Norges første Ponsse Scorpion

Ponsse Scorpion hogstmaskin

Første Ponsse Scorpion i norsk skog. (Foto: Jørn Søderholm)

DEMPENI, BRUMUNDDAL: Ponsse Scorpion ble lansert som den store nyheten på Elmia Woods i Sverige i fjor sommer. Ole Bertil Reistad bestemte seg på flekken, og bestilte ny hugstmaskin der og da. I slutten av oktober i år ble maskinen levert.

Kjente komponenter

– Er det ikke skummelt å være først ute på et nytt produkt?

– Nei, ikke spesielt. Det er en ny maskin, men den er bygget på kjente komponenter. Det er ingen stor risiko i det. Ponsse er den eneste leverandøren som har invitert meg som kunde i Norge til å komme med innspill på utvikling av maskinen, sier skogsentreprenør Ole Bertil Reistad.

Annonse

Splitter ny

Opplæring i hogstmaskin.

Opplæring. Instruktør Jarmo Udd viser Ove Granseth hvordan det skal gjøres. (Foto: Jørn Søderholm)

Maskinfører Ove Granseth har kjørt i skogen i 25 år, og har for første gang fått sette hendene i en splitter ny maskin. H6 hogstaggregat med flertrehåndtering, lang kran med 11 meters rekkevidde, avansert stabiliseringssystem og dataklave skal sørge for god produktivitet. Nivellering av hytta og markedets antakelig mest uhindrede sikt er med på å gjøre førerens arbeidsforhold gode.

At maskinen fordeler sine 21 tonn på åtte 26,5 tommers hjul skal være godt for å komme seg over hindringer og sette minst mulig spor. Den drives av en røslig motor fra Mercedes Benz. Den har seks sylindre, og et volum på 7,7 liter. Den produserer 210 kW og et dreiemoment på 1 150 Nm (!).

Prislapp på bortimot fire millioner kroner til tross: Ole Bertil Reistad er langt fra den eneste som har bestilt en Scorpion.

– Responsen har vært over all forventning! I tillegg til denne skal vi levere fire maskiner før jul og fem til i første halvår 2015.

Overlevering av maskin og blomster.

FEIRET: F.v. Sigurd Skotte i Ponsse, eier Ole Bertil Reistad og maskinfører Ove Granseth.