Premiere i skogen

 

Skogsmaskiner på visning er ikke særlig diskrete. Vi var der da Komatsu Forest viste sine to nyeste hogstaggregater.

 

HALLINGBY: – Den er sterk! Det er fryktelig tel kraft i matinga og kappinga går styggfort, sier Anders Hagenborg.

Annonse
Anders Hagenborg kjører for Brødrene Hagenborg AS.

FIREHJULSMATER: Anders Hagenborg kjører for far og onkler i Brødrene Hagenborg AS.

Han kjører for Brødrene Hagenborg AS, som eies av far og onkler. Maskinen er en flunkende ny Komatsu 931.1 hogstmaskin med C144 hogstaggregat. Og det er sistnevnte som er årsaken til møtet i skogen nord for Hønefoss. Det er første gang aggregatet vises på norsk jord, etter premieren på Elmia Woods i fjor. Hagenborgs eksemplar er et av de 20 første produserte.

Aggregatet skal i følge leverandøren ha svært høy målenøyaktighet, takket være kontaktløs overførsel. Aggregatet har en ekstra sentervals, som skal gi bedre stabilitet og mindre valseskader på tømmeret. Servicevennligheten er god, med atkomst til alle smørepunkter på ett sted.

 

 

 Kjetil Røste kjører for Sverre Bergli.

TREHJULSMATER: Kjetil Røste kjører for Sverre Bergli. C93-aggregatet har fått bakrullen flyttet til senter.

Realistisk

Aggregatet sies å skulle klare 180 trær i timen under optimale forhold. Pålitelige kilder anslår at 70 trær – eller rundt 50 kubikkmeter – i timen er realistisk, melder magasinet Norsk Skogbruk.

Et par hundre meter unna er Kjetil Røste i sving med Sverre Berglis nesten like nye Komatsu 901 TX med hogstaggregatet C93. Det er Komatsus minste hogger. Men kraftige saker like fullt: Med 160 kubikks pumpe, datastyrt mating og kapasitet på 5 meter tømmer i sekundet gjør den vei i vellinga.

Sagenheten på begge er av typen Constant cut, som kjører på samme hastighet uansett hvor tungt det er. 40 meter pr sekund, tvers gjennom stokken. Raskere enn det, så blir det fare for kjedeskudd.

Bakrullen er flyttet framover, til senter av aggregatet. Det gir bedre kontaktpunkt mellom valsene, og alt glir lettere. Man får kjørt flere meter gjennom på samme tid. Det produserer mer og bruker mindre: Går det tungt så går det også mere diesel. Det passer bra for Kjetil Røste.

C93 skal ta unna fem meter stokk i sekundet.

KAPP-ASITET: C93 skal ta unna fem meter stokk i sekundet.

– Vi kjører mye i stor skau. Det er sjelden vi har drifter under 1000 kubikk. Sist vinter kjørte vi hos kun to eiere. Der tok vi 4 000 kubikk før jul og 3 000 etter, sa Røste da vi traff ham i slutten av april.