Nylig løftet Nordisk Fjellsprengning en 12 meter høy og 36 tonn tung fjellblokk ut av byggegropen ved det som skal bli Nye Rikshospitalet på Gaustad i Oslo. Fire dager med wiresaging måtte til for å løsne den mektige steinsøylen.
Som kjent skal Ullevål sykehus i Oslo legges ned, men først skal det bygges et nytt, stort region- og lokalsykehus på Gaustad, samt et nytt lokalsykehus på Aker. Nye Rikshospitalet, som har en styringsramme på 23,1 milliarder kroner, vil bestå av nybygg på rundt 150 000 kvadratmeter, som skal fungere i en helhet med eksisterende Rikshospital når det åpner i 2031. Sykehuset vil da få et totalt areal på ca. 350 000 kvadratmeter.
Vanntunnel
I skrivende stund er det et stort anleggsområde der Nye Rikshospitalet snart skal reise seg. Først må imidlertid grunnarbeidene utføres, som for eksempel å få nødvendig infrastruktur på plass. Det store, spesielle steinløftet som bildene på disse sidene viser, var nødvendig for å få koblet en vannledning til de nye sykehusbyggene.
– Under her vi befinner oss nå, går det en tunnel hvor hovedvannledningen til sykehuset kommer inn. Og der nede skal det kobles på en ny 600 mm vannledning, som skal ledes til de nye sykehusbyggene. For å få tilgang til den eksisterende hovedvannledningen, måtte vi dermed komme oss gjennom fjellet og ned til tunnelen, forklarer anleggsleder Mats Helland Hansen i Nordisk Fjellsprengning. Bedriften har all sprengning, fjellsikring og wiresaging i forbindelse med grunnarbeidene for bygg J på det nye sykehuset, som underentreprenør for Consto Anlegg Øst. Byggherre er Helse Sør-Øst RHF.
Wiresaging
Fjellblokka som ble løftet opp er hele 12 meter høy. Den er kileformet, med ca. 1,3×1,3 meter på toppen og 1×1 meter i bunnen, og veier ca. 36 tonn.
– Det har tatt fire hele arbeidsdager å sage den til, ved hjelp av wiresaging. Hercules Fundamentering, som har hatt all spuntingen inne på anleggsområdet her, har bistått oss med å bore de fire saghullene, sier anleggslederen.
– Grunnen til at vi benyttet wiresaging og løftet ut hele fjellblokken, var for ikke å risikere komplikasjoner i forbindelse med vanntunnelen og -ledningen under. Wiresagen, som går på strøm, beveger seg mellom 30 og 40 meter i sekundet og trekker med styrke på rundt 50-60 ampere. Diamantene som er festet i wiren med hardstål, skjærer i fjellet, og resultatet blir helt jevne, fine flater.
– Et alternativ til wiresaging kunne vært å benytte sømboring og sprenge oss ned i tunnelen under, men det var såpass dårlig tilkomst til tunnelen at det ikke var hensiktsmessig. Vi kunne også ha sprengt oss gradvis nedover, eksempelvis én og én meter, og gravd ut med kran og håndmakt, men det hadde tatt vanvittig lang tid. Det ville også krevd mye sikring for den som måtte ha jobbet i sjakta. Wiresaging sto dermed igjen som det beste alternativet.

Hele løftet gikk som smurt, helt etter planen. Nordisk Fjellsprengning sto i beredskap for å ty til løsninger underveis, dersom noe skulle gå galt. (Foto: Runar F. Daler)
Sikkerhetstiltak
Da Anleggsmaskinen ankom anlegget, nærmet wiresagingen seg slutten og en kraftig mobilkran fra Nordic Crane sto klar til å løfte ut fjellblokka. Utfra det undertegnede kunne observere, var hele prosessen smidig og effektiv, og så ut til å gå helt etter planen.
– Ja, alt gikk som det skulle. Vi hadde jo krisemaksimert litt på forhånd, og vi sto i beredskap for å ty til løsninger underveis, dersom noe skulle gå galt. Det vi fryktet mest var at fjellblokka ville dele seg under løftet, for det var en liten sprekkdannelse der. Det er jo litt sprøtt fjell her i Oslo – for det meste er det leirskifer – og det har en tendens til å falle fra hverandre. Vi hadde kjettinger klare, til å holde det sammen, dersom det skulle skje, men det gjorde det heldigvis ikke, forteller Mats Helland Hansen.
– Vi gjorde også mange tiltak for å unngå at det skulle falle småstein og renne vann ned i tunnelen under, og dermed rett ned på vannledningen. I tillegg benyttet vi wireforsterket nett, fallsikringsnett samt en fiberduk til å dekke til i tunnelen, og vi hadde også bevoktning nede i tunnelen kontinuerlig under hele prosessen.
Pigges og knuses
– Hva skjer med fjellblokka nå?
– Noen av oss hadde en idé om at den kanskje kunne bli bevart og stilt ut i forbindelse med det nye sykehuset, men den skal nok pigges opp og bli knust til pukk, så massene kan gjenbrukes, avslutter anleggsleder Mats Helland Hansen med et smil.

Fjellblokken er akkurat lagt ned, og de kraftige stroppene løsnes. Senere har den blitt pigget opp og knust til pukk. (Foto: Runar F. Daler)