Ny 6R traktorserie fra John Deere

John Deere lanserte i går sin nye serie traktorer i mellomklassen. Den nye 6R-serien er utvidet med fire nye modeller. Her er det mer kraft i kompakt størrelse, i både fire- og sekssylindret størrelse.

– Vi har ventet på en større firer. Nå har den kommet, med hele 177 hk makseffekt.

Tore Glærum er produktsjef for John Deere traktor i Felleskjøpet Agri.

Annonse

Nye John Deere 6R lansert

I går ble den nye John Deere 6R-serien traktorer internasjonalt lansert. En av Europas aller første eksemplarer fra den nye serien var fraktet ens ærend fra Tyskland til Kløfta for visning til fagpressen, og senere på messen Agroteknikk.

6R er John Deeres serie av traktorer i mellomklassen. Den blir nå fornyet, og utvidet med fire kompakte og sterke modeller som det norske markedet i følge Felleskjøpet har venta på.

Bård Svarstad (t.v.) er kategorisjef John Deere, mens Tore Glærum er produktsjef traktor i Felleskjøpet Agri. (Foto: Jørn Søderholm)

– Uansett om du er husdyrbonde, grønnsaksdyrker, kornbonde eller entreprenør, kan du finne en 6R som er laget for deg. 6R er en av de mest allsidige traktorseriene på markedet, med fire rammestørrelser og hele 14 modeller fra 110 til 300 hestekrefter, sier Glærum.

Mer krefter i kompakt størrelse

– I dag er 6130R den største firesylindrede 6R med kort ramme. Her kommer det to nye modeller, 6R140 og 6R150. Det betyr at vi nå kan tilby en firesylindret traktor med hele 177 hk makseffekt, i samme kompakte størrelse som dagens 6130R. Dette er noe det norske markedet har ventet lenge på, sier Glærum.

I det John Deere kaller medium ramme, kommer det to nye sekssylindrede modeller. Der er dagens 6155R er en av Norges mest solgte modeller. De to nye 6R165 og 6R185 kommer inn som sterkere maskiner i samme fysiske størrelse. Nå kan Felleskjøpet tilby en sekssylindret traktor med 234 hk makseffekt i samme rammestørrelse som dagens 6155R.

Frode Dahl, maskindirektør i Felleskjøpet Agri. (Foto: Jørn Søderholm)

– Moderne traktorer er et universalredskap som treffer mange andre enn bønder. Om halvannet år må man i gang med periodisk kontroll på 50 km/t-traktor, men traktoren vil likevel fortsette å være dette universalredskapet. 6R-serien har vært en bestselger i lang tid. Nå blir den enda bedre, med mer krefter i en mer kompakt størrelse. Da kan man få gjort samme jobb med en mindre traktor, og dermed få ned forbruket. 

Det sier maskindirektør Frode Dahl i Felleskjøpet Agri. 

Nytt navn på serien

Observante lesere har nå kanskje fått med seg at 6R skifter modellbenevning, slik at 6250R fra nå vil hete 6R250. John Deere har tidligere gjort dette med 7R og 8R-seriene. 6R-serien har også fått et nytt design, med inspirasjon fra 7R og 8R.

John Deere 6R250 er ellers hittil ubeseiret i DLG sin PowerMix transporttest, hvor den siden 2018 har vært den mest drivstoff-effektive. Og landbruksmyndighetene i den tyske delstaten Niedersachsen har bekreftet de eksepsjonelle resultatene i traktortesten i 2020.

Maksimal holdbarhet

Glærum trekker fram John Deeres helrammekonstruksjon som den sterke ryggraden i alle traktorene i 6R-serien. Motor og transmisjon er montert på isolerte blokker i ramma som reduserer vibrasjoner og lyd.

Og ramma er en god plattform for en frontlaster.

Innstillinger som må gjøres på jordet er redusert med opptil halvparten. Oppgaver som er planlagt i arbeidslista i Operations Center dukker automatisk opp på Gen4-skjermen når du kjører inn på jordet, og du kan klikke på skjermen en gang for å bekrefte innstillingene før du begynner arbeidet.

Transmisjon

Nytt er nå at du kan få 6R med CommandQuad Plus, som er som å kjøre med automatgir. Men man kan også velge John Deere sine velkjente transmisjoner som DirectDrive, som utnytter fordelene med mekanisk transmisjon og god utnyttelse av hestekreftene, og den og effektive trinnløse AutoPowr.

Boost, også kalt Intelligent Power Management, har tidligere vært tilgjengelig på 6R-serien ved PTO-arbeid samt transport.

Nå vil de nye 6-sylindrede 6R-traktorene også gi boost, altså økt motoreffekt, ved arbeid som inkluderer traktorens hydraulikk. Dette kan være veldig praktisk for eksempel når man bruker traktoren til en luftassistert såmaskin. 6R har ellers opptil seks uavhengige styrte uttak med opptil 160 liter olje i minuttet for topp produktivitet.

Hytta på den nye 6R-serien er ekstra romslig (3,33 m³) og veldig støysvak 71 dB(A). Her er instrumentpanelet i dashbordet flytta opp i A-stolpen for å gi bedre sikt framover.

Populær CommandPro og ny joystick

CommandPro spaken har fått selskap. En ny joystick med programmerbare funksjoner. Kan styre både frontlaster, hydraulikk og vendegir i samme spaken. (Foto: Jørn Søderholm)

Bedre utsikt. Dashbordet er vekk på nye John Deere 6R. Displayet på hjørnestolpen viser info fra og om maskinen. (Foto: Jørn Søderholm)

Den populære kjørespaken CommandPro blir selvsagt med videre på den nye 6R-serien. Den betjener transmisjonen, og har 11 programmerbare knapper som kan blant annet brukes til 3-punkt, kraftuttak, SCV, AutoTrac, ISOBUS og mye mer.

Etter ønske fra kundene har det i tillegg blitt utviklet en ny joystick. Den nye joysticken kan selvsagt betjene frontlaster eller andre funksjoner som hydraulikkuttak, AutoTrac, Isobus og mer, og nå kan den også betjene traktorens vendegir!

Dette er praktisk særlig i arbeid med frontlaster.

Fire ulike rammer 

6R-serien kommer med fire ulike rammer og 14 modeller.

Modell Akselavstand Makseffekt
6R kort ramme 258 cm
6R110 135 hk
6R120 145 hk
6R130 156 hk
6R140 166 hk
6R150 177 hk
6R medium ramme 276,5 cm
6R145 192 hk
6R155 203 hk
6R165 213 hk
6R185 234 hk
6R lang ramme 280 cm
6R175 223 hk
6R195 244 hk
6R215 259 hk
6R ekstra lang ramme 290 cm
6R230 281 hk
6R250 301 hk