Verdens største steinsplitter

Utenfor Larvik er verdens største knekkepresse for granitt satt i drift. Nå tas kampen opp mot kinesisk import.

– Verdensrekord

– Jeg har aldri sett en råere eller bedre maskin enn dette noe sted, sier daglig leder i Rocks of Norway, Torger Lingelem.

– Jeg har sett presser fra USA og andre land, men aldri noen som har tatt større steinblokker enn det vi har klart her. Vi har splitta en blokk på 1,95 x 1,05 meter. Det må være verdensrekord, sier Lingelem entusiastisk.

Annonse

Mjølner – Tors hammer

Anleggsmaskinen var på plass i Malerødbruddet like ved Larvik en kald og snøfylt vårdag, for å ta monstermaskinen i nærmere øyesyn. Og Mjølner, som steinbryteren har blitt døpt – oppkalt etter Tors hammer – overbeviste. Med gründer Lingelem bak spakene, ble enorme steinblokker lekende lett manøvrert på båndet og plassert under de kraftige ståltennene. Etter noen sekunders «mørning» hørtes et kraftig knekk, som Tor selv ville vært stolt av, og gigantsteinen var delt i to.

– For å dele en kvadratmeter stein måtte vi tidligere bore en rekke hull for deretter å presse dem fra hverandre. Det tok vel sammen 20-25 minutter. Nå tar selve splittingen 20-25 sekunder. Det går jo litt tid til håndtering opp og ned på båndene, og litt til justering, men totalt tar hele knekkeprosessen ikke mer enn tre minutter, sier Lingelem tilfreds.

De store steinblokkene manøvreres enkelt på plass under Mjølners ståltenner ved hjelp av en joystick.

Ved hjelp av en joystick manøvrerer man enkelt de store steinblokkene på plass under Mjølners ståltenner, klar for skjebnebittet.

Ingen boremerker

Den innovative maskinen, som er produsert i Tsjekkia, presser med vanvittige 850 tonns kraft.

– Det er en fantastisk maskin. Men så var den heller ikke billig. Den har nok kostet oss 4,5 millioner kroner totalt, et beløp vi håper å ha tjent inn igjen på et par år. Med Mjølner i drift har vi over natta i hvert fall doblet, kanskje tredoblet, kapasiteten vår, med samme bemanning. Så det sier seg selv at det vil ha en del å si for lønnsomheten, slår Lingelem fast.

– Litt av «hemmeligheten» med den nye steinbryteren er at den knekker steinen både nedenfa og ovenfra på én gang. I tillegg har den svært praktiske «gravemaskinarmer» til å justere steinblokkene underveis, som man enkelt kan styre med en joystick, forsetter han.

– Dessuten slipper vi jo boremerker på steinen, som mange er opptatt av. I et vegvesen-prosjekt utenfor Tønsberg ble det spesifisert at det ikke skulle være boremerker på steinmuren i en rundkjøring. Der ble vår larvikitt brukt som fundamentering under kinesisk stein som var uten boremerker. Hadde vi hatt Mjølner den gangen, kunne vi levert stein til hele anlegget.

Mjølners ekstreme ståltenner. Når de blir slitt bestilles nye fra den tsjekkiske produsenten.

Selv Mjølners ekstreme ståltenner blir slitt etter en tids bruk. Nye tenner bestilles fra den tsjekkiske produsenten.

Kortreist og miljøvennlig

Med den nye monsterknekkeren håper Lingelem å kunne ta opp den stadig tøffere kampen mot kinesisk og indisk stein. Rocks of Norway jobber med larvikitt, som har blitt kåret til Norges nasjonalstein. Forretnings-idéen er basert på biprodukter fra Larvikitt-eksportindustrien, altså stein som ikke kan eksporteres. Ved å dele blokkene opp i ulike størrelser og former, kan de brukes som stablestein til blant annet forstøtningsmurer, trappearrangementer, søyler, benker og tribuner, i tillegg til skreddersydde produkter for utemiljø. Lingelem har til og med produsert pingviner i larvikitt. Nylig solgte han 32 pingviner like tunge som velvoksne menn til én og samme kunde.

– Vi kan faktisk levere steiner billigere enn de fra Kina, takket være denne maskinen. De har riktignok ikke jevne, sagde flater, som kineserne produserer, men vi prøver nå å venne markedet til å benytte mer rustikke og grovere steiner. Dessuten er jeg helt sikker på at vi etter hvert skal kunne få til et produksjonsanlegg som kan produsere like forseggjorte steiner her som i Kina. Vi har jo bare så vidt kommet i gang her, sier han.

– En annen ting er det miljømessige og CO2-utslipp. Det er jo ingen tvil om at vi er et mye bedre miljøalternativ enn kinesiske produsenter. Hvis man er opptatt av miljø i framtida, bør man heller lage litt mer rustikke murer og bruke kortreist norsk stein, slår han fast.

Hovedbildet: Med den voldsomme steinsplitteren Mjølner (bak), akter daglig leder i Rocks of Norway, Torger Lingelem, å ta opp kampen mot kineserne.