Mønsteransatt med to fagbrev – kastes ut av landet

Mange har latt seg imponere og begeistre av historien til Sha Ogalo. Flyktningen som kom til Norge med to tomme hender og viste en arbeidsvilje, innstilling og innsats som man knapt har sett maken til. Nå har historien tatt en brå vending; han kastes ut av Norge.

For noen år siden skrev vi om Sha Ogalo, den uvanlig positive og eksepsjonelt arbeidsvillige lærlingen, som blant annet pendlet mellom skole i Skien og læreplass i Lærdal. Og som de andre på asylmottaket lo av fordi han ville jobbe uten å få betalt, like etter han kom til landet.

Varig innreiseforbud

Nå har han vært i Norge i 12 år, hatt fast jobb hos Sunnfjord Miljøverk i flere år, og tatt fagbrev i både anleggsmaskinførerfaget og gjenvinningsfaget. I fjor begynte han dessuten på fagskole, hvor han utdanner seg videre innen gjenvinningsfaget. Han har etablert seg i Førde, med en samboer som også har fått jobb i kommunen. Suksesshistorien ville tilsynelatende ingen ende ta. Inntil et brev dukket opp i postkassen hans i fjor.

Annonse

Brevet var fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Der sto det at han sto i fare for å få oppholdstillatelsen trukket tilbake, fordi han hadde gitt uriktige opplysninger om sin bakgrunn. Han fikk tre uker på å svare på brevet, noe han gjorde via advokatbistand. Deretter kom vedtaket om at oppholdstillatelsen ble tilbakekalt og at han vises ut av landet. Han får dessuten varig innreiseforbud, og kan verken returnere til Norge eller andre Schengen-land.

Levd på en løgn

Vi møter en sønderknust, skamfull og angrende Sha i Førde i begynnelsen av januar. Aller først unnskylder han seg til Anleggsmaskinen, for at han ikke har fortalt hele sannheten tidligere. Men mest av alt skammer han seg overfor alle han har blitt kjent med de 12 årene han har bodd i Norge. For han har levd på en løgn hele denne tiden.

Hva har han så gjort? Jo, han har løyet om bakgrunn, opprinnelse, alder og navn, og diktet opp en falsk historie overfor norske myndigheter. Det var nemlig ikke Sha Ogalo, 21 år fra Kongo, som kom hit til landet i 2011, slik han hevdet overfor politiet. Sha var egentlig Shallon Onyango Odongo, 26 år, fra Nairobi, Kenya. Denne løgnen koster ham nå dyrt.

Annonse

Når vi møter Sha (som han alltid har blitt kalt, ifølge ham selv), insisterer han på at han nå vil legge kortene på bordet og være helt ærlig. Han snakker godt norsk, langt bedre enn sist vi møtte ham, men fremdeles gebrokkent.

Det er ingen tvil om at Sha trives i maskinen. (Foto: Runar F. Daler)

Med ønske om et bedre liv

– Hvorfor løy du om hvor du om fra?

– Hvis jeg hadde sagt jeg var fra Kenya, så tror jeg ikke jeg hadde fått oppholdstillatelse, forteller han oppriktig.

– Jeg kom hit med håp om å få et bedre liv. Jeg visste ikke hva jeg ville gjøre, men jeg ville gjerne gå på skole og jobbe.

– Hvordan kom du hit til Norge?

– Jeg kom hit sammen med moren min. Det var første gangen jeg var utenfor Kenya. Jeg hadde aldri før vært noe annet sted, verken Kongo eller andre land. Vi fløy fra Kenya via Amsterdam og videre til Oslo, forklarer Sha.

Han forteller videre at han og moren hadde ordnet turistvisum på forhånd, som varte en måned. Før det hadde gått en måned reiste moren hjem, mens Sha ble igjen her. Og fra det tidspunktet var det den oppdiktede, usanne historien som gjaldt (som han ikke ønsker å fortelle mer detaljer fra). Han ble da, via politiet i Oslo, først sendt til et asylmottak i Oslo, snart videre til et annet mottak utenfor Oslo, før han ble han flyttet tilbake til Oslo. Da fikk han også jobbe frivillig i Oslo kommune, for Rusken. Senere ble han flyttet videre til et asylmottak i Nome kommune i Telemark, men han pendlet likevel hver dag til jobben i Oslo. Han sto opp klokka fire hver morgen og syklet syv kilometer til stasjonen for å ta toget til Oslo. Og da jobben var over, tok han toget tilbake og syklet de syv kilometerne hjem igjen.

Jobbet gratis – gjort til latter

Siden den gang har Sha gjort tilsynelatende det meste riktig her i landet. Han har vist et enormt pågangsmot, og en stålvilje og arbeidsinnsats uten sidestykke.

