200-tonns graver oppkalt etter skiskytter

Entreprenør Bertelsen & Garpestad AS (BG) sponser skiskytteren Marte Olsbu Røiseland og ville markere dette ved overleveringen av selskapets nye Hitachi-maskin.

Marte Olsbu Røiseland har vunnet 11 VM-gull, hun vant verdenscupen 2021/22 og hun tok hele tre OL-gull i Beijing i år. Nå har skiesset også fått en 200-tonns Hitachi-graver oppkalt etter seg.

Slektskap

– Samarbeidet med Marte startet i 2020. Jeg og flere i BG har veldig sans for skiskyting og synes det er en spennende idrett. Så sponsoravtalen vi har i dag er vi godt fornøyd med. Vi har hatt mye glede av samarbeidet, blant annet ved å ta med kunder og ansatte på turer, sier en fornøyd sponsor og daglig leder i firmaet, Øyvind Langemyr, i en pressemelding.

Annonse

– Så kommer jo Marte, i likhet meg selv, opprinnelig fra Froland. Ja, vi er faktisk i familie et stykke ut i slekta. Da blir en spesielt stolt over at hun har gjort det så bra de siste årene. Dessuten ser jeg likheter mellom Marte og BG også: Marte har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Det samme har BG. Vokst sakte, men sikkert og i dag er vi store på hver vår måte, etter mye hardt arbeid, sier Langemyr.

Ikke hver dag man får bilde av seg selv på en gravemaskin. (Foto: Nasta)

Megabilde

Nylig og rett før den travle konkurransesesongen, tok Marte turen til Stord for en maskindåp i stor skala. Idrettsstjernen lot seg imponere av anleggsmaskinen.

– Dette er utrolig stort – bokstavelig talt. Da Øyvind fortalte om dette så var det jo bare veldig gøy. En ære rett og slett. Og så stor maskin da gitt, smiler gulljenta etter å ha avduket og signert et megabilde av seg selv på maskinenes venstre side.

Annonse

Marte tok også de 22 trappene opp til det romslige førerhuset for å kjenne på spakene. Og det levnes null tvil om at dette sponsor-samarbeidet betyr mye for begge parter.

– Jeg er veldig heldig som får oppleve mye mer enn skiskyting. Så er det veldig hyggelig å ha en sponsor som er så engasjert. Det er jo det som er gøy med BG at de er med og heier, og er involvert. Det er kjempeartig. Så jeg må tilbake når maskinen er i drift, men da tør jeg nok bare å sitte i barnesetet, ler hun.

Romslig førerhus med en fornøyd gjeng Bjarne Bøe, Marte Olsbu Røiseland og Øyvind Langemyr selv bak spakene. (Foto: Nasta)

Spesialproduksjon

«Marte» ble navnet på den 200 tonns tunge Hitachi EX2000 som ble overlevert på Stord. Maskinen skal påmonteres en La Bounty 9500R saks som skal klippe opp utdaterte oljeplattformer etter oppdrag fra Aker Solutions Stord. Maskinen ble levert til kai i deler før sommeren, og er nå montert sammen av Nasta Spesialproduksjon.

Før maskinen kan tas i bruk må bommen fraktes til Larvik der den forlenges ved Nastas avdeling for spesialproduksjon. Deretter skal den 24 tonn tunge saksa, som er ferdig produsert i midten av september, monteres direkte på bommen.

– Vi forventer at maskinen vil være i drift på senhøsten, bekrefter maskinselger hos Nasta, Bjarne Bøe, som også hadde tatt turen for å bevitne maskindåpen.

– Vi har hatt et meget godt samarbeid med Bertelsen & Garpestad AS nå i mange år, men en slik maskinoverlevering er ikke helt hverdagskost for oss i Nasta, smiler maskinselgeren.

Tom Johansen, administrerende direktør i Nasta, tok også del i feiringen på Stord, og han kan, ifølge meldingen, bekrefte at det er en spesiell maskin.

– Dette er en av de største maskinene Nasta har levert. Dessuten er det den første modellen i den nye serie-7 av denne størrelsen som Hitachi har eksportert til Europa. Vi er selvsagt spent på hvordan maskinen vil oppfattes sammenlignet med andre maskiner som utfører tilsvarende jobber på Aker Stord i dag. Tidligere modeller av Hitachi EX2000 har fantastisk historikk og rykte, så nyvinningene fra serie-7, kombinert med kundetilpasningen fra vår dyktige spesialproduksjonsavdeling, bør være en god kvalitetssikring, fastslår Johansen.

«Marte» er navnet på den 200 tonns tunge Hitachi EX2000 som ble overlevert på Stord. Maskinen skal påmonteres en La Bounty 9500R saks (24 tonn), og skal brukes til å klippe opp utdaterte oljeplattformer etter oppdrag fra Aker Solutions Stord. (Foto: Nasta)

Driftssikkerhet

Ifølge daglig leder i BG, Øyvind Langemyr, var det flere faktorer som spilte inn ved valg av maskinleverandør.

– Det var jo denne størrelsen vi ønsket, dessuten var prisen og leveringstiden konkurransedyktig. Så har jeg stor tro på maskinen. Vi har allerede mange Hitachi-maskiner i firmaet, og i våre datterselskap. Så har det vært av betydning at Hitachi er kjent for driftssikkerhet og lite feil. Her er vi avhengig av at maskinene er i drift kontinuerlig, forteller Langemyr, og sikter til arbeidet med Aker Solutions.

– BG har et meget godt forhold til Aker. Samarbeidet vi har hatt i Egersund har vært veldig bra, og det er hyggelig å ha fått fornyet tillit her, sier han.

Krever solide entreprenører

I sommer kom det inn to plattformer, Gyda og Vallhall, som skal klippes opp, en jobb som er forventet å ta ca. 18 måneder. Det er til sammen 54 000 tonn til demolering på område til Aker Solutions.

Senior Vice President i Aker Solutions, Thomas Nygård, understreker viktigheten av å ha pålitelige leverandører.

– Ordreboken vår strekker seg frem til 2030 og det er totalt snakk om 280 000 tonn. Vi ser at markedet er i enorm vekst. Vi har en resirkuleringsgrad på 98 prosent, så det betyr at så og si alt du ser her vil bli gjenbrukt og få et nytt liv. Så innser vi at det å kjøre maskin og være entreprenør er helt annerledes enn det vi driver med og da behøves gode samarbeidspartnere. Derfor er vi her på Stord meget fornøyd med relasjonen vi har med Bertelsen & Garpestad AS, og ser virkelig frem til videre samarbeid med entreprenøren, avslutter Nygård.