Fortsetter anleggsdag-suksess ved Borgund vgs.

For et drøyt år siden arrangerte Borgund videregående skole en egen anleggsdag. Tilbakemeldingene var så gode at skolen ville gjøre det igjen. I slutten av januar var derfor 200 elever samlet ved skolen for å se hva anleggsbransjen har å by på.

– Bransjen legger ned mye tid og ressurser på å sette av en hel arbeidsdag, ta maskinene ut av produksjon og flytte dem hit. Bedriftene satser virkelig på dere, for dere er jo framtida!

Det sa avdelingsleder ved Borgund vgs., Marte Brandsegg, til de rundt 200 forventningsfulle Vg1-elevene som var samlet i skolens auditorium under åpningen av anleggsdagen.

Annonse

– Jeg ønsker dere lykke til med dagen, og jeg håper dere bruker den godt, sa Brandsegg.

Avdelingsleder Marte Brandsegg (t.v.) og lærerne Jarle Øyen og Monica Busengdal ved Borgund vgs. (Foto: Runar F. Daler)

Avdelingsleder Marte Brandsegg (t.v.) og lærerne Jarle Øyen og Monica Busengdal ved Borgund vgs. (Foto: Runar F. Daler)

Elevene er «på»

Årets arrangement var enda litt større enn forrige gang, og også næringslivet stilte opp i enda større grad enn sist.

– Vi er stolte og fornøyde med at vi får til dette i år også. Det er ekstra kjekt å se at så mange firmaer er med her i år. Vi har allerede fått tilbakemeldinger fra utstillerne om at elevene i år er mye mer «på», er mer interesserte og stiller flere spørsmål enn forrige gang. Så dette virker veldig positivt, sier Marte Brandsegg til Anleggsmaskinen.
Hun forteller også at elevene i år har fått et skjema med spørsmål de skal få svar på hos de ulike utstillerne. Nesten som et rebusløp.

– Dette har vi gjort for at elevene skal ha en naturlig innfallsvinkel til å ta kontakt med bedriftene – og det ser jo absolutt ut til å fungere.

Simulatoren til OKAB falt i smak hos elevene. (Foto: Runar F. Daler)

Simulatoren til OKAB falt i smak hos elevene. (Foto: Runar F. Daler)

Maskiner, utstyr og simulator

Det var Jarle Øyen, lærer ved Vg2 Anleggsteknikk ved skolen, som først hadde ideen om en egen anleggsdag. Han fikk med seg Jonathan Søyland Steinsvik hos Busengdal AS på planene, og så begynte ballen å rulle.

– Jeg synes elevene fortjener en dag som denne, og håpet er at de skal få bedre innblikk i hva bransjen går ut på, og hvilke muligheter som finnes der ute. Vi har igjen vært litt uheldige med været; i fjor regnet det litt bort, mens det i år er snøen som har tatt oss. Men været får vi ikke gjort noe med, sier Øyen.

Til tross for en svært snøfylt dag i Ålesund hadde Mesta tatt med seg en brøytebil til Borgund vgs. (Foto: Runar F. Daler)

Til tross for en svært snøfylt dag i Ålesund hadde Mesta tatt med seg en brøytebil til Borgund vgs. (Foto: Runar F. Daler)

– I år er det elever også fra Sykkylven og Ålesund videregående skole, i tillegg til fire klasser Vg1 Bygg- og anleggsteknikk, fem klasser TIF og to klasser Vg2 anleggsteknikk fra Borgund videregående. Vi har hele 14 bedrifter her, som stiller med stand, maskiner og utstyr, og OKAB har med seg en maskinsimulator, som faller i smak hos elevene. Jeg håper vi klarer å gjennomføre denne dagen hvert eneste år fremover. Anleggsbransjen trenger jo folk, sier han.

Thea Unhjem (18) går på Vg1 TIF, og hun har lyst til å gå videre med anleggsteknikk og deretter ta fjell- og bergverksfaget.(Foto: Runar F. Daler)

Thea Unhjem (18) går på Vg1 TIF, og hun har lyst til å gå videre med anleggsteknikk og deretter ta fjell- og bergverksfaget.(Foto: Runar F. Daler)

Vil bli bergsprenger

Mange av elevene setter tydelig pris på denne muligheten til å få et bedre innblikk i anleggsbransjen, selv om noen nok for lengst vet hva de skal søke på 1. mars.

– En anleggsdag som dette er veldig bra. Det er fint at så mange bedrifter stiller opp og viser fram maskiner og utstyr, og vi får mye god informasjon. Det sier Thea Unhjem (18), som går på Vg1 TIF på Borgund videregående skole. Tidligere har hun tatt to år med helsefag, men det viste seg å ikke være noe for henne.

– Jeg fant ut at jeg ville gjøre noe mer praktisk. Anleggsteknikk virker veldig spennende, så det ligger nok an til at jeg søker meg dit. Aller mest har jeg lyst til å gå videre i fjell- og bergverksfaget, for jeg synes sprengning virker tøft. Det er liksom noe annet enn bare å sitte og grave, sier hun.

Snutebilen til Busengdal tiltrakk seg mye oppmerksomhet. (Foto: Runar F. Daler)

Snutebilen til Busengdal tiltrakk seg mye oppmerksomhet. (Foto: Runar F. Daler)

Fremtidige maskinførere

Lars Ulrik Tafjord (18) og Kevin Eide (17) går begge på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk på Borgund vgs., og det går mot anleggsteknikk også for dem.

– Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal velge ennå, men jeg heller mot anleggsteknikk, for jeg tror jeg har lyst til å bli maskinfører, sier Tafjord.

Lars Ulrik Tafjord (18) går på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og tror han har lyst til å bli maskinfører. – Anleggsbransjen virker i hvert fall interessant, og jeg har bare fått mer lyst til å velge anleggsteknikk etter denne dagen, sier han. (Foto: Runar F. Daler)

Lars Ulrik Tafjord (18) går på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og tror han har lyst til å bli maskinfører. – Anleggsbransjen virker i hvert fall interessant, og jeg har bare fått mer lyst til å velge anleggsteknikk etter denne dagen, sier han. (Foto: Runar F. Daler)

– Anleggsbransjen virker i hvert fall interessant, og jeg har bare fått mer lyst til å velge anleggsteknikk etter denne dagen. Jeg har mest lyst til å lære mer om – og ikke minst kjøre – store maskiner, sier han.

For Kevin Eide har det aldri vært noen tvil:

– Jeg har nærmest vokst opp i en maskin, og jeg har visst lenge at jeg skal bli anleggsmaskinfører, forteller han.

– Faren min er opprinnelig skytebas, men jobber nå som maskinfører hos Busengdal. Han jobba også hos Aco Anlegg en periode, og det er nok der jeg aller helst har lyst til å bli lærling. Jeg synes denne anleggsdagen er et veldig bra tiltak, og det er kjekt å få snakket med de ulike bedriftene som er her.

For Kevin Eide (17), som også går på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk, har det aldri vært noen tvil. – Jeg har nærmest vokst opp i en maskin, og jeg har visst lenge at skal bli anleggsmaskinfører, forteller han. (Foto: Runar F. Daler)

For Kevin Eide (17), som også går på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk, har det aldri vært noen tvil. – Jeg har nærmest vokst opp i en maskin, og jeg har visst lenge at skal bli anleggsmaskinfører, forteller han. (Foto: Runar F. Daler)

Vil ha flere skoleplasser

Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB), avdeling Møre og Romsdal, som har vært svært involvert i årets arrangement, skryter av bransjen.

– Vi setter utrolig stor pris på at såpass mange av våre medlemsbedrifter setter av dagen og stiller opp med både folk, maskiner og utstyr. Mange av bedriftene har også med seg lærlinger, og det er veldig nyttig for elevene ved skolen å få snakke med lærlingene og bli bedre kjent med bedriftene. Vi satser på at dette blir en årlig tradisjon fremover, sier opplæringskonsulent i OKAB Møre og Romsdal, Henning Sunde.

Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB), avdeling Møre og Romsdal, ved Henning Sunde (t.v.) og Are Haukaas har vært svært involvert i årets arrangement. (Foto: Runar F. Daler)

Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB), avdeling Møre og Romsdal, ved Henning Sunde (t.v.) og Are Haukaas, har vært svært involvert i årets arrangement. (Foto: Runar F. Daler)

– Samtidig håper vi det blir opprettet flere skoleplasser i regionen. Oversøkingen på Vg2 Anleggsteknikk er relativt stor, noe som dessverre fører til et høyt karakterkrav for å komme inn, og mange dyktige praktikere blir dermed stående uten skoleplass.

Renovasjonsselskapet Attvin hadde stand sammen med Møre Miljøsanering. Her er, fra venstre, Marte V. Kragseth (lærling gjenvinningsfaget), Siri M. Gridsvåg (lærling transportfaget) og Tage Sebastian Rem Hovden, som har fagbrevet i gjenvinningsfaget. (Foto: Runar F. Daler)

Renovasjonsselskapet Attvin hadde stand sammen med Møre Miljøsanering. Her er, fra venstre, Marte V. Kragseth (lærling gjenvinningsfaget), Siri M. Gridsvåg (lærling transportfaget) og
Tage Sebastian Rem Hovden, som har fagbrevet i gjenvinningsfaget.
(Foto: Runar F. Daler)

Hold fraværet nede!

Etter utstillingsvandringen ved standene innendørs og maskinene utendørs, samt grilling av pølser, ble dagen avsluttet der den startet; i auditoriet. Der holdt nestleder i MEF, Roger Ingebrigtsen, et inspirasjonsforedrag for elevene.

Bålpanne og pølsegrilling var et populært tiltak blant elevene. (Foto: Runar F. Daler)

Bålpanne og pølsegrilling var et populært tiltak blant elevene. (Foto: Runar F. Daler)

– Dere som sitter i denne salen er vanvittig attraktive. Anleggsbransjen er helt avhengige av ungdom som dere. Vi tar mange ting som en selvfølge; når vi sitter og surfer på internett, kan vi gjøre det fordi anleggsfolk har vært og lagt kabler i bakken. Det er anleggsfolk som sørger for at rullebanen blir brøytet på Vigra eller på Gardermoen når snøen laver ned. Og hvem er det som har sørget for at det er mulig å bygge sykehus i Norge? Jo, det er anleggsbransjen. Denne fantastisk fine skolen ville ikke engang stått her, hvis ikke noen hadde sprengt ut og drenert tomta først. Dere som velger anleggsbransjen er derfor helt avgjørende for landet, sa Ingebrigtsen, før han ga elevene et viktig tips:

– Vi spør alle våre 2400 medlemsbedrifter om hva som er viktig for dem når de skal ansette folk. Det nesten alle svarer er fravær. Mange av bedriftene er relativt små, med 10-20 ansatte, og hvis én person er borte, så blir det som et fotballag med bare ti spillere på banen. Så dere er nødt til å ha så lavt fravær som overhodet mulig. Og har dere fravær, så sørg for å kunne dokumentere det, sa han til lydhøre elever.

ACO Anlegg hadde også egen stand. Her representert ved Ingvild Flåte Ekroll (HMS/HR-leder), Karen Sofie H. Leikarnes (anleggsgartnerlærling) og Martine Vold Nielsen (anleggsmaskinførerlærling). (Foto: Runar F. Daler)

ACO Anlegg hadde også egen stand. Her representert ved Ingvild Flåte Ekroll (HMS/HR-leder), Karen Sofie H. Leikarnes (anleggsgartnerlærling) og Martine Vold Nielsen (anleggsmaskinførerlærling). (Foto: Runar F. Daler)

– Noe av det viktigste vi gjør

Helt til slutt sa rektor ved Borgund vgs., Roger A. Fylling, noen velvalgte ord.

– Målet med denne dagen var å skape engasjement, motivasjon, og hjelpe dere å se det store fremtidsbildet. Og det tror jeg man har fått til. Og for en framtid denne bransjen har! sa Fylling.

– Å arrangere en anleggsdag som dette er noe av det viktigste vi som skole kan gjøre. Dere elever har ofte begrenset kunnskap om bedriftene, og derfor er det så viktig at de kommer hit og presenterer seg. Dere er jo potensielle fremtidige arbeidstakere hos dem. Jeg vil takke bransjen for at dere er tålmodige med oss. Vi som skole er helt avhengig av bransjen, og dette tette samarbeidet mellom skole og næringsliv er utrolig viktig.

Busengdal hadde snutebil i en miniatyrutgave også. Maskinfører Oliver Busengdal og HMS-koordinator Maria Talberg forteller om veldig bra besøk ved standen. (Foto: Runar F. Daler)

Busengdal hadde snutebil i miniatyrutgave også. Maskinfører Oliver Busengdal og HMS-koordinator Maria Talberg forteller om veldig bra besøk ved standen. (Foto: Runar F. Daler)