Sandvik leverer BEV-flåte til Rana Gruber

Rana Gruber har valgt Sandvik Mining and Rock Solutions som leverandør av en flåte på 19 batterielektriske kjøretøy (BEV).

Flåten av batterielektriske kjøretøyene inkluderer gruvetrucker, lastere og borerigger til jernmalmvirksomheten på Storforshei i Nord-Norge. Avtalen er en del av Rana Grubers mål om å drive verdens første karbonfrie jernmalmgruve innen utgangen av 2025.

Lokal service

Sandviks så langt nest største batterielektriske gruveflåte kommer til å omfatte seks Sandvik TH550B gruvetrucker, fem Sandvik LH518B lastere, fire Sandvik DL422iE langhulls rigger, to Sandvik DS412iE mekaniske bolter og to Sandvik DD422iE jumboer. Utstyrsleveransen starter i løpet av første kvartal 2023 og fortsetter ut 2024. Sandvik kommer også til å tilby lokal service samt batterier.

Annonse

– Vi er stolte over at gruvedriften vår allerede har ett av bransjens laveste CO2-avtrykk, men vi har enda høyere ambisjoner om å fjerne karbonutslippene fullstendig, sier Gunnar Moe, administrerende direktør i Rana Gruber, i en pressemelding.

– Vi har en helt krystallklar strategi om avkarbonisering. Da vi kunngjorde 2025-målet vårt i 2020, var det mange som ikke trodde det ville være mulig, men vi tar nå et nytt stort skritt fremover sammen med Sandvik for å implementere en batterielektrisk flåte som både vil forbedre arbeidsmiljøet og redusere driftskostnadene våre. Det viktigste av alt er at disse BEV-enhetene vil hjelpe oss med å nå de ambisiøse målene våre for karbonfri gruvedrift, sier han.

Viktig faktor

Moe sier at Sandviks filosofi rundt batterier og tilnærming til batterisikkerhet var en viktig faktor i Rana Grubers utvelgelsesprosess.

– Dette er en ny verden for oss, men Sandvik har omfattende kompetanse om batterielektrifisering, sier han.

– Vi er allerede veldig fornøyde med samarbeidet vi så langt har hatt med Sandvik, og deres forpliktelse til å støtte overgangen vår til BEV, ikke bare som leverandør, men også som en ekte partner som ønsker å være med på denne reisen sammen med oss.

25 år

Rana Gruber ble etablert i 1964 og produserer årlig ca. 1,8 millioner tonn jernmalmkonsentrater fra sine fem forekomster i Dunderlandsdalen. Ressursbasen inneholder mer enn 440 millioner tonn jernmalm.

Sandvik har levert utstyr for arbeid under jord til Rana Gruber i mer enn 25 år. Selskapene inngikk en samarbeidsavtale for å styrke partnerskapet i november 2021. Trans4Mine, Sandviks interne konsulentselskap, gjennomførte studier og simuleringer for å gi Rana Gruber råd om krav til BEV-flåten, lokasjoner for ladestasjoner og andre optimaliseringer av gruvesykluser. Dette førte til at det ble signert en intensjonsavtale i november 2022.

– BEV har vist at de har evnen til å redusere karbonavtrykket fra gruvedrift, sier Mats Eriksson, administrerende direktør i Sandvik Mining and Rock Solutions.

– Rana Gruber er en pioner innen elektrifisering av gruvedriften i Europa, og vi ser frem til å hjelpe dem med den batterielektriske omstillingen.