Norge donerer 76 kjøretøy til Nord-Makedonia

Norge har donert 40 lastebiler og 36 feltvogner til Nord-Makedonia. Donasjonen gjør at landet kan etablere en infanteribataljon som skal inngå i NATOs stående beredskap.

Donasjonen er også en indirekte støtte til Ukraina. Nord-Makedonia har donert en betydelig mengde militært utstyr til Ukraina og den norske donasjonen vil bidra til at landet får reanskaffet materiell som er donert. Dette skriver Forsvaret i en pressemelding.

NATO 75 år

Videre fyller NATO 75 år den 4. april. Nord-Makedonia har vært medlem av alliansen siden 2020, mens Norge har vært NATO-medlem siden alliansen ble etablert i 1949. NATOs evne til å respondere i en krise eller konflikt er ikke avhengig av en nasjon men av styrken og solidariteten til samtlige medlemmer. Nord-Makedonia har tatt flere steg for å utvikle forsvaret sitt etter NATO standarder siden landet ble medlem i 2020. Norge og Nord-Makedonia har et tett samarbeid som strekker seg flere år tilbake.

Annonse

– Nord-Makedonia er en av våre nære NATO-allierte. Det er viktig at Norge nå bidrar til å bygge opp landets militære kapasitet ved å donere et stort antall lastebiler og feltvogner. Dyktige ansatte ved verkstedene våre har lagt ned en stor innsats for at kjøretøyene som doneres er i god stand, sier brigader Anders Jernberg, sjef i Forsvarets logistikkorganisasjon.

– Nord-Makedonia får nå kjøretøy som er forholdsvis lite brukt og i god teknisk stand, til tross for alderen. Donasjonen inneholder blant annet kjøretøy som ble tatt ut av bruk til fordel for pansrede kjøretøy i Afghanistan, sier Øyvind Heien, sjef Landsystemavdelingen i Forsvarsmateriell.

Donasjonen er også en indirekte støtte til Ukraina. Nord-Makedonia har donert en betydelig mengde militært utstyr til Ukraina og den norske donasjonen vil bidra til at landet får reanskaffet materiell som er donert. (Foto: Ole Andreas Vekve/ Forsvaret)

Donasjonen er også en indirekte støtte til Ukraina. Nord-Makedonia har donert en betydelig mengde militært utstyr til Ukraina og den norske donasjonen vil bidra til at landet får reanskaffet materiell som er donert. (Foto: Ole Andreas Vekve/ Forsvaret)