Follobanen åpner for trafikk 5. mars

Etter ti uker med retting av feil og mangler, vil det fra søndag 5. mars endelig kjøres med full trafikk igjen på Follobanen.

– Det har vært krevende uker for de som har reist mellom Ski og Oslo S. Jeg vil takke alle pendlere og reisende på Østfoldbanen som har vært tålmodige med oss disse ukene. Jeg vil også takke Vy for godt samarbeid underveis. Nå er vi trygge på at Follobanen er klar for togtrafikk igjen, og det er jeg veldig glad for, sier Gorm Frimannslund, konsernsjef i Bane NOR i en pressemelding.

Les også: Follobanen holdes stengt inntil videre

Annonse

Normalt rutetilbud

Fra 5. mars blir altså rutetilbudet på Follobanen og Østfoldbanens lokallinje det samme som det var da Follobanen åpnet 11. desember 2022. Fram til da fortsettes testkjøringen og ferdigstillingen av anlegget. Senest fredag 24. februar ble det kjørt over 400 testturer med tog gjennom Blixtunnelen, og frem tunnelen på nytt åpner for trafikk, skal det kjøres tre doble togsett i 200 km/t. I tillegg fortsetter arbeidet med å analysere målingene som har blitt gjort siden testkjøringene startet.

– Det er mye data som nå gås gjennom manuelt. Vi har prioritert å analysere testresultatene på de viktigste områdene først, og disse viser tilfredsstillende målinger. Vi fortsetter å gå gjennom analysene fram til åpning, og jobber videre med dette etter at vi åpner, sier Frimannslund.

Gjenstår fremdeles noe arbeid

Når Follobanen åpner for trafikk, vil det fortsatt være noen utbedringer som gjenstår. Bane NOR kan allikevel forsikre alle som skal reise med Follobanen at det er trygt å kjøre tog gjennom Blixtunnelen. Det har vært gjennomført et omfattende test- og måleprogram i tunnelen, og det har blitt utbedret mangler ved anlegget og gjennomført tiltak for å gjøre anlegget mer hardfør, heter det i pressemeldingen.

– Vi har gjort en risikoanalyse og resultatet viser at gjenstående arbeid er av mindre grad som ikke påvirker togtrafikken. Det er trygt å åpne for trafikk igjen, sier Frimannslund.

Det gjenstående arbeidet vil bli utført i forbindelse med at Follobanen stenger noen dager i påskeferien og i sommer. Da skal arbeidet med å koble jernbanespor til Oslo S og Follobanen gjøres slik at pendlerne skal slippe å bytte tog på Oslo S. Dette er arbeid som har vært planlagt i lang tid.