Optimisme i bransjen – tar inn rekordmange lærlinger

Etter halvannet år med pandemi og usikkerhet, ser det ut til at anleggsbransjen går mot lysere tider. TT Anlegg i Mandal har akkurat tatt inn hele 22 lærlinger – flere enn noen gang tidligere.

– Vi har aldri tatt inn så mange lærlinger på én gang