Store anlegg for små maskiner

Ola og Kari Hytteeier vil ha vann og avløp inn på hytta. Da er det tynne ledninger, grunne grøfter og smått utstyr som gjelder. For ikke å si dyktige og diplomatiske anleggsledere.

HALDEN / MØRVIKA: Vi er på en liten øy, ikke langt fra fjorden som skiller Norge fra Sverige. En 900 kilos Hanix graver putrer borte i skogen, med Ken Richard Sundås bak spakene. Ruben Hansen og Artur Burczyuski trekker noen meter Isotermledning fra en lagerplass.

Rundt oss hører vi insektssumming og fuglekvitter. Utsikten er noe av det fineste kystlandskapet i Østfold. Inntrykkene minner mer om en ferietur enn anleggsarbeid.

Helikopter

Noen dager tidligere ble graveren, samt noen kveiler med Isoterm-ledning, noen pumpestasjoner og annet nødvendig utstyr løftet ut til øya med helikopter. Det bratte terrenget ned mot sjøen ville gjort det til en stor utfordring å komme i land med utstyret fra en pram. Men med 4-5 løft tok det helikopteret en halvtime å få utstyret over til øya.

Annonse
Helikopter ble brukt til prosjektet

LØFT: European Helicopter Center sin AS350 brukte en drøy halvtime på å flytte fire-fem kveiler rør, en gravemaskin og annet utstyr. Maskinen tar inntil 1100 kilo pr løft, og kan flytte 15-20 tonn last i timen.

Gutta er i gang med en av spesialitetene Halden-firmaet Leif Grimsrud AS har opparbeidet seg: Etablering av vann og avløp i hyttefelt. Siden 2009 har firmaet jobbet mye med hyttefelt. Gjerne rundt 250 hytter i året.

– Noe som rent trykkavløp og noe i kombinasjon. Trykkavløp har blitt et eget område for pumpeleverandører. Det gjør at VA i eksisterende hyttefelt kan legges i grunne grøfter og følge terrenget. Vi prøver å kjøre kombinert: Vi legger selvfall der det er mulig. Da unngår vi pumper, med vedlikeholdsbehovet og mulige feil som ligger i dem, sier Ole Jørgen Østbye i Grimsrud.

Han er prosjektleder og kalkulatør, og gjør vanligvis prosjekteringen av VA-anlegg i hyttefelt. Vi snakket med ham på hovedkontoret, noen uker før besøket ute på øya.

 

Forsiktig

Å legge vann og avløp i hyttefelter krever ofte ekstra forsiktig framferd i terrenget. Da må man være nøye også i planfasen.

– Ja, vi må være spesielt nøye med terreng og vegetasjon. Trasevalg er viktig. Vi vil helst unngå fjellsprengning. Spesielt i svabergterreng ute ved sjøen. Det løser vi ved å finne egnede fjellsprekker å legge ledningene i, eventuelt ved å bore gjennom fjell. Vi fotgår terrenget for å finne en egnet trasé, og vi bruker mye tid i planfasen. Gjerne ett til to år fra vi begynner planleggingen til anlegget er ferdig. Arbeidene ute i felt starter gjerne om høsten, med ferdig vann til hyttene til sommerferien, sier Østbye.

Ledninger til vann og trykkavløp legges i naturlige fordypninger der det er mulig,

GRUNT: Ledninger til vann og trykkavløp legges i naturlige fordypninger der det er mulig, og ellers med minst mulig inngrep i terrenget.

190 mann store Leif Grimsrud AS har faste lag av folk som jobber med slike anlegg hele tiden. Gjerne med 10-15 mann på ett felt. Dermed opparbeider de seg god og viktig erfaring. Anleggslederen er en viktig rolle på de fleste anlegg. På legging av trykkavløp i hyttefelt er en dyktig og erfaren anleggsleder spesielt viktig. Diplomat må han – eller hun – også være.

– Når det skal legges stikkledninger til 100 hytter, så må det ivaretas en dialog med 100 hytteeiere. God dialog er viktig, sier Østbye.

 

Lett

Den lille Hanix-graveren som putrer borte i skogen er typisk utstyr for denne typen jobber. Her er det lett utstyr som gjelder.

900 kilo tung Hanix brukt til prosjektet

GRAVER: Ken Richard Sundås kjører den største graveren på akkurat denne delen av Mørvika-prosjektet. Den 900 kilo tunge Hanixen ble løftet ut til øya med helikopter.

– Utstyret er veldig tilpasset bruken. Vi bruker små gravere, fra 900 kilo til maks åtte tonn. Det går mye i 2,5 tonns gravere. Og smådumperne er viktige til massetransport. De er snille mot terrenget. Vi bruker mest hjulgående dumpere, gjerne i størrelsesklasse 3-4 tonn, sier daglig leder Asle Michael Berg i Leif Grimsrud AS.

Han leder en bedrift som håndterer mange store kontrakter med mye folk og tungt utstyr. Men avløpsanlegg i hyttefelt er et viktig marked for bedriften.

– Det er ekstremt mange hyttefelt langs Oslofjorden, så markedet er stort. Dette er også fine jobber å ha om vinteren. Det er lettarbeidet selv i kaldt vær, og krever lett og rimelig utstyr, sier Berg.

 

Det tradisjonelle VA-markedet er stødig, men firmaet ser en økende etterspørsel etter lette VA-anlegg. Ofte er det motivert ut fra hytteeiernes ønsker om mer komfort og/eller etter pålegg fra kommunen. Oppdragene går gjerne gjennom lokale velforening eller vannlag, der hovedstrekkene er finansiert av kommunen eller fellesskapet i hyttefeltet, mens stikkledningene betales av den enkelte hytteeier. Utførelse av slike anlegg har blitt forenklet av pumpeleverandørene.

– De har gjort en god jobb med å lage komplette pumpestasjoner som er raske å installere, sier Ole Jørgen Østbye.

Ole Jørgen Østbye i Leif Grimsrud AS

PROSJEKTLEDER: Ole Jørgen Østbye i Leif Grimsrud AS prosjekterer og kalkulerer hyttefeltene selskapet bygger.