Han spurte selv om han kunne få lov til å jobbe på asylmottaket i Nome, selv om han ikke kunne få betalt, da han ikke hadde arbeidstillatelse. Og han ble nærmest gjort til latter blant de andre beboerne fordi han jobbet gratis. Som Sha sa da vi intervjuet ham i 2018: «Jeg hadde lyst til å gi noe tilbake. Jeg gikk på norskkurs uten å betale og jeg bodde gratis, så da jeg ville også bidra og gjøre noe, ikke bare sitte og se på TV. Dessuten er det bra for kroppen å bevege seg. Da holder jeg meg frisk.»

Pendlet fra Skien, via Oslo, til Lærdal

Senere tok han grunnskoleopplæring for voksne, som gikk så bra at han fikk tilbud om videre voksenopplæring. Der gikk han ut med karakteren 5 i tverrfaglig eksamen i Vg2 Anleggsteknikk. Han sørget også, som den eneste i klassen, for å skaffe seg læreplass hos en bedrift.

At denne bedriften holdt til i Lærdal, en åtte-timers busstur unna skolen i Telemark, var intet hinder. Han gikk på skolen i Skien mandag og tirsdag, tok så bussen fra Skien via Oslo og til Lærdal, hvor han jobbet i tre dager før han dro tilbake til Skien igjen etter jobb på fredag. «Tirsdag kveld tok jeg bussen fra Skien, og nattbussen videre fra Oslo til Lærdal gikk klokka 21.40. Da bussen var framme i Lærdal klokka 03.45 kunne jeg slappe av litt før jeg begynte på jobb klokka åtte», fortalte en smilende Sha da vi møtte ham i 2018.

Stor gjensynsglede

Siden har han tatt fagbrev i anleggsmaskinførerfaget, fått fast jobb hos gjenvinningsbedriften Sunnfjord Miljøverk i Førde, og i fjor tok han også fagbrev i gjenvinningsfaget. I tillegg har han altså begynt på fagskole, med fordypning innen gjenvinning.

Etter at hans oppholds- og arbeidstillatelse ble trukket tilbake, har han ikke lenger hatt lov til å jobbe, noe han sier har vært et stort savn. Da vi skal ta bilder til denne saken, foreslår han selv at vi kanskje kan dra til Sunnfjord Miljøverk. For første gang under intervjuet stråler han opp på kjent vis da vi kjører inn på hans tidligere arbeidsplass. Gjensynsgleden med kollegaer han ikke ha sett på flere måneder er mildt sagt stor. De to ansatte som er til stede formelig kaster seg rundt halsen på Sha og uttrykker at de savner ham veldig.

Etter at oppholds- og arbeidstillatelsen ble trukket tilbake, har ikke Sha lenger hatt lov til å jobbe. Gjensynsgleden med kollegaer han ikke hadde sett på flere måneder var stor da han besøkte sin gamle arbeidsplass. Her er det maskinfører Kåre Ullaland som gir ham en god klem. (Foto: Runar F. Daler)

Advokat: – Hårreisende

Etter at Sha fikk beskjed om at oppholdstillatelsen trekkes tilbake og at han må forlate landet, har han engasjert advokat Trygve Tveter i advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell AS. Tveter har klaget inn vedtaket til Utlendingsnemnda (UNE), basert blant annet på Shas lange botid i Norge, hans grad av integrering i landet, uttalelser fra både samboer og arbeidsgiver, samt gjennomførte skoler, kurs og fagbrev, men UNE har opprettholdt vedtaket. Saken skal opp i Oslo Tingrett i februar i år.

– Vi har brakt denne saken for retten på bakgrunn av at vi mener han – selv om han har gjort noe galt ved å fortelle uriktigheter 12 år tilbake – bør gis en ny oppholdstillatelse på grunnlag av at han har vært her så lenge og er sterkt integrert og sosialisert i det norske samfunnet. Han har blitt utvist fra Norge og Europa for resten livet på grunn av dette, noe vi mener er helt hårreisende. De fleste av oss gjør noe galt i løpet av livet. Det er naturligvis ikke bra at han har gitt uriktige opplysninger, men det skal jo være en forholdsmessig reaksjon. Vi mener dette er en altfor streng reaksjon, sier Trygve Tveter til Anleggsmaskinen. Han har tro på at saken kan vinnes i retten.

– Vi går ikke til retten hvis vi ikke mener at vi kan vinne. Dette har jo så enormt mye å si både for ham og samboeren hans. Vi skal kjempe alt vi kan for å vinne den saken.

– En ressurs for landet

Jan Erik Øygard, daglig leder for Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) i Sogn og Fjordane, har hatt mye kontakt med Sha. Han legger ikke skjul på at han synes det er leit hvis han må ut av landet.

– Jeg kjenner ham jo ganske godt gjennom en del år. Han er alltid positiv og takknemlig, og han er et arbeidsjern så det holder, sier Øygard.

– Til og med da han hadde sommerferie, valgte han å jobbe for Voll Lunde Maskin i stedet for å ta ferie. Så fikk han læreplass hos Sunnfjord Miljøverk, hvor de var så fornøyde med ham at han fikk fast jobb. Han hadde også lyst til å ta videre utdanning, så vi hjalp ham slik at han fikk begynne på ettårs fagskolestudium. Jeg synes jo det er leit at slike som ham skal bli sendt ut av landet, selv om han jo har gjort en stor feil. Han har også fått med seg sin samboer hit til Førde. Hun er også opprinnelig fra Kenya, men norsk statsborger. Dette er et par som nok vil etablere seg her i vår region. De er en ressurs for byen, for fylket og for landet, sier han.

– Et stort feilgrep

Tove Maurtvedt, som var seksjonsleder i seksjon for kvalifisering og miljø (ofte bare kalt Rusken) i bydel Grünerløkka i Oslo kommune da Sha jobbet der, er klar på hva hun synes om saken.

– Jeg mener Norge er i ferd med å gjøre et stort feilgrep hvis han sendes tilbake. Han er et forbilde for veldig mange – det er jo slike folk vi trenger her i landet! sier hun bestemt.

– Sha har beklaget seg til meg for at han har løyet. Jeg er egentlig ikke så opptatt av detaljene i saken. Jeg har møtt ham som menneske og det holder for meg. Jeg opplever ham som genuin og autentisk, og han har tatt veldig mange gode valg for seg selv i livet sitt etter han kom hit til Norge, fortsetter Maurtvedt, som i dag er lærer hos Gran og Lunner voksenopplæring.

– Han er ekstremt positiv og har en helt spesiell utstråling. Ikke minst har han en arbeidsvilje som imponerte oss alle den gangen. Han var også veldig flink til å se når noen andre trengte hjelp, og kunne ta seg av dem. Jeg kan ikke forstå at en mann som er såpass godt etablert i det norske samfunnet, skal sendes ut, sier hun.

– Takknemlig og ydmyk

Vi har også vært i kontakt med en ansatt ved Nome asylmottak, der Sha jobbet frivillig mens han bodde der. Også der er det kun skryt å få om Sha.

– Han er jo ganske eksepsjonell. Det var liksom ikke måte på hvor villig han var til å jobbe og bidra. Han var rett og slett en kjemperessurs på mottaket. Han fremsto som en svært takknemlig og ydmyk person, som bare ønsket å gi noe tilbake til det norske samfunnet, forteller den ansatte, som ønsker å være anonym.

Foto: Runar F. Daler

– Min feil alt sammen

Selv legger ikke Sha skjul på at han har skammet seg mens han har levd på en løgn her i landet. Han går naturlig nok gjennom en tung periode, og sier han er redd venner og bekjente skal vende ham ryggen.

– Jeg ønsker å beklage til alle jeg har løyet for. Her i Norge har jeg fått så mye hjelp og støtte; folk har oppmuntret meg, staten har betalt skole og utdanning for meg – jeg er så takknemlig for alt. Og jeg har hatt veldig dårlig samvittighet overfor alle dem som har vært snille og behjelpelige, sier han.

– De på skolen som har hjulpet meg, de på mottaket som oppmuntret meg, hos Voll Lunde Maskin der jeg var på utplassering, hos Sunnfjord Miljøverk, på opplæringskontoret OKAB; jeg håper at de ikke tenker at «det var feil å stole på Sha og gi ham sjanse». Alle menneskene rundt meg har alltid vært så hjelpsomme og snille, og jeg har hele tiden hatt lyst til å fortelle hvem jeg egentlig er. Men jeg har ikke turt, i den situasjonen jeg har vært i, og jeg har også vært redd for å miste vennene jeg har fått. Jeg beklager veldig overfor dem jeg har skuffet. Det er min feil alt sammen. Jeg er takknemlig for alt jeg har fått oppleve her i Norge. Hvis jeg dør i morgen håper jeg likevel at de vil huske meg som en god person, sier han.

UNE: Alvorlig brudd

Vi har vært i kontakt med UNE, for å få en uttalelse om saken. Enhetsleder Georg Magne Rønnevig, sier følgende:

– I denne saken ga klageren uriktige opplysninger om hvem han var og hvor han kom fra da han søkte om beskyttelse i Norge. Oppholdstillatelsene han har fått har derfor blitt gitt på uriktig grunnlag. Da dette ble oppdaget ble oppholdstillatelsene hans tilbakekalt, og han har også fått vedtak om utvisning, sier Rønnevig.

– Han har erkjent at han bevisst oppga feil opplysninger. Når det er snakk om så alvorlige brudd på utlendingsloven, får ikke det at man er godt integrert avgjørende betydning.

Rettsaken til Sha er berammet i Oslo Tingrett 27.-28. februar. Anleggsmaskinen vil følge saken videre.