Norsk Bergindustri er skuffet over at regjeringen og SV ikke legger til rette for utvinning av mineraler i Norge, men heller vil at vesten skal kjøpe stadig flere mineraler fra autoritære regimer som Kina, Russland og Kongo.
Regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti ble søndag kveld enige om statsbudsjettet for 2025. Norsk Bergindustri mener budsjettenigheten bekrefter at det er liten politisk vilje hos sentrale norske politikere for å nå klimamålene.
– Det er ikke overraskende at det blir en midlertidig stopp i leting etter mineraler på havbunnen. Men da burde man heller kommet med en satsing på mineralutvinning på land. Spesielt når vi vet at mineraler er avgjørende for lavutslippsteknologi, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri, i en pressemelding.
– Behovet for mineraler vil mangedoble seg de neste årene. I dag er vi avhengig av å kjøpe disse mineralene fra land vi helst ikke vil bli sammenlignet med, og den avhengigheten vil bare forsterke seg, legger hun til.
Norge har store muligheter
Hall peker på at norske fjell er fulle av mineraler som vestlig industri er avhengig av for å bygge lavutslippsteknologier som elbiler, vann- og vindturbiner. Få land i Europa har så store forekomster av det som defineres som kritiske mineraler, som Norge. Flere av mineralene på fastlands-Norge er også viktig for europeiske forsvarsindustri.
– For å bygge en F-35 går det med 417 kg sjeldne jordarter. Disse må vi i dag i stor grad kjøpe fra autoritære regimer, til tross for at Europas største forekomst av sjeldne jordarter finnes i Norge.
– Det er liten politisk vilje til å sikre at Norge når klimamålene. Det er dypt bekymringsfullt, sier Hall.
Hun mener det ikke er noen grunn til å feire at planene om å kartlegge og utvinne mineraler fra havbunnen utsettes.
– Vi er tilhenger av at det letes etter mineraler, fordi industrien trenger dem. Da må vi kartlegge både på havbunnen og på land. Men når man velger å utsette kartleggingen på havets bunn, burde man lagt til rette for at det ble utvinnet flere mineraler på fastlandet. Det tar i dag 15–20 år for å få alle tillatelser på plass for å starte et gruveprosjekt. Budsjettpartnerne gjør ikke noe med dette, til tross for at norsk gruvevirksomhet skaper tusenvis av arbeidsplasser i distrikts-Norge.