Satser stort på bærekraftig håndtering av jord

Bare i Norge blir hvert år over 500 000 tonn jord tatt ut av kretsløpet, fordi den er infisert av invaderende fremmede arter eller sykdommer. Fortsetter vi slik kan vi gå tomme for matjord om 60 år. Bærekraftig håndtering av masser har stått sentralt hos det nytenkende avfalls­selskapet Envir i flere år. Nå løfter de bærekraftssatsingen til nye høyder, ved å være første selskap som tar i bruk norske SoilSteams maskin for sterilisering av jord – kalt SoilSaver. (ANNONSØRINNHOLD)

– Hele avfallsbransjen er nødt til å tenke nytt. Skal vi nå bærekraftsmålene om 65% gjenbruk for masse­håndtering, så haster det med å ta i bruk løsninger for gjenvinning av jord, sier John Erik Vorland i Envir.

Envir er først ute med å ta i bruk ny løsning som friskmelder jorden

SoilSteams maskin steriliserer jord ved å sprøyte vanndamp i jord med invaderende fremmede arter som for eksempel Lupiner, Parkslirekne og Gyvel. Maskinen er mobil og kan plasseres der det graves. Jorden kan steriliseres og gjenbrukes på stedet, og dermed spare enorme mengder transport. Alternativt kan jorden fraktes til sterilisering hos Envir. Vorland er stolt av at Envir er første selskap som investerer i den norske SoilSaver-maskinen:

Annonse

– Samarbeidet med SoilSteam er vinn-vinn: Vi får en norsk, profesjonell partner med et kompetent utviklingsmiljø for håndtering av masser, de får en industriell partner som mener alvor med bærekraft, forteller Vorland.

Løsningen der alle vinner

Envir startet forskning om utrydning av invaderende fremmede arter i jord allerede i 2017. De siste to årene har de forsket på dampteknologi i samarbeid med Norsk Institutt for naturforskning, samt testet i stor skala. Med SoilSaver, får Envir en mobil maskin, som gjør det mulig for kundene deres å spare både penger og CO2-utslipp på en gang. Vorland forklarer:

– For entreprenører og andre som har betydelig graveprosjekter, vil SoilSaver sørge for at de kan gjenbruke jorden på stedet, i steden for å måtte frakte den til deponi. Her er det enorme besparelser i CO2-utslipp, samtidig som kundene våre vil kunne redusere kostnadene sine betydelig

Langsiktig annerledes-tenker i avfallsbransjen

Envir har en tydelig ambisjon om være fremoverlent og å gjøre det som gir mening for miljøet. Et selskap som tenker langsiktig og som setter bærekraft i høysetet. Med solid eierskap, nysgjerrighet på nye løsninger og vilje til å bane vei i bransjen, gjør de en solid forskjell på vei mot en mer bærekraftig fremtid.

– Hele avfallsbransjen er nødt til å tenke nytt. I Envir er vi stolte av å være først ute med å ta i bruk SoilSaver.

John Erik Vorland,
Strategi og forretningsutvikling,
Envir

Stor etterspørsel ­etter SoilSaver fra både inn- og utland

 

Hos SoilSteam har pågangen etter den nye jord-rensemaskinen vært overveldende etter at de åpnet for de første kommersielle salgene høsten 2022. CEO Oddbjørn Bergen forteller om henvendelser fra både Australia, Canada og fra flere Europeiske land.

– Vi er nå utsolgt for 2023, men har åpnet for å ta i mot ordre for 2024. Vi er svært glade for at norske Envir er første selskap som skal få levert maskin fra oss, de er villige til å satse, fremoverlente og like opptatt av bærekraft som oss, forteller han.

SoilSteam vokser- nå søker de flere folk som vil være med å gjøre en forskjell

SoilSteam er i dag 15 ansatte, nå utvider de med fem årsverk for å møte pågangen. Bergem forteller at de trenger personer innen alt fra salg til teknologi og robotikk. De har allerede en kompetent, dedikert og ambisiøs gjeng på plass på sitt hovedkontor i Vestfold, nå gleder de seg til å styrke laget ytterligere.

– Dette er bare begynnelsen. Vår ambisjon er å gjøre en reell forskjell for jordbruk og jordproduksjon i hele verden med våre to produkter SoilSaver og FieldSaver, avslutter Bergem.

Oddbjørn Bergem, CEO i SoilSteam
Oddbjørn opplever stor etterspørsel etter den norske løsningen fra hele verden. Nå skal han ansette flere.

Fakta om SoilSaverTM

  • Steriliserer jord ved å sprøyte ren vanndamp i jord med invaderende fremmede arter som for eksempel Lupiner, Parkslirekne og Gyvel og gjenoppretter vekstmiljøet
  • Kapasitet på 5 – 40 tonn i timen, avhengig av modell
  • Enkel å transportere etter beholderform­faktor, 20 eller 40 fot
  • Aktivert for forskjellige drivstofftyper
  • On-line overvåking, kontroll og rapportering