bedriftene enkelt kan gjøre på egen hånd.»

 

Geir Kåre Wollum, regionalt verneombud anlegg i Akershus, advarer bedrifter mot å la seg lokke av tilbudene fra konsulentselskapene.

Geir Kåre Wollum, regionalt verneombud anlegg i Akershus, advarer bedrifter mot å la seg lokke av tilbudene fra konsulentselskapene.

– Det er en rekke aktører der ute som tilbyr bedrifter hjelp med å søke om HMS-kort. Dette gjelder både i bygg- og anleggsbransjen og i renholdsbransjen. Flere av de samme selskapene tilbyr også hjelp i forbindelse med å søke om sentral godkjenning. Felles for disse selskapene er at de tar seg meget godt betalt for noe som bedriftene enkelt kan gjøre på egen hånd, sier Wollum.

Lettere enn å grave grøft

– Jeg tror mange ikke er klar over hvor enkelt det er å bestille disse kortene selv på den riktige nettadressen, som er www.byggekort.no. Det er i hvert fall mye lettere enn å grave en grøft. Her koster det 91 kroner å gjøre akkurat den samme jobben som disse selskapene tar tusenvis av kroner for. Og det verste er at bedriftene uansett må gjøre nesten hele jobben selv – fremskaffe passfoto, ta kopi av gyldig ID og scannet underskrift, forklarer Wollum.

Bondefanget

– Vi har også sett eksempler på at enkelte av disse konsulentselskapene bruker egen og ikke bestillers e-postadresse for all videre kommunikasjon med den offisielle kortutsteder, Oberthur Technologies AS. På den måten blir bestiller-ID aldri kjent for kunden, og han er «bondefanget» hos disse selskapene. Det går nemlig ikke an å registrere ny bestiller på samme fødselsnummer og organisasjonsnummer senere, hvilket betyr at bedriftene også må bruke disse selskapene til re-bestilling. Det ser heller ikke ut til at det er noen automatikk i at selskapene følger opp når kortene går ut på dato etter to år, avslutter Wollum.

Også MEF advarer mot konsulentselskapene. Les saken her.

Arbeidstilsynet ønsker en tydeliggjøring av hvem som kan bestille HMS-kortene. En endring i forskriften om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser er ute til høring. Les saken her.

Kundens valg

– Det er leit at kunden er misfornøyd med våre tjenester. Vi jobber stadig med å forbedre våre rutiner slik at alle kunder blir fornøyde. I denne konkrete saken har vi imidlertid hatt problemer med å få komplette opplysninger fra kunden – noe som etter vår oppfatning er hovedgrunnen til at kunden opplever vår service som mangelfull, skriver daglig leder i Internsikring, Roald Christensen, i en e-post til Anleggsmaskinen.

– Som profesjonell part forventer Internsikring AS at kunden foretar et veloverveid valg når de inngår en avtale med oss. Vi informerer om at denne tjenesten finnes, og kunden må selv ta dette valget om dette er hensiktsmessig i forhold til prisen.

Her er Internsikrings versjon av saken.

 

HMS-kort:

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort. Dette følger av en forskrift med hjemmel i arbeidsmiljøloven. Kravet til HMS-kort (også kalt ID-kort eller byggekort) skal ifølge forskriften bidra til mer effektiv kontroll med helse, miljø og sikkerhet på bygge- og anleggsplasser, samt mer seriøsitet i bransjen. Plikten til å utstyre arbeidstakere med HMS-kort ligger hos arbeidsgiver.

HMS-kort bestilles på www.byggekort.no (i regi av Arbeidstilsynet). Kortet koster NOK 91,09 pr. stk.

 

Sentral godkjenning

Sentral godkjenning retter seg mot foretak som søker lokal godkjenning for ansvarsrett. Ordningen er frivillig og gir en rekke fordeler.

Sentral godkjenning søker du om hos Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), på www.dibk.no. Tjenesten er gratis.