Kjøper brukte anleggsmaskiner i utlandet

AS Anleggsmaskiner har ved flere anledninger kjøpt brukte anleggsmaskiner i utlandet.

Dette kan fort kreve unødvendig mye tid, dersom man ikke har kjennskap til kjøpsprosessen. Løsningen for AS Anleggsmaskiner er å bruke ressursene i PlusTech AS i kjøpsprosessen. Nylig ble det levert en ny maskin til den allerede rikholdige maskinparken. Dette var en lastebil som ble levert fra Tsjekkia, ifølge en pressemelding fra PlusTech AS.

CE-merking og samsvarserklæring

På spørsmål fra Anleggsmaskinen forsikrer daglig leder i PlusTech AS, Karstein Berg, at disse brukte importmaskinene oppfyller alle krav som stilles til maskiner som skal gå i Norge.

Annonse

– Hvis maskinene kommer fra utenfor EU – hvilken kontroll gjøres da av maskinenes CE-merking og samsvarserklæring?

Daglig leder i PluTech AS, Karstein Berg, sørger for at maskinene tilfredsstiller norske krav.

Daglig leder i PluTech AS, Karstein Berg, sørger for at maskinene tilfredsstiller norske krav.

– PlusTech sjekker alltid opp at maskiner er riktig CE-merket. Det samme gjelder med samsvarserklæringen. Er den ikke med maskinen, skaffer vi den fra produsenten, sier Berg.

– Og hvilken kontroll gjøres av om de fysiske maskinene faktisk er i henhold til samsvarserklæringen?

– Det sjekkes opp at serienummer på maskinen stemmer, og da er vi sikre ut fra at vi har sjekket dette med forhandler/produsent, svarer han.

– Gjøres det noe for å få maskinene inn i det norske systemet med årlig sakkyndig kontroll og sertifisering? Og hva med kontrollbok til maskinene?

– Dette ordner ofte kjøper selv, da de som regel har sine faste servicekontakter som ordner med sertifisering.

Effektivt

Maskinparken hos Anleggsmaskiner er stadig økende og selskapet går bra økonomisk. Daglig leder hos Anleggsmaskiner Trond Skottvoll, er godt fornøyd med den økonomiske gevinsten og effektiviteten bruktkjøp fører med seg.

– Arbeidstiden har få timer i døgnet og dagene er hektiske. Vi har tidligere prøvd å kjøpe og selge brukt anleggsutstyr selv, uten særlig hell. Det er enklere å benytte seg av profesjonelle folk, noe som bidrar til å forenkle hverdagen vår, sier han.

– Ofte finner kunden selv en maskin de vil ha. Uavhengig av om maskinen står i Norge eller i utlandet, bistår Plustech som megler. Vi tar oss av alt av papirer, toll, frakt og dokumentasjon. Dette er tidkrevende dersom man ikke har kjennskap til prosessene, forteller Karstein Berg i Plustech AS.

Årvåken utstyrsmegler

PlusTech AS forsyner anleggs-, industri- og lastebilbransjen med bruktmaskiner i hundretusenkronersklassen. Ved kjøp av brukt utstyr er det mange hensyn å ta stilling til. Krav, spesifikasjoner og vilkår må være i orden. Berg tror god kjennskap til bransjen er viktig.

– Mange benytter seg av oss som et forenklet ledd i kjøps- og salgsprosessen. Vår kompetanse og globale nettverk bidrar til å vise seriøsitet innen formidling av brukt utstyr. Siden 2007 har vi samarbeidet med Anleggsmaskiner og vært behjelpelige med kjøp- og salg av om lag 27 lastebiler i alle kategorier. Vi framsnakker ikke noe spesielt merke, men er opptatt av å holde oss oppdatert på det store markedet, forteller Berg.

Gunstig import

Det kan være ressurs- og tidkrevende og lete seg fram til det man er på jakt etter i den store utstyrsjungelen. Anleggsmaskiner er i stadig vekst, og har de siste årene benyttet seg av gunstige bruktkjøp etter utstyrsmarkedets nedgang i Europa.
Skottvoll mener effektivitet og trygghet er faktorer til at de benytter meglerhjelp fra PlusTech. Island, Tyskland, Australia, Tsjekkia og Bolivia er noen av landene selskapet har fått levert maskiner og lastebiler fra. Det siste tilskuddet til maskinparken er en Cat D6T, noe Skottvoll ser på med positive øyne.

– Dette kjøpet var et pluss i margen. Det beste av alt var den økonomiske biten. Vi sparte mye tid og penger. Kunnskapen vi innehar om import og eksport er ikke den beste. Da er det kjekt å delegere ansvaret til PlusTech. Med god kompetanse, global innsikt og et bredt nedslagsfelt er valget enkelt, avslutter Skottvoll.
AS Anleggsmaskiner ble stiftet i 1958. I 1986 skiftet firmaet navn til Skottvoll Eiendom AS, og et nytt AS Anleggsmaskiner ble stiftet.