Høyere belønning for klimakutt i asfalt

Statens vegvesen jobber for å nå 70 prosent kutt i CO2-utslippene fra asfalt innen 2030. Øker belønningen for klimakutt i asfaltkontraktene.

Les også: Veivesenet med strengere krav for klimagassutslipp fra anleggsmaskiner

– Vi ser at vektingen av klima virker og at andre følger vårt eksempel. Derfor gjør vi enda mer av det samme, sa teamleder i Statens vegvesen, Thor Asbjørn Lunaas, under Byggenæringens Klimakonferanse nylig. Der kom det fram at CO2-utslippene fra asfalt ble redusert med 30 prosent fra 2020 til 2023.

Annonse

Mange tiltak

I tillegg til pristilbudet, må asfaltleverandørene dokumentere sine CO2-utslipp. Hvert kilo CO2-utslipp gir et påslag på 5 kroner ekstra i konkurransesum. I kontraktene for 2024 vil dette påslaget øke til 7,50 kroner.

Blant tiltakene som har ført til nedgang i CO2-utslipp er overgang fra oljefyrte asfaltfabrikker til bruk av energikilder som biopellets og biogass, deler av det oljebaserte bindemiddelet er erstattet med bioråstoff, mer lavtemperaturasfalt, mer gjenbruk, mer kortreist stein, smartere transport og logistikk, og utvikling av asfalt som varer lengre.