Elektriske oktoberdager hos Fredheim Maskin

Fra torsdag til lørdag denne uken arrangerer Fredheim Maskin Oktoberdager 2022, og i år er hovedfokuset på elektriske maskiner. Totalt viser leverandøren frem og demonstrerer over 2000 tonn med maskiner og utstyr, og det aller meste er uten eksospotte.

Helt siden 2010 har Fredheim Maskin invitert til Oktoberdager, og årets Oktoberdager arrangeres fra torsdag 20. til og med lørdag 22. oktober. Ifølge daglig leder Per Olav Fredheim, ventes et sted mellom 250 og 300 besøkende til selskapets hovedkontor i Spydeberg og på demoområdet, som i år er flyttet til steinbruddet til Mr. Pukk i Mysen.

To grovknusere og to stackere drives av kun ett genset. Det skal gi vesentlig lavere forbruk og utslipp enn om alle maskinene skulle vært utstyrt med hver sin dieselmotor. (Foto: Njål Hagen)

Mange nyheter

Totalt er det 60 maskiner, fordelt på knuseverk, sikteverk og stackere, som vises frem og demonstreres. 41 av maskinene står utstilt ved hovedkontoret og de resterende 19 vil være i full produksjon på demoområdet under alle tre dagene.

Annonse

Listen med maskiner er med andre ord lang og den inneholder mange nyheter, som blant annet nye spindelknuseren H6Se Zero, finknuseverket H7e Zero med lav innlasting, C6e 3deck Zero og flere genset (strømaggregat) som tilfredsstiller StegV-kravene uten bruk av AdBlue.

Totalt er det 60 maskiner som skal vises frem og demonstreres under Oktoberdagene 2022. 41 står utstilt ved hovedkontoret i Spydeberg og 19 er plassert på demoområdet i steinbruddet til Mr. Pukk i Mysen. (Foto: Njål Hagen)

Elektrisk vs. diesel

– Vi har ingen maskiner med eksospotte på demoområdet, kun elektriske, sier Per Olav Fredheim.

Han viser oss en oversikt som enkelt forklarer forskjellene i virkningsgrad, utslipp og kostnader mellom elektriske og dieseldrevne maskiner. Akkurat nå som strømprisene er såpass høye er nettstrøm-drift noe dyrere, men til gjengjeld er det ingen forurensende utslipp og vesentlig lavere kostnader forbundet med service.

– Vi innførte første service ved 3 år/5000 timer på flere av våre Keestrack Zero-modeller nylig, og nå gjelder samme serviceintervall også for alle elektriske stackere fra Telestack, sier Fredheim.

Montering og klargjøring av den nye spindelknuseren H6Se Zero som nylig ankom Spydeberg. (Foto: Njål Hagen)

Ett genset driver flere maskiner

– I år er det ikke nok strøm tilgjengelig i steinbruddet til å drive alle maskinene, slik at vi har koblet alle til strømaggregater, sier Fredheim.

Han forklarer at selv om strømaggregatene drives av dieselmotorer, blir det totale forbruket og utslippene vesentlig lavere enn om hver enkelt maskin skulle vært utstyrt med dieselmotor.

I steinbruddet demonstreres blant annet hvordan to grovknusere og to stackere drives av kun ett genset. Det skal gjøre at de to grovknuserne B7e Twin skal klare å produsere 1000 tonn per time og kun forbruke 0,05 liter diesel pr. tonn

– I tillegg kan strømaggregatet plasseres vekk fra knuseren og på denne måten slippen man å tenke på støvproblematikken, sier han.

Kurs og omvisning

Under de tre Oktoberdagene vil Fredheim Maskin, i tillegg til visning og demonstrasjon av maskiner, holde kurs og ha omvisning på hovedkontoret, og selvfølgelig sørge for bevertning til de mange besøkende. Der blir også satt opp busstransport mellom hotell, hovedkontor og demoområdet.