Det ble innovasjonspris i Paris

INTERMAT 2024: Det ble et sterkt øyeblikk for gründer og forretningsutvikler Ole Gabriel Ørjan Kverneland i Sandnesfirmaet Excess Engineering, da han onsdag kveld mottok sølvmedaljen i INTERMATs prestisjefylte konkurranse «Innovation Award 2024» i Paris. SE VIDEO!

Av Odd Borgestrand

At Norges eneste utstiller under årets INTERMAT skulle havne på pallplass i denne konkurransen var langt over forventningene. Seks års intenst arbeid og investeringer på flere titalls millioner kroner kan dermed utvikle seg til en suksesshistorie for Sandnes-firmaet.

Annonse

Daglig leder og grunnlegger av selskapet, Ove Kalvatn, fikk ikke anledning til å overvære selve prisutdelingen, men sier til Anleggsmaskinen at denne prisen trolig vil åpne dørene inn i de store markedene på flere kontinenter.

Se videointervju av sølvvinnerne her:

Sterkt finaleheat

Det var totalt sju internasjonale firmaer som var med i finaleheatet om den gjeve innovasjonsprisen. Helt til topps gikk svenske Tenstar Solutions med sitt produkt VTS Virtual Training Space.

For gründerne i Excess Engineering var det på ingen måte et nederlag å bli tildelt andreplassen.

– For oss er dette en stor seier. At et lite firma fra Sandnes havner i verdenstoppen er nærmest som et eventyr, men byen har jo tatt VM-medaljer tidligere, sier Kalvatn med et bredt smil. Denne prisen vil gi oss betydelig publisitet i ulike fagblader og andre medier i Europa, USA og Asia. Det betyr mye også med tanke på potensielle investorer, mener han.

Kollega og forretningsutvikler Ole Gabriel Ørjan Kverneland var mer på offensiven. Han mente selskapet hadde fortjent gullmedaljen i denne konkurransen.

Tre fornøyde nordmenn som feiret innovasjonspris i Paris onsdag kveld. Fra venstre Tor Olav Undheim fra Rental One, prosjektleder Geir-Ståle Kleppe og forretningsutvikler Ole Gabriel Ørjan Kverneland. (Foto: Odd Borgestrand)

Tre fornøyde nordmenn som feiret innovasjonspris i Paris onsdag kveld. Fra venstre Tor Olav Undheim fra Rental One, prosjektleder Geir-Ståle Kleppe og forretningsutvikler Ole Gabriel Ørjan Kverneland. (Foto: Odd Borgestrand)

Les også: INTERMAT samler 200 000 i Paris

Batterielektrisk drift

Her handler det om å erstatte dieseldrevne maskiner med batterielektrisk drift. I tillegg fjernes hydraulikksystemet og erstattes med aktuatorer, som er en elektromagnetisk sylinder.

Denne patenterte teknologien omgjør roterende energi til lineære bevegelser inn og ut. Teknologien er tidligere benyttet i offshore-industrien, men nå er det bygg- og anleggsbransjen selskapet har store forventninger til.

Knytter internasjonale kontakter

Ledelsen i Excess Engineering er primært ikke i Paris for å motta priser, men for å knytte internasjonale kontakter.

– Innovasjonsløsningen er allerede godt kjent i hjemmemarkedet, men vi ønsker selvsagt å nå ut i de store markedene, sier Kalvatn videre.

– Vår visjon er ikke å bygge om anleggsmaskiner i årene som kommer. Vårt mål er å selge aktuatoren, enten gjennom direktesalg eller lisensproduksjon hos de store aktørene. I utgangspunktet kan vi bytte ut alle hydrauliske sylindre med vår teknologi, sier forretningsutvikler Ole Gabriel Ørjan Kverneland.