Jon Brattli Berge fra Os videregående skole vant i dag skole-NM i anleggsmaskinkjøring. Konkurransen foregikk på Sam Eyde videregående skole i Arendal.
Konkurransen var preget av svært høyt ferdighetsnivå, og dommerne hadde en stri tørn med å skille de ni dyktige deltakerne fra hverandre. Til slutt var det altså Jon Brattli Berge som stakk av med den gjeve førsteplassen, og kan nå kalle seg norgesmester. På plassen bak fulgte Gaute Aas Bjørset fra Gauldal videregående skole, mens Mathias Thjønnøy Johnsen fra Fauske videregående skole kom på tredje plass.
– Deltakerne er utrolig dyktige. Anleggsbransjen går en lys tid i møte hvis dette er nivået der ute ved skolene, sier Frank Nygaard, tydelig imponert. Han er daglig leder for OKAB Agder og for anledningen en av dommerne i maskinførerkonkurransen.
Ikke lærlinger
Skole-NM skiller seg ut fra andre yrkeskonkurranser (som Yrkes-NM) ved at de kun er for skoleelever, og først og fremst på Vg-2 nivå. Konkurransen er altså ikke åpen for lærlinger. Tidenes første skole-NM ble arrangert i april 2017 og var svært vellykket. I år er det fjerde gang skole-NM arrangeres, i og med at konkurransen har blitt utsatt de to siste årene på grunn av pandemien.
Handler ikke om å være raskest
Deltakerne konkurrerer med dumper, hjullaster og gravemaskin. Oppgaven var delt i to; en teoretisk og en praktisk. Den teoretiske, som teller ca. en tredjedel av totalpoengsummen, ble gjennomført dagen før den praktiske, og gikk blant annet ut på å lage en framdriftsplan og sikker jobbanalyse. Den praktiske delen fant altså sted i dag, på det store uteområdet på Sam Eyde videregående skole.
– Oppgaven går kort fortalt ut på at eleven skal grave et hull og sette ned en betongkum som skal brukes til sandfang. Det skal fylles på et ca. 20 cm tykt lag med pukk i hullet, og kummen skal settes ned på en viss høyde, forklarer Frank Nygaard.
– De skal også kjøre en runde med både dumper og hjullaster på en grov anleggsvei. Det gjelder da å kjøre optimalt, altså økonomisk og forsiktig, og ikke miste masser på veien. Det er ikke om å gjøre å bli ferdig først, men oppfylle kravene som stilles til blant annet HMS og selve gjennomføringen. Deltakerne har maksimalt en og en halv time på seg på hele oppgaven. De har også en hjelpemann tilgjengelig på prøveområdet, som kan brukes til enkle oppgaver, forklarer han.
Stolt og fornøyd rektor
– Det er veldig kjekt å arrangere NM her. Dette er andre gang vi gjør det. Det krever mye forberedelser og arbeid, men vi synes det er vel verdt det. Det gir litt blest om faget, og så er det litt stas for både lærere og elever ved skolen. Det sier rektor Nils Inge Øyna ved Sam Eyde vgs. Han har tidligere vært både lærer og avdelingsleder på anleggsteknikk ved skolen, og han har faktisk også bakgrunn som anleggsmaskinfører.
– Ja, jeg har kjørt en del maskin tidligere. Jeg jobbet noen år i Statens vegvesen i Hordaland og en periode for en lokal entreprenør her i området, før jeg begynte å jobbe på Sam Eyde. Jeg har aldri mistet interessen for maskiner, sier han og smiler fornøyd.
Setter alle kluter til
Avdelingsleder for anlegg ved Sam Eyde vgs., Agnese Bjerkholt, var også strålende fornøyd med arrangementet.
– Det er utrolig stas å endelig få lov til å arrangere dette, ettersom det har blitt utsatt to ganger. Vi setter alle kluter til for å få til dette. Blant annet er hele 16 lærere på plass her i dag for å bistå som hjelpemenn, vakter og så videre. Det er også gøy å se hvordan deltakerne løser oppgavene, for her må de fokusere på mye mer enn bare å kjøre maskin, forteller avdelingslederen. Hun er selv utdannet økonom, men har jobbet som anleggsgartner tidligere. Hun er opprinnelig fra Latvia, men har bodd i Norge siden 2000.
Oppretter en klasse til fra høsten
Bjerkholt kunne også røpe en god nyhet til Anleggsmaskinen.
– Vi får nå en femte klasse i anleggsteknikk her ved skolen. Det ble vedtatt av Agder fylkeskommune i mars. Fra høsten går vi dermed fra å ha 60 til 75 elever i anleggsteknikk. Den nye klassen blir finansiert av fylkeskommunen, og blir således ikke en landslinjeklasse, som de andre fire. Likevel blir den helt identisk med de andre klasene. De får de samme lærerne og vil bruke samme utstyr og maskiner, forteller hun.
– Det er behov for flere fagarbeidere i bransjen, og vi har både kapasitet, kompetansen, maskinene og utstyret som skal til, og vi ønsker å ta det ansvaret. I år har alle 60 Vg2-elevene får utplasseringsplass, og vi håper selvfølgelig at det vil være tilfelle neste år også, når vi blir 75, fortsetter hun.
– Det er for øvrig også behov for flere jenter i bransjen. I dag er kun to av de 60 elevene jenter, men vi ser en økning i antall jenter blant søkerne, og vi håper å kunne ta imot flere jenter til høsten.
Kvalifisering
Én kandidat fra hvert fylke kan delta i skole-NM, og det har vært fylkesvise kvalifiseringsrunder i forkant. Det er ingen aldersgrense, men alle deltakerne må gå ordinært løp i den videregående skole (dvs. ingen voksne deltakere som går komprimerte løp). Det er WorldSkills Norway som står bak arrangementet
Deltakerne:
- Gaute Aas Bjørset – Gauldal vgs.
- Isak Mikael Mikkelsen Triumf – Kirkenes vgs.
- Jon Brattli Berge – Os vgs.
- Syvert Skaug – Re vgs.
- Knut Svendsrud Røste – Kongsberg vgs.
- Marius Trondsmoen – Solør vgs.
- Elias Iversen Helland – Øksnevad vgs.
- Samuel Glamsland – Sam Eyde vgs.
- Mathias Thjønnøy Johnsen – Fauske vgs.