INTERMAT samler 200 000 i Paris

INTERMAT 2024: Mens norske aktører deltar på Nordens største anleggsmesse, Vei og Anlegg på Lillestrøm, samles resten av Europa og Asia på INTERMAT i Paris.

Av: Odd Borgestrand

Norge er kun representert med èn av de totalt drøyt 1000 utstillerne, men desto mer gledelig er det at Sandnesfirmaet Excess Engineering er blant de nominerte til en av årets innovasjonspriser i klassen for ny teknologi.

Annonse

INTERMAT arrangeres hvert tredje år i de store messehallene i Paris Nord Villepinte. Det er nå seks år siden forrige messe, grunnet Covid-19-pandemien. Derfor er denne «kollisjonen» ekstra beklagelig.

Anleggsmaskinen vil imidlertid dekke årets messe med flere reportasjer både på nett og i kommende utgaver av bladet.

Ser inn i fremtiden

INTERMAT 2024 er fire dager med fokus på morgendagens utslippsfrie teknologi og fremtidens datastyrte byggeplasser. Messearrangørene har som mål å vise fremskrittene og de siste innovasjonene som franske og internasjonale produsenter av anleggsmaskiner og byggematerialer har utviklet for å få ned karbonutslippene i bransjen.

Årets nyhet på messen er et eget område for ny teknologi og energi. Målet er å ta felles grep om utfordringene ved omstilling til grønn og digital produksjon, og utvikling av energibesparende maskiner og materialer. Det er ventet drøyt 200 000 besøkende i løpet av de fire dagene messen varer.

Hitachi er blant produsentene som markerer seg sterkt under årets INTERMAT i Paris. (Foto: Odd Borgestrand)

Hitachi er blant produsentene som markerer seg sterkt under årets INTERMAT i Paris. (Foto: Odd Borgestrand)

Søker internasjonale partnere

Sandnesfirmaet Excess Engineering deltar med mål å søke internasjonale partnere for å utvikle nye, elektriske løsninger for bygg- og anleggsbransjen. Selskapet tilbyr løsninger for transformasjon av ulike komponenter fra hydrauliske til elektriske. De nåværende hydrauliske aktuatorene kan være tunge, komplekse, kostbare og lite miljøvennlige. Derfor mener Sandnes-firmaet, som er en del av Kvernelandkonsernet, at hydraulikk kan erstattes med elektriske aktuatorer.

Fokus på bærekraft

Nytt av året er World of Concrete Europe, som samler 200 utstillere. Alle de store europeiske bransjeaktørene vil være til stede for å skape en plattform for utveksling av erfaring, og samtidig presentere det komplette bildet av betong som et universelt, mangfoldig og innovativt materiale, midt i en miljømessig revolusjon. Blant foredragsholderne er daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen.

Arrangementet er ment å være utstillingsvindu for en næring som står samlet i utfordringene med å skape en bedre fremtid med reduserte utslipp av CO2. Ambisjonen er å løfte fram evnen til nyskapning som preger bransjen.

Stort utvalg i anleggsmaskiner

INTERMAT demo er en av hovedattraksjonene for mange av de besøkende. Dette er et stort uteområde dedikert til demonstrasjoner, der ulike produsenter viser frem utstyret sitt i aksjon.

Mange av de internasjonale leverandørene av anleggsmaskiner er representert under årets INTERMAT. Det er ingen tvil om at Volvo, Hitachi, Kobelco, Develon og en rekke andre internasjonale produsenter satser betydelige ressurser på å vise seg fram for det store europeiske markedet under årets messe.

Se video fra åpningsdagen her:

En sektor med utfordringer

Byggesektoren står overfor store utfordringer. Sektoren sliter med å tiltrekke og beholde arbeidskraft. Stilt overfor mangel på arbeidskraft og økt konkurranse mellom sektorer, må den doble seg for å fremme jobbdisipliner og oppmuntre den yngre generasjonen til å interessere seg for dem.

For å gjøre dette er det viktig å gjøre sektorens yrker mer attraktive, ved å synliggjøre de spennende sidene ved den økologiske omstillingen og mulighetene den gir. Teknologisk utvikling som digitalisering og robotisering, ved å forbedre ergonomi og arbeidsforhold, kan også bidra til å gi bransjen et positivt og innovativt image, mener arrangørene, som har egne møteplasser for ungdom.