Anleggslinja i gang i Bardufoss

Det ble behørig markert da Bardufoss vgs. i slutten av august endelig startet opp sin etterlengtede og allerede populære anleggsteknikklinje.

Tidligere har ungdom i Troms måttet dra til Fauske eller Kirkenes for å utdanne seg innen anleggsteknikk, noe som har resultert i få lærlinger i regionen. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har over flere år jobbet med å få opprettet en fagutdanning ved Bardufoss videregående skole, og i slutten av august var det endelig duket for den offisielle åpningen av Vg2 anleggsteknikk ved skolen.

«Det var denne linja jeg helst ville gå, men jeg hadde ikke noe lyst til å flytte til Kirkenes eller Fauske.»
Silje Vatne, elev ved Bardufoss vgs.

Annonse

I tillegg til representanter fra skolen, MEF og OKAB, var lokale maskinentreprenører og ordføreren i Målselv kommune til stede. Og de ferske elevene, selvfølgelig.

ENDELIG: Distriktssjef i MEF Troms, Jorunn Nyheim, som har jobbet med å få etablert den nye linja i fire år, var naturligvis fornøyd da den offisielt ble igangsatt. I bakgrunnen er elevene i gang med å prøve arbeidstøy sponset av OKAB. (Foto: Runar F. Daler)

ENDELIG: Distriktssjef i MEF Troms, Jorunn Nyheim, som har jobbet med å få etablert den nye linja i fire år, var naturligvis fornøyd da den offisielt ble igangsatt. I bakgrunnen er elevene i gang med å prøve arbeidstøy sponset av OKAB. (Foto: Runar F. Daler)

Jubelen i taket

– Dette er en veldig stor dag for oss i MEF, det er en stor dag for skolen, og jeg vil tro det er en stor dag for dere elever. For aller første gang er det etablert en linje i anleggsteknikk i Troms! sa en begeistret distriktssjef i MEF Troms, Jorunn Nyheim, under åpningen.

– Kjære elever, dere som har valgt å gå anleggsteknikk. Dere er heldige! Tenk å få være de første som skal ta anleggsteknikk både på denne skolen og i Troms! Det er en kjempestor milepæl, og vi som jobber i anleggsbransjen er utrolig glade for at dere har valgt å jobbe i vår bransje. Dette er en spennende bransje, og den jobben dere skal gjøre er ekstremt viktig for samfunnet, sa hun.

– Og kjære Bardufoss videregående skole. Det har vært en fryd å jobbe sammen med dere, fortsatte Nyheim.

– Vi har holdt på i fire år for å få etablert denne linja. Det har vært en lang prosess, med mange involverte parter. Vi trenger så sårt denne linja; vi trenger maskinførere og flere som kan jobbe innen vårt fagområde. Så da fylkesrådet i desember endelig ble med på å etablere denne linja her på Bardufoss, så sto jubelen i taket! Vi nådde målet. Og nå er vi altså her i dag.

FORNØYD TRIO: Konstituert rektor ved skolen, Kristin Otnes Aspmo, lærer ved den lye linja, Stian Myrvoll og avdelingsleder ved skolen, Jan Kristian Vestjord. (Foto: Runar F. Daler)

FORNØYD TRIO: Konstituert rektor ved skolen, Kristin Otnes Aspmo, lærer ved den nye linja, Stian Myrvoll og avdelingsleder ved skolen, Jan Kristian Vestjord. (Foto: Runar F. Daler)

Skolen fikk simulator

– Vi har også vært med å jobbe dette fram, og vi ønsker å være tett på videre også, og veilede dere på veien mot, og underveis i, læretida ute i bedrifter, sa daglig leder for OKAB Nordland og Troms, Frank Brendeløkken, til elevene.

– Allerede i september kommer vi hit for å kjøre obligatorisk sikkerhetsopplæring med dere, slik at dere har lov til å begynne praksisopplæring på anleggsmaskiner. Vi har også med en simulator, sponset av MEF Nordland og Troms, som vil bli stående mer eller mindre fast her, som dere kan øve dere på. Videre skal dere også få arbeidstøy fra oss i OKAB og MEF, som dere skal få prøve etterpå.

SIMULATOR: Vg2-Elev Remi Ring-Thomsen (17) prøver seg på den nye simulatoren som skolen har fått av MEF Nordland og Troms. (Foto: Runar F. Daler)

SIMULATOR: Vg2-Elev Remi Ring-Thomsen (17) prøver seg på den nye simulatoren som skolen har fått av MEF Nordland og Troms. (Foto: Runar F. Daler)

– Dere skal bygge landet!

Ordfører i Målselv kommune, Bengt-Magne Luneng, tok også turen innom åpningen. Han la ikke skjul på betydningen av den nye linja.

– Det er så viktig at vi har fått til dette. Fram til nå har Nord-Norge kun hatt et slikt utdanningstilbud i Kirkenes og på Fauske, og det er jo ganske stor avstand mellom de to stedene. For meg som ordfører i denne regionen, var det naturlig at et slikt tilbud ble lagt hit. Dere som har kommet inn på studiet er dessuten dobbeltheldige; i tillegg til at det har blitt en linje her slik at dere slipper å reise så langt, var det hele 30 søkere på de 15 plassene, sa han.

– Jeg håper også de aller fleste av dere vil bli værende og jobbe her i regionen etter endt utdanning. Det er jo dere som skal bygge landet! Så får vi se; kanskje det etter hvert blir mer enn én klasse her også. Det håper jeg, og det tror jeg det er behov for. Så gratulerer til dere elevene, til skolen, til MEF og bedriftene som har bidratt til å få dette til.

ORDFØRER: – Jeg håper også de aller fleste av dere vil bli værende og jobbe her i regionen etter endt utdanning. Det er jo dere som skal bygge landet, sa ordfører i Målselv kommune, Bengt-Magne Luneng,til elevene. (Foto: Runar F. Daler)

ORDFØRER: – Jeg håper også de aller fleste av dere vil bli værende og jobbe her i regionen etter endt utdanning. Det er jo dere som skal bygge landet, sa ordfører i Målselv kommune, Bengt-Magne Luneng,til elevene. (Foto: Runar F. Daler)

Anleggsbransjen forgubbes

Lokale entreprenører var også representert. Erik Helin, fra Målselv Maskin, hadde følgende beskjed de ferske anleggsteknikkelevene:

– Dette er en god dag for anleggsbransjen i hele Norge. Jo flere fagutdanna folk vi får ut i bransjen, jo bedre er det. I tillegg er det selvfølgelig en stor dag for Nord-Norge. Vi trenger flere utdanningssteder i Nord-Norge for å utdanne flere som dere. Det er spesielt bra å få dette hit, for næringen og bransjen i Troms, sa han.

– For det vi ser, i hvert fall i Målselv Maskin, er at anleggsbransjen foreldes og forgubbes, så vi trenger påfyll fra deres generasjon. Når man har et lokalt utdanningstilbud, så vil det føre til at flere lokale søker seg dit. Og vi er på jakt etter ansatte med lokal tilhørighet.

ENESTE JENTA: Silje Vatne (18), fra Kåfjord kommune, er den eneste jenta i den nye klassen. Hadde det ikke vært for at de starta opp denne linja ved Bardufoss, så ville hun nok valgt noe helt annet, for hun hadde ikke lyst til å flytte helt til Kirkenes eller Fauske. (Foto: Runar F. Daler)

ENESTE JENTA: Silje Vatne (18), fra Kåfjord kommune, er den eneste jenta i den nye klassen. Hadde det ikke vært for at de starta opp denne linja ved Bardufoss, så ville hun nok valgt noe helt annet, for hun hadde ikke lyst til å flytte helt til Kirkenes eller Fauske. (Foto: Runar F. Daler)

Stor velvilje fra alle kanter

Avdelingsleder ved Bardufoss Videregående skole, Jan Kristian Vestjord, var naturligvis fornøyd på åpningsdagen.

– Det er utrolig spennende å starte opp denne linja. Dette er et veldig ønsket tilbud, og vi opplever stor velvilje fra alle kanter. Ikke minst er de lokale maskinentreprenørene veldig når det gjelder de kommende lærlingene, sier han til Anleggsmaskinen.

– Egentlig hadde vi basert oss på innleie av maskiner, og vi kommer til å leie en gravemaskin og en dumper til å begynne med, men etter hvert vil vi kjøpe inn egne. Vi eier allerede en hjullaster, som vi bruker til opplæring på Vg1 bygg- og anleggsteknikk, forteller han, før han forklarer for elevene hvordan skoleåret vil bli, og hvor skolen har hentet inspirasjon fra.

– Vi har sett på ulike skoler, spesielt Åfjord og Kongsberg videregående skoler, og vi har valgt å gå for «Kongsberg-modellen». Når vi begynner maskinopplæringen, skal fem av elevene ut i praksis, mens de ti andre skal ha yrkesfaglig fordypning. Dette skal skje mandag til onsdag, én uke om gangen. En av fordelene med denne modellen er at praksisen vil foregå gjennom hele skoleåret, bortsett fra de aller kaldeste periodene. I den andre modellen er det en mer periodisert og intensiv periode med praksis, sier han.

I KLASSEROMMET: Hele den nye klassen på plass i klasserommet, med OKABs representanter på hver ende, og den ferske læreren liggende foran. (Foto: Runar F. Daler)

I KLASSEROMMET: Hele den nye klassen på plass i klasserommet, med OKABs representanter på hver ende, og den ferske læreren liggende foran. (Foto: Runar F. Daler)

Ville ikke flytte til Kirkenes eller Fauske

En av de ferske elevene, og den eneste jenta i klassen, Silje Vatne (18), fra Manndalen i Kåfjord kommune, er spent på hva som venter henne. Hun legger ikke skjul på at det er den nye anleggslinja på Bardufoss som gjør at hun har valgt denne retningen.

– Det var denne linja jeg helst ville gå, men jeg hadde ikke noe lyst til å flytte til Kirkenes eller Fauske. Så hadde det ikke vært for at de starta opp denne linja her, så hadde jeg nok valgt noe helt annet, sier Vatne. Hun bor på internat på skolen og har lyst til å gå videre innen fjell- og bergverk.

– Jeg har fått et veldig godt inntrykk så langt, og jeg gleder meg veldig til fortsettelsen. Spesielt til praksisen, selvfølgelig, smiler hun fornøyd.

OKAB: Representantene fra OKAB; fra venstre: Frank Brendeløkken, Truls Larsen og Jonny Gullholm. (Foto: Runar F. Daler)

OKAB: Representantene fra OKAB; fra venstre: Frank Brendeløkken, Truls Larsen og Jonny Gullholm. (Foto: Runar F. Daler)