SoilSteam-avtale med Svevia og Trafikverket

Svevia og Trafikverket har inngått en avtale med SoilSteam om damping og gjenvinning av cirka 1500 tonn jordmasser infisert med lupiner i Umeå. Prosjektet er planlagt gjennomført i perioden mai–juni 2025.

– Stor anerkjennelse

Dette oppdraget markerer en viktig milepæl for SoilSteam, som nå får mulighet til å demonstrere sin teknologi for to av de mest innflytelsesrike aktørene innen infrastruktur i Sverige.

– Vi er veldig glade for å få denne muligheten til å samarbeide med Svevia og Trafikverket, sier grunnlegger og salgsdirektør i SoilSteam, Hans Kristian Westrum, i en pressemelding fra selskapet.

Annonse

– Dette er en stor anerkjennelse av teknologien vår, og et viktig skritt for å etablere gjenvinning av jord med invaderende arter eller planteskadegjørere som en etablert praksis i Sverige. Vi ser frem til å vise hvordan damping kan bidra til bærekraftige og effektive løsninger også i Sverige, sier han.

Grunnlegger og salgsdirektør i SoilSteam, Hans Kristian Westrum. (Foto: SoilSteam)

Grunnlegger og salgsdirektør i SoilSteam, Hans Kristian Westrum. (Foto: SoilSteam)

– Har manglet effektive metoder

Lupiner er en fremmed art som utgjør en betydelig miljøutfordring i hele Skandinavia. Ved å bruke SoilSteams innovative damptilnærming kan jordmasser behandles effektivt og gjenbrukes i stedet for å deponeres. Damping er både en kostnadseffektiv og miljøvennlig løsning som bevarer verdifulle ressurser, ifølge SoilSteam.

Kristina Svahn fra Svevia synes prosjektet er spennende:

– Fremmede arter sprer seg raskt i Sverige. Vi har manglet effektive metoder for å kunne ta vare på ressursene samtidig som vi sikrer at artene ikke sprer seg. Vi har fulgt SoilSteam i flere år, og de har godt dokumentert at teknologien deres er svært effektiv. Hvis dette prosjektet blir vellykket, kan vi i fremtiden deponere mindre jord – noe som er svært positivt.

Jordmassene som skal behandles er lagret i et telt frem til damping. (Foto: SoilSteam)

Jordmassene som skal behandles er lagret i et telt frem til damping. (Foto: SoilSteam)

Mer bærekraftig fremtid

Prosjektet i Umeå er et banebrytende eksempel på hvordan jordgjenvinning kan bli en del av standard praksis for håndtering av jord med fremmede arter i Sverige. SoilSteam ser frem til å samarbeide med flere aktører i regionen for å fremme bruken av denne teknologien og bidra til en mer bærekraftig fremtid, skriver selskapet i pressemeldingen.

Fremmede invaderende arter i Norden:

  • Hva er fremmede invaderende arter?
    Det er planter, dyr, sopp eller mikroorganismer som med menneskers hjelp har spredt seg utenfor sitt naturlige utbredelsesområde, og som truer biologisk mangfold, økosystemer, helse eller økonomi.
  • Utfordringer i Norden:
    I Norden utgjør invaderende plantearter et økende problem, spesielt langs veier, jernbaner og byggeplasser der jorden bearbeides og spredning lett skjer. Disse artene utkonkurrerer stedegne arter og endrer leveområder for insekter, planter og andre dyr.
  • Eksempler på invaderende planter i Sverige og Norge:
    Lupin, kjempespringfrø, parkslirekne, kjempebjørnekjeks og kanadagullris.

Lupiner:

  • Vanlig art: Flerårig blomstrende plante (oftest fagerlupin, Lupinus polyphyllus), opprinnelig fra Nord-Amerika.
  • Spredning: Sprer seg lett med frø som følger jordmasser, maskiner og kjøretøy.
  • Effekt på naturen: Lupiner skygger for og utkonkurrerer stedegne planter som prestekrage og kløver, mislikes av mange pollinatorer, og reduserer mangfoldet.
  • Vokser raskt: Danner tette bestander langs veikanter, skråninger og blomsterenger.
  • Bekjempelse: Mekanisk bekjempelse som slått og damping av jord er mest effektivt. Det er avgjørende å fjerne frøbanken i jorden for å hindre nyetablering.