Statens vegvesen har 200 veiprosjekter og utbedringer under bygging, og planlegger oppstart av inntil 200 nye prosjekter mellom 2025 og 2030.
Dette kommer fram i Staten vegvesens gjennomføringsplan for årene 2025–2030, som ble publisert 26. mars.
Her finner du oversikt over prosjekter og tiltak pr. region.
- Prosjekter i Finnmark, Troms og Nordland
- Prosjekter i Trøndelag og Møre og Romsdal
- Prosjekter i Vestland og Rogaland
- Prosjekter i Buskerud, Telemark, Agder og Vestfold
- Prosjekter i Oslo og Akershus, Østfold og Innlandet
Følger opp transportplanen
Planen viser hvordan etaten vil følge opp stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2025-2036 i de første seks årene.
Riksveinettet er 10 500 km. De neste seks årene skal:
- 205 km ny vei stå ferdig bygget
- 153 kilometer vei utvides så den får gul midtlinje, 18 kilometer bygges om til to-/trefeltsvei med midtrekkverk og 211 km får forsterket midtoppmerking. Dette reduserer risiko for utforkjørings- og møteulykker og gir bedre fremkommelighet.
- 135 km av veinettet skal tilrettelegges for gående og syklende.
Starter så raskt som mulig
Rekkefølge for utbygging av de største prosjektene i Nasjonal transportplans planportefølje prioriteres årlig i statsbudsjettet. Alle prosjekter planlegges og starter så raskt som mulig innenfor de årlige budsjettvedtakene i Stortinget.
I gjennomføringsplanen prioriterer Statens vegvesen i tillegg en rekke mindre prosjekter.
Noen hovedpunkter i planen
- Statens vegvesen har oppgradert 200 tunneler i hele landet, og de neste seks årene planlegges oppgradering av 20 nye tunneler. Da vil Agder, Telemark, Vestfold, Møre og Romsdal og Trøndelag være i mål med sine tunnelutbedringer.
- Utbygging av ladeplasser for tunge kjøretøyer skal bidra til fortgang i overgang til elektrisk drift. Vi vil nå målet om 80 døgnhvileplasser innen 2030.
- Bygging av ny infrastruktur følger veinormalene, noe som gjør veiene mer robuste mot ekstreme værhendelser, og flomsikringstiltak skal redusere skadene ved flomhendelser.
- Byområdene vil få 45 mrd. kr i tilskudd gjennom byvekstavaler for å nå nullvekstmålet gjennom å fremme kollektivtrafikk, sykkel og gange.
- Flere strekninger skal forsterkes i øst-vest- aksen mot Sverige og Finland for å styrke militær mobilitet.
- Mange av de større prosjektene har tunneler som sikrer veiene mot skred. I tillegg skal Statens vegvesen sikre en rekke skredpunkter langs veiene.
Økt satsing på militær mobilitet og beredskap
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård kommenterer gjennomføringsplanen slik:
– Gjennomføringsplanen bærer preg av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, med økt satsing på militær mobilitet og beredskap. Samtidig prioriteres tiltak som styrker hverdagsinfrastrukturen: Flere døgnhvileplasser med lading for bedre arbeidsvilkår for tungbilsjåfører og oppfølging av regjeringens klimaforpliktelser, oppstart av store samferdselsprosjekter og økt innsats på skredsikring, drift og vedlikehold. Dette skal sikre trygg og effektiv fremkommelighet over hele landet, sier Nygård.