Fordrøyningsanlegg på 1300 kubikkmeter – i trappeform

For å forbedre overvannskapasiteten på Høgda i Vestby, skal et fordrøyningsanlegg på over 1300 kubikkmeter håndtere de store vannmengdene fra området.

I forbindelse med et kommunalt vann- og avløpsprosjekt på Høgda i Vestby, var det behov for å kontrollere de store vannmengdene fra området som renner ut i bekken. For å unngå overvannsproblemer har det nå blitt installert et fordrøyningsanlegg på hele 1302 kubikkmeter, bestående av AquaCell overvannskassetter fra Norsk Wavin.

Det er det største volumet av overvannskassetter Norsk Wavin har levert. Hovedentreprenør på prosjektet er Park & Anlegg AS, og de har med seg øvrige samarbeidspartnere på laget. De er meget fornøyde med installeringen av rundt 5000 overvannkassetter.

Annonse

– Wavin leverer et knallprodukt som er enkelt og effektivt å installere som ikke krever noe spesiell kompetanse for å håndtere. Det er som å bygge legoklosser oppå hverandre, forteller Joachim Sundås, formann hos Park & Anlegg AS.

– I tillegg installeres kassettene uten bruk av verktøy, pinner eller klipps, fordi de har integrert låsing mellom kassettene som gjør at de er enkle å stable, sier han.

For å sikre at anlegget er tett, har Borge Miljøservice AS hatt ansvaret for å sveise magasinet med membran.

Med et fordrøyningsanlegg på over 1300 kubikkmeter, er dette det største volumet av overvannskassetter Norsk Wavin har levert. (Foto: Norsk Wavin)

Viktig forarbeid

Med et fordrøyningsanlegg på over 1300 kubikkmeter, mener Sundås det er viktig å gjøre et grundig forarbeid og ha god bemanning for å oppnå et godt resultat.

– For at stablingen av kassettene skal gå på skinner, er det viktig at fundamentet under er så rett som mulig. Det krever at man er nøye med avrettingen av underlaget, som bidrar til en jevn og god drift gjennom hele installeringen. Med god bemanning fra både oss, Norsk Wavin og Borge Miljøservice gikk installeringen over all forventing, sier han.

Lagt i trappetrinn

Vidar Handal, Nordic Product Manager hos Wavin, mener det som er spesielt med anleggsprosjektet på Høgda i Vestby er at kassettene er lagt i trappetrinn tilpasset terrenget.

– Kassettene er installert i seks lag, med en total bredde på 20,4 meter, lengde på 20,4 meter og høyde på 2,4 meter. Videre er formen trappet i høyden tilpasset skrånende terrengoverflate. Dette gir to trappetrinn på grunnvolumet, slik at høyeste punkt av anlegget er 4,0m over fundamentet, forklarer Handal.

– Det er enkelt å få til trappetrinn med dette systemet og du står veldig fritt til å bygge magasinet som du ønsker. Det gjør også at det er enkelt å tilpasse underveis og justere etter forholdene.

Kassettene er laget av 100 prosent resirkulert plast, og har åpen struktur som tillater full inspeksjon og vedlikehold i alle etasjer av anlegget, i lengderetning og på tvers av anlegget. (Foto: Norsk Wavin)

Åpen struktur – full inspeksjon

Handal fremhever at kassettene i 100 prosent resirkulert plast er produsert i henhold til NS-EN 17150, 17151 og 17152, og har åpen struktur som tillater full inspeksjon og vedlikehold i alle etasjer av anlegget, i lengderetning og på tvers av anlegget. Spyleslanger kan føres uhindret gjennom hele anlegget, noe Handal mener er en utfordring med mange øvrige kassetter på markedet. Det at kassettene kan stables har også sine fordeler.

– AquaCell kan stables under transport og lagring. Slik sparer man plass både under transport og på byggeplassen. Dette betyr at det kan fraktes opptil fire ganger så mange kassetter i hver bil, noe som resulterer i færre leveranser, enklere logistikk og lavere CO2-avtrykk, avslutter han.