Ukjent svenske ypper seg i norske skoger

Den svenske skogsmaskinprodusenten Terri har en 50 år lang historie, men i Norge er den ganske ukjent. Bestselgeren er en kombimaskin, altså hogstmaskin og lassbærer i én og samme maskin. Vi dro ut i skogen for å se den i aksjon.

Vinteren har allerede bitt seg fast i Romeriksåsene et par mil vest for Gardermoen, der vi midt i november observerer den relativt ukjente svensken som lekende lett feller og kvister norske trær. Etter en knapp times arbeid ligger en stor mengde tømmerstokker igjen på bakken.

Deretter blir hogstaggregatet og stabiliseringslodd fjernet og erstattes av tømmerklo og staker. Og vips, så er altså hogstmaskinen gjort om til en lassbærer, som effektivt laster opp tømmeret og frakter det ut av skogen.

Annonse

«Vi er jo en gammel maskinprodusent, med oppstart allerede i 1971. Den aller første maskinen var en prototype av en slags beltevogn, som ble lagd for å patruljere grensen mellom Sverige og Finland.»

Stødig og stabil

– Det er en overraskende stødig og stabil maskin. Hytta er dessuten veldig god å sitte, sier Harald Haneborg, da han stiger ut av kombimaskinen. Han driver firmaet Haneborg Skogsdrift og har litt å sammenligne med.

– Jeg vurderte faktisk å kjøpe en kombimaskin fra Terri allerede i 2017-18, men endte opp med konkurrenten Malwa i stedet, delvis fordi Terri ikke hadde noen forhandler i Norge den gangen, forteller han.

Annonse
Svenske Krister Kvarnström, serviceansvarlig hos Terri, forteller at målet er å gå fra 40 solgte maskiner i fjor til 100 maskiner i 2026. – Vi selger til Frankrike, Latvia, Ungarn, Sverige – og forhåpentlig også snart i Norge, smiler han. (Foto: Runar F. Daler)

Svenske Krister Kvarnström, serviceansvarlig hos Terri, forteller at målet er å gå fra 40 solgte maskiner i fjor til 100 maskiner i 2026. – Vi selger til Frankrike, Latvia, Ungarn, Sverige – og forhåpentlig også snart i Norge, smiler han. (Foto: Runar F. Daler)

Nå har Terri imidlertid fått en norsk forhandler, og flere potensielle kunder er i skogen denne lørdagen for å se nærmere på maskinen, som produseres i Småland.

Liten maskin – stor bakkeklaring

– Man får jo to maskiner i én med denne Terri 3CW kombimaskinen. Det er en ren tynningsmaskin, som utelukkende egner seg til tynning og ungskogpleie, og er nok mest interessant for mindre entreprenører. Større skogsentreprenører har jo gjerne tomannslag med én av hver maskintype, sier Tor Bakken Flaathe, daglig leder for den norske Terri-forhandleren, Bakken-Flaathe AS.

– Det er en sekstonner, med en 3,6 liter Cat-motor som tar ut 75 hestekrefter. Den har et kraftig dreiemoment. Lassbæreren kan laste seks tonn eller cirka seks kubikkmeter tømmer, mens den som hogstmaskin kan felle trær opptil 40 cm i diameter, og opptil 33 cm med kvisting, forklarer han.

– Det er altså en relativt liten maskin sammenlignet med en konvensjonell hogstmaskin eller lassbærer, men den har bakkeklaring som en stor maskin – 70 cm – så fremkommeligheten er helt unik. Maskinen har også en stor, romslig og komfortabel hytte, med en god og sømløs gjennomføring av kontrollenheter.

Fra hogstmaskinmodus fjernes hogstaggregatet og stabiliseringslodd og erstattes av tømmerklo og staker, og vips, så har det blitt en lassbærer. Hele prosessen tar 10-15 minutter. Her er det Tor Bakken Flaathe, daglig leder for den norske Terri-forhandleren, som monterer stakene. (Foto: Runar F. Daler)

Fra hogstmaskinmodus fjernes hogstaggregatet og stabiliseringslodd og erstattes av tømmerklo og staker, og vips, så har den blitt en lassbærer. Hele prosessen tar 10-15 minutter. Her er det Tor Bakken Flaathe, daglig leder for den norske Terri-forhandleren, som monterer stakene. (Foto: Runar F. Daler)

Hvert hjul – egen hydraulikkmotor

– Terri 3CW har åtte hjul, er eksepsjonelt god på våtmark og bløtt underlag, og etterlater minimalt med spor, fortsetter Tor Bakken Flaathe.

– I tillegg har den et såkalt automatic wheel system (ATW). Det innebærer at hvert hjul har sin egen hydraulikkmotor, og kraften overføres automatisk til de hjulene hvor den trengs mest. Dette har blant annet med trekkapasitet og svingeffektivitet å gjøre. Når man svinger, flyttes kraft over til yttergående hjulrekke, slik at de hjulene går raskere enn de innerste og man får dermed en mykere overgang i svingen, forklarer han.

Stor salgsvekst

Terri-maskiner er som nevnt et ganske sjeldent syn i norske skoger, men i Sverige er det et veletablert navn.

– Vi er jo en gammel maskinprodusent, med oppstart allerede i 1971. Den aller første maskinen var en prototype av en slags beltevogn, som ble lagd for å patruljere grensen mellom Sverige og Finland, forteller svenske Krister Kvarnström, serviceansvarlig hos Terri.

Siden den gang har maskinprodusenten levert en rekke ulike skogsmaskiner, og har i dag tre ulike maskintyper i porteføljen; en hogstmaskin, en lassbærer og den nevnte kombimaskinen. Alle tre kan leveres enten på belter eller hjul. Og salget har økt kraftig de senere årene.

– For noen år siden solgte vi mellom fem og ti maskiner i året. I fjor solgte vi 40 maskiner, i år ligger vi an til 50 maskiner og i 2026 skal vi opp i 100 maskiner totalt. Det er målet vårt. I sommer åpnet vi også en helt ny, 3200 kvadratmeter stor, fabrikk i Älmhult i Småland, fortsetter Kvarnström.

– Rundt 60-70 prosent av maskinene vi selger er kombimaskiner. Vi selger til Frankrike, Latvia, Ungarn, Sverige – og forhåpentlig også snart i Norge, smiler han.

Som lassbærer kan maskinen laste seks tonn eller cirka seks kubikkmeter tømmer. (Foto: Runar F. Daler)

Som lassbærer kan maskinen laste seks tonn eller cirka seks kubikkmeter tømmer. (Foto: Runar F. Daler)

Optimistiske for det norske markedet

Det norske salgsapparatet har stor tro på Terri i det norske markedet.

– Denne maskinen er som sagt ment for tynning og ungskogpleie, noe vi har stor tro på, ettersom det blir stadig mer fokus på ivaretakelse av skog og tynning også her i landet. Derfor mener vi det bør være et godt marked for Terri-maskiner i Norge, sier Bakken Flaathe.

– I Sverige er jo disse maskinene kjempepopulære, med stor salgsvekst. Om jeg skal tippe, så vil jeg tro det er potensial for å selge 10-15 maskiner i året totalt når markedet er oppe og går. Da inkluderer jeg også Terris rene hogstmaskiner og lassbærere. Vi har ikke solgt noen helt ennå, men vi håper og tror det kan blir et salg eller to etter denne demo-lørdagen, avslutter han optimistisk.