Spektakulær film fra brøyting av Sognefjellsveien

Stian Brenden Maskinservice AS (SBM) har de siste 14 dagene jobbet seg gjennom snømengdene på Sognefjellet for å åpne veien til Sognefjellshytta til påske (se video i artikkelen).

Entreprenørfirmaet fra Dovreskogen har driftskontrakt for ca. 400 kilometer fylkesvei i Ottadalen. Dette er første vinteren og avtalen gjelder for seks år (2028).

I avtalen inngår også sommeråpning av fylkesvei 55, Sognefjellsveien, fra øst-siden og frem til Sognefjellshytta. Veien skal åpnes til påske, slik at hytteeiere og øvrige fjellfolk kan nyte Sognefjellet i påsken.

Annonse

– Veistrekningen vi brøyter er ca. 13 kilometer, og vi begynte for 14 dager siden. Vi var nesten fremme ved Sognefjellshytta, men så ble det et par dager med uvær og vi måtte begynne på nytt igjen, sier Finn Vassdokken, prosjektleder hos SBM.

Han forteller at det er noe mindre snø i fjellet i år, men at brøytekantene allikevel er tre-fire meter på det høyeste.

Åpnes 1. mai

Til å fjerne snøen bruker selskapet en Volvo L120G hjullaster med påmontert Øveraasen UTV400 trommelfres. De bruker også en Volvo EW180E hjulgraver. Denne kom blant annet godt med nå store mengder is måtte fjernes.

– Det var en periode med kulde før snøen kom. Dette førte til iskjøving, og vi opplevde strekninger på 20-30 meter med metertykk is, sier Vassdokken.

SBM skal nå holde veien åpen til Sognefjellshytta gjennom påsken. Etter påsken fortsetter de frem til fylkesgrensen mellom Innlandet og Vestland. Etter planen skal hele veien over Sognefjellet være kjørbar fra både øst- og vestsiden 1. mai.