Verdenspremiere hos Nasta

Hos Nasta viste de frem første serieproduserte modellen av Hitachi Zeron ZE55. El-maskinen på 5,5 tonn produseres ved Hitachis fabrikk i Japan, og kom til Norge rett før messestart.

– Maskinen har samme utvendig mål som dieselversjonen. Hitachi har fått plass til batterier og el-motor innenfor samme skallet, noe som gjør at maskinen fortsatt er en korthekk, sier Knut Gaarde, teknisk sjef hos Nasta. Han forteller at maskinen skal være klar for levering første kvartal 2023.

Batteripakken er på ca. 40 kWh og skal holde til inntil seks timers drift. Ombordladeren er på 22 kW. Maskinen kan også kjøres med strømkabel tilkoblet strømnettet.

Annonse

– Vi anbefaler å koble maskinen til 400 volt/32 Amp. Da vil batteriet lades samtidig som maskinen kjøres, sier Gaarde.

Zeron ZE135 er en elektrisk utgave av volummodellen til Nasta. El-graveren er bygget om til elektrisk drift av Nasta. (Foto: Njål Hagen)

Nasta har et stort antall elektriske maskiner på standen og utenfor messehallen står en annen elektrisk nyhet – Zeron ZE135. Denne er bygget opp ved Nastas anlegg i Larvik og batteriet er på 200 kWh. Motoreffekten er på 74 kW/100 hk og vekten er rett i underkant av 16 tonn.

Høyreleder Erna Solberg på rundtur på Vei og Anlegg. Her sammen med Tom Johansen, administrerende direktør i Nasta, Jannike Hansen, markedsansvarlig i Nasta, Tone Lindberg Grøstad, generalsekretær i MGF, Nils Arve Norendal, storkundeansvarlig i Nasta og Knut Garde, teknisk sjef i Nasta. (Foto: Njål Hagen)