Etterlyser utslippsfri betalingsvilje hos byggherrer

Mattis Ringvold (25) overtar her de to første elektriske gravemaskinene i Innlandet. Nå etterlyser han offentlige byggherrer med vilje til å betale for arbeid med utslippsfritt utstyr. I påvente av oppdrag vil han leie ut maskinene til kjøring i Oslo.

– Jeg håper offentlige byggherrer som kommuner og fylkeskommunen går litt i bresjen for dette. At de gjør det mulig å ta i bruk utslippsfritt utstyr på prosjekter. Først da har det en hensikt å investere i slikt utstyr.

Det sier Mattis Ringvold, daglig leder og medeier i Innlandet Maskinutleie AS.

Annonse

Han har akkurat overtatt selskapets nyeste investering: To batterielektriske Z-line 320. Maskinene er basert på Cat 320, bygget om og elektrifisert av Pon Equipment AS.

Uten oppdrag

LEVERT: – Da er de klare til arbeid. Mattis Ringvold takker selger Tore Wistad i Pon Equipment AS for handelen. (Foto: Jørn Søderholm)

Det må sies å være en frisk satsing. Maskinene er ikke innkjøpt til noe konkret prosjekt, og står uten oppdrag.

– Å kjøpe en slik maskin er en tre ganger så stor investering som en vanlig maskin. Nå får vi ikke brukt dem. Staten sier at det skal lønne seg å investere tidlig i utslippsfri teknologi. Nå har vi gjort det. Men vi står uten oppdrag på det, fordi offentlige byggherrer ikke er villige til å betale for utslippsfritt arbeid i vårt område.

– Hva ser du for deg?

Vilje til å betale for utslippsfritt

– Jeg håper det skjer en endring på det snart. At byggherrer også utenfor byene kommer etter, setter utslippsfritt utstyr som krav og vil betale for det. Spesielt offentlige byggherrer, sier Ringvold.

– Inntil det skjer, hva vet du om potensialet for å leie dem ut? For eksempel til kjøring i Oslo?

– Jeg håper det er et stort marked. Det er det som er planen nå, å prøve å treffe det. I Innlandet har vi ikke bruk for dem pr dags dato. Vi får ikke betalt for å bruke dem der, så da må vi se til Oslo, sier han.

Innlandet Maskinutleie

KLAR: Mattis Ringvold monterer profilering på den ene av de to nye Z-line 320 elektriske graverne sammen med kompis og tømmertransportør Øyvind Bjørkebakken.

KLAR: Mattis Ringvold monterer profilering på den ene av de to nye Z-line 320 elektriske graverne sammen med kompis og tømmertransportør Øyvind Bjørkebakken.

KLAR: Mattis Ringvold monterer profilering på den ene av de to nye Z-line 320 elektriske graverne sammen med kompis og tømmertransportør Øyvind Bjørkebakken.

Innlandet Maskinutleie AS ble stiftet i 2018. Selskapet er en del av DEAS-gruppen, og eier alt utstyr Dokka Entreprenør AS bruker i sine prosjekter. Selskapet leier ut utstyr til Dokka Entreprenør, andre selskaper og private aktører. Maskinparken består av består av alt fra hånddriller til 50 tonns gravere. I tillegg til anleggsutstyr satser selskapet på utleie til byggebransjen, med blant annet betongverktøy. I dag driver selskapet mest i området Dokka, Gjøvik, Lillehammer og Fagernes.

– Så må vi bygge stein på stein og prøve å ekspandere. De elektriske gravemaskinene er en viktig satsing for oss. Staten sier det skal lønne seg å være tidlig ute. Jeg er veldig spent på se om det faktisk gjør det, sier Mattis Ringvold.