Liten investering kan redde liv

– Det var på tide å gjøre min arbeidsplass tryggere, så jeg installerte en hjertestarter i varebilen. Den kan redde mitt eller andres liv i en hektisk hverdag, sier bergsprenger Ole Petter Gansmo. Han oppfordrer alle bransjekollegaer til å gjøre det samme.

Anleggsmaskinen møter Ole Petter Gansmo, som driver enmannsbedriften Bergsprenger AS, på et lite boligprosjekt på Larkollen tidlig i august. Han står ved siden av en gravemaskin ute i grøfta og klargjør for en salve. Ikke mange meterne unna står varebilen hans parkert, og der inne, mellom nakkestøttene, henger Gansmos nye anskaffelse. Det er langt ifra den største investeringen han har gjort. Men den kan fort vise seg å være den viktigste.

– Vi er i en bransje der vi ofte jobber kronglete til, hvor det ikke nødvendigvis er så enkelt å komme til med redningsutstyr. Jeg anbefaler alle om å anskaffe seg hjertestarter. Den kan redde et liv! sier Ole Petter Gansmo. (Foto: Runar F. Daler)

– Vi er i en bransje der vi ofte jobber kronglete til, hvor det ikke nødvendigvis er så enkelt å komme til med redningsutstyr. Jeg anbefaler alle om å anskaffe seg hjertestarter. Den kan redde et liv! sier Ole Petter Gansmo. (Foto: Runar F. Daler)

Førstehjelpsutstyr mangler

– Jeg har i lengre tid vurdert å anskaffe hjertestarter til arbeidsbilen, og er glad jeg nå har fått gjort det. I og med at jeg driver med sprenging, er jeg nesten alltid på arbeidsplasser der dette mangler. Jeg driver på små anlegg, typisk hustomter – som denne her – eller mindre jobber i forbrukermarkedet, og der kommer ikke hjertestarter og annet førstehjelpsutstyr på plass før selve byggingen starter, gjerne som del av utrustning i arbeidsbrakke. Men da kan det jo være for sent, sier Gansmo.

Annonse

– I fjor hadde en av sjåførene jeg jobber mye sammen med – han kjører faktisk på dette prosjektet her også – et illebefinnende hjemme i sofaen. Han var egentlig død, men ambulansen kom hjem til ham i tide og fikk starta hjertet hans igjen, forteller Gansmo alvorlig.

– Likeledes var det en gravemaskinfører i Vestby, som for et par år siden, mens han var på jobb, plutselig fikk hjertestans, og ble hengende delvis ut av gravemaskinen. Han var ikke 40 år engang. Heldigvis oppdaget en lastebilsjåfør hva som skjedde, og fikk ringt 113. Denne gravemaskinføreren var også i prinsippet død, men ambulansen ankom stedet såpass raskt at han ble reddet.

«En hjertestans kan skje hvem som helst, når som helst, og da blir det nesten for dumt ikke å ha sikret seg med en tilgjengelig hjertestarter.»

Helt nødvendig

– En hjertestans kan skje hvem som helst, når som helst, og da blir det nesten for dumt ikke å ha sikret seg med en tilgjengelig hjertestarter, slår Gansmo fast.

– Alle offentlige bygninger, skoler, barnehager osv. har jo dette. Jeg er selv medlem av Norsk Luftambulanse, og mottar bladet deres hver måned. Der kan man stadig lese om mennesker som har blitt reddet av hjertestarter, spesielt når de befinner seg på hytter eller andre litt avsidesliggende steder. Folk som driver smått for seg selv, som jeg gjør, bør forstå at dette er helt nødvendig utstyr å ha tilgjengelig når man er ute på jobb. På lik linje med annet førstehjelpsutstyr, støvmaske, øyedråper, ørepropper – i tillegg til øreklokker – og vaskemiddel, hvis man skulle få hydraulikkolje på seg.

Hjertestarteren må oppbevares ved temperatur på minimum fem grader. Derfor oppbevares den inne i et varmeskap. Under skapet er det montert en strømomformer. Legg også merke til posen med barberhøvler inne i skapet. (Foto: Runar F. Daler)

Hjertestarteren må oppbevares ved temperatur på minimum fem grader. Derfor oppbevares den inne i et varmeskap. Under skapet er det montert en strømomformer. Legg også merke til posen med barberhøvler inne i skapet. (Foto: Runar F. Daler)

Varmeskap og strømtilførsel

Hjertestarteren må oppbevares ved temperatur på minimum fem grader. Dette for å unngå at geleen i de putene man fester på brystet, blir ødelagt. Derfor har Gansmo også fått montert et lite varmeskap i bilen.

– Alle hjertestartere på utsiden av offentlige bygninger, er montert i slike grønne skap med varme i.  Dette skapet her er en del mindre enn de man finner i offentligheten, og passer fint inn i bilen. For at skapet ikke skal tømme bilen for strøm, er det også montert separat strømforsyning, ved at et ekstra batteri er montert i bilen. Dette batteriet lades når jeg parkerer bilen etter jobb og kobler til strøm via en kontakt på utsiden. Akkurat som en motorvarmerkontakt. Skapet går på 24 volt, noe som betyr at man også må ha en omformer fra 12 til 24 volt. Det er den lille blå boksen du ser der, sier han og peker mellom setene, under varmeskapet.

– Mitt apparat gir instrukser med norsk stemme, og er veldig selvforklarende. Nå får man også de helt nyeste hjertestarterne, med video på skjerm i apparatet i tillegg. Røde Kors anbefaler uansett alle å ta et enkelt kurs, forteller han.

– Et viktig tips er å oppbevare barberhøvler i forbindelse med apparatet, for eventuelt hårete brystkasser, for elektrodene må sitte på bar hud.

Hjertestarteren er langt ifra den største investeringen Gansmo har gjort. Men den kan fort vise seg å være den viktigste. (Foto: Runar F. Daler)

Hjertestarteren er langt ifra den største investeringen Gansmo har gjort. Men den kan fort vise seg å være den viktigste. (Foto: Runar F. Daler)

Skal ikke stå på prisen

Hjertestarteren har bergsprenger Gansmo kjøpt fra Røde Kors, for ca. 15 000 kroner. Inkludert varmeskap og montering av strømforsyning med omformer, samt ekstra batteri, har han investert ca. 40 000 kroner.

– For meg som driver for meg selv, er det en forholdsvis liten kostnad. For alle som driver på små plasser hvor det ikke er førstehjelpsutstyr tilgjengelig, så burde det virkelig ikke stå på de 40 000 kronene, sier han bestemt.

– Vi er i en bransje der vi ofte jobber kronglete til, hvor det ikke nødvendigvis er så enkelt å komme til med redningsutstyr. Jeg anbefaler alle om å anskaffe seg hjertestarter. Den kan redde et liv! Ditt eller andres.