Populær fotogrammetri

Norske anleggsfolk er for alvor i ferd med å oppdage fordelene ved smått og mobilt utstyr for måling med fotogrammetri.

Fotogrammetri roveren Trimble V10 og den kompakte og fleksible kjøretøyskanneren Trimble MX2 var stjernene på Norgeodesis stand på Vei og Anlegg.

Introduserte

– Anleggsbransjen er definitivt klar for nye og effektive målesystemer. Det merket vi allerede i 2012 på Vei og Anlegg. Da introduserte dronen, som nå veldig mange har. Nå er dette utviklet videre i nye målesystemer fra Trimble, som også på åpningsdagen av Vei og Anlegg lanserte et nytt multirotor-kopter. Det kan være hele 90 minutter i luften og løfte opptil 25 kilo. Dermed er det mulig å måle med avanserte 3D-skannere i fra luften, sier Norgeodesi-sjef Joh Einar Solhaug.

Annonse

Samtidig melder han om stor pågang også på «tradisjonelt utstyr», som har blitt kombinert med nye teknologier i nye enheter.

For eksempel GPS med laser avstandsmåler og totalstasjon med fotogrammetri og skanning innebygget.

Pruting

– På basic anleggsutstyr, som Spectra anleggslasere og GPS var det som vanlig pris-slåing og mange demonstrasjoner. Som seg hør og bør på Vei og Anlegg-messen, sier han.

Norgeodesi fristet publikum innom sin stand med små, praktiske kurs og en konkurranse i å estimere volum et av et forhåndsdefinert jordstykke på øyemål og å måle volumet med dette med Trimble og Spectra utstyr.

Den konkurransen viser at det finnes øyemål så presise at selger av måleutstyr godt kan skjelve litt i buksene.

Fasit

Fasiten ble målt opp flere ganger, med noe av markedets mest presise utstyr:

  • Trimble V10 fotogrammetrirover + TBC kontorprogram
  • Trimble TX8 3D skanner + RWTrimble S6 Robotic og med Trimble R10 med TSC3 – ACCESS
  • Trimble Geo7X med ACCESS og med Spectra Precision PM700 GPS-GNSS med T41

Målingene ga kun små variasjoner, og ga en vektet og midlet fasit på 39,1 kubikkmeter.
Øyemålene varierte mellom 4,5 og 92 kubikkmeter. Syv av ti deltakere bommet med over fem kubikkmeter. Snittet blant de som deltok med måleutstyr lå på presise 39,2.

Så har vi det mest imponerende av alt: Vinneren av øyemål-konkurransen.

Vinner

– Tor Hole på Tinn Betongvarefabrikk tippet 38,5 kubikk. Såvidt over en halv kubikk fra fasit. Det er imponerende! En sånn «robot-masseberegningsmann» trenger ikke måleutstyr, ler Joh Einar Solhaug.

Hole fikk en ryggsekk i premie. Tre andre øyemålte seg fram til 40 kubikkmeter, kun 0,9 kubikk fra fasit. De fikk en mindre ryggsekk.

Vinner blant de som målte med GPS ble Kåre Magne Hestenes fra Landmark Maskin AS, med 38,6.

Øyemål og GPS-måling fant samme volum, med 0,1 kubikks nøyaktighet, altså.