På messetur med skytematte

Jørgen Hermansen skal kjøpe ny korthekkgraver. Den må kunne løfte skytematter. Han tok like godt med seg en skytematte til Anleggstreffet i Moss, der han fikk prøvd flere aktuelle maskiner.

MOSS: Jørgen Hermansen driver SH Anlegg AS i Fredrikstad sammen med Øystein Svendsen. De har tre Cat-gravere i drift, og har planer om å kjøpe en ny maskin i nær framtid. Det skal være en korthekker på oppunder 15 tonn. Ett kriterium er spesielt viktig for valget:

– Vi driver en del med sprengning for andre entreprenører. Graveren må kunne løfte og håndtere skytematter, sier Jørgen Hermansen til Anleggsmaskinen.

Annonse
Dialog mellom Hermansen og E. Olsen

– Den bikka litt, sier Jørgen Hermansen til Volvo-selger Svein E. Olsen.

Løfter

Han stoler ikke helt på selgernes ubetingede løfter om at maskinene greier både det og mere til, så han tok skjeen i egen hånd. I forbindelse med besøk på Anleggstreffet i Moss pukkverk den siste helgen i august lempet han en 12-1300 kilos skytematte i dumperkassa på firmaets Volvo FMX tippbil.

Deretter kjørte han til Moss og tippet matta inne på utstillingsområder. Her fikk han prøvd fire forskjellige, aktuelle maskiner på den samme oppgaven: Cat 311, Volvo ECR 145, Kobelco SK 140 og Hitachi ZX 135.

Sjur Wethal følger spent med

Nasta-selger Sjur Wethal følger spent med. Kan Hitachi ZX135 løfte skytematta?

– Volvoen bikka litt. Kobelcoen var mest stødig. Nå har vi fått prøvd, så får vi se hva det blir til. Det var den umiddelbare og eneste kommentaren Hermansen hadde etter lørdagensimproviserte test.

Anleggstreffet ble for andre gang arrangert i Moss Pukkverk, etter at det i en årrekke har holdt til i Svingen Pukkverk i Halden. Mens det i fjor var 22 utstillere, så var det i år hele 35 utstillers som stilte opp på utstillingen.

Nytt av året var det at treffet ble arrangert av MEF-avdelingene i Østfold og Oslo/Akershus i samarbeid, der sistnevnte var nykommeren.

– Nytt er også at det satse stort på et kveldsarramgement med festtelt, ølservering og et kjent band. Vi er godt fornøyd med den store interessen fra utstillere, sier distriktssjef Espen Alvestad i MEF region øst.

Flere

Det har ikke blitt gjort opptellinger på antall besøkende til arrangementet, men arrangørene melder om flere besøkende enn i fjor. Lørdag kveld ble det arrangert konsert i messeteltet med bandet Hellbillies.Med plenty lydanlegg og langt til nærmeste nabo lå det godt til rette for en frisk lydopplevelse.

Maskinførerkonkurranse var det naturligvis også. 20 deltakere slapp en bolt ned i halsen på ei plastkanne med en gravemaskin. Nils Burum var kjappest, og innkasserte en hjullastermodell i premie. 

Liten særing

Mecalac 6MCR (bildet) er ikke som andre anleggsmaskiner. Den går fort, og ter seg som en blanding av graver og beltegående skid-laster. Klatrer som en geit gjør den også.
Importør Normann Olsen Maskin AS viste den i Moss. Se film av den her.

60_moss_mecalac_lett

Ny hammer

Ankerløkken hadde med seg en fersk nyhet til Anleggstreffet i Moss: En Furukawa 375 FXJ, for bæremaskiner på 25-42 tonn. Det er den andre modellen i FXJ-serien, etter at storebror 475 ble vist i Haugesund og Trondheim tidligere i år. FXJ-serien har ingen sidebolter – også kalt samlebolter.
– Færre komponenter og mindre vedlikehold. Smalere er den også, sånn at det er lettere å komme til i smale grøfter. Den har opptil 20 prosent mer effekt i slagene enn F35XPsom den erstatter, sier David Netskar i Ankerløkken.

David Netskar med Kurukawa 375 FXJ

David Netskar i Ankerløkken med nye Kurukawa 375 FXJ.