Åpner opp for vannkraft i vernede vassdrag

I dag vedtok Stortinget å gjøre det enklere å søke om bygging av vannkraft i vernede vassdrag, i forbindelse med stortingsmeldingen om flom og skred.
– Vinn-vinn for grønn kraftutbygging, flomsikring og anleggsbransjen, sier Mona Løvås, regionsjef i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

«Det åpnes for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, der samfunnsnytten, for eksempel i form av flomdempende tiltak, vurderes som betydelig, samtidig som miljøkonsekvensene anses som akseptable», står det i Stortingets vedtak. Det betyr at det nå åpnes for at NVE kan vurdere søknader om kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som tidligere ikke har vært mulig.

Det har vært til dels kraftige protester mot forslaget, og demonstranter – blant annet den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg – stilte i dag opp foran Stortinget for å tydeliggjøre sin motstand mot å bygge ut de vernede vassdragene.

Annonse

Vinn-vinn

MEFs regionsjef i Vest, Mona Løvås, mener derimot vedtaket er svært positivt.

– Dette er en viktig seier. I dagens situasjon, hvor vi har behov for mye mer kraft, og det jobbes hele tiden med elektrifisering, så er det positivt at vi kan bygge ut mer vannkraft. Det er jo den grønneste kraften, og utbyggingen er dessuten ofte billigere enn både vind- og solkraft, sier hun.

– Dette er snakk om vesentlig mindre inngrep i naturen enn det allmennheten forbinder med utbygging av vassdrag. Det dreier seg om forsiktig, skånsom utbygging som man ikke vil merke så mye til, og er en god måte å få mer kraft på. Dessuten vil jo flomsikringen blir bedre, og man kan nå planlegge kraftverk med tanke på nettopp flomsikring. I tillegg er det positivt for anleggsbransjen og våre medlemsbedrifter at det forhåpentligvis vil komme flere jobber ut i markedet – spesielt usikre markedet vi befinner oss i nå. Det er vinn-vinn for alle parter, sier hun.

Mona Løvås, regionsjef Vest, MEF. (Foto: Andrea Holtekjølen)

Mona Løvås, regionsjef Vest, MEF. (Foto: Andrea Holtekjølen)

Vil stilles trenge krav

Energiminister Terje Aasland forsvarte saken i Stortinget.

– Det skal stilles strenge krav til eventuell kraftutbygging i vernede vassdrag. Komiteens forslag opphever ikke vernet eller beskyttelsen av vernet, sa Aasland, ifølge Aftenposten.

Han trakk også fram bakgrunnen for hele saken, som er at risikoen for flom og ekstremvær er stigende fremover.