Feiring og Nasta blir de første i landet

Feiring og Nasta går sammen om å levere landets første hjullaster på biogass. Allerede i august rulles den 28 tonn tunge hjullasteren ut.

– Dette er helt unikt! Vi vet ikke om noen hjullastere i denne størrelsen i verken Europa eller resten av verden som går på biogass. Dette er med andre ord en kjempestor nyhet, sier Roar Aaserud, maskinsjef hos Feiring Bruk.

Klimanøytral opplasting

Den 28 tonn tunge diesel-hjullasteren ZW310 fra Hitachi skal bygges om ved Nastas hovedkontor i Larvik. Det blir da bedriftens første maskin med biogassmotor. Planen er at hjullasteren er klar for drift i august i år, ifølge en pressemelding.

Annonse

– For Feiring betyr dette mye. Feiring vil nå kunne tilby klimanøytral opplasting av pukk og grus i stort volum. Dette er en revolusjonerende nyhet, det finnes i dag ingen andre aktører som tilbyr dette innen pukkverk, sier Aaserud.

Når hjullasteren ZW 310 fra Hitachi er ferdig bygget om, skal den omdøpes til ZB 310. B’en står for biogass. Foto: Hitachi

Tente på ideen

Feiring tok kontakt med maskinprodusenten Nasta i fjor, for å lodde stemningen om å få hjullaster over på biogass. Nasta tente på ideen og i februar signerte Feiring en intensjonsavtale med Nasta, som er leverandør av Hitachi anleggsmaskiner til det norske markedet.

– Nasta har forsket på – og produsert – utslippsfrie gravemaskiner siden 2018. De ulike løsningene vi kan tilby har blitt svært godt mottatt av i det norske markedet. Når en trofast og anerkjent kunde som Feiring Bruk tok kontakt for å bygge om hjullastere til å gå på biogass, fikk Nasta lyst til å bidra, sier Sjur Wethal, seniorrådgiver for klima- og kundeløsninger i Nasta.

– Våre dyktige medarbeidere i avdelingen for spesialproduksjon var også glade for å kunne bistå Feiring i sin streben etter stadig mer bærekraftig drift. Det samsvarer godt med våre verdier, sier han videre.

Avtalen og produseringen av hjullasteren på biogass gjør at Feiring kan tilby opplastet stein rett fra produksjonen uten mellom-opplasting, og rett ut til kunde, ifølge pressemeldingen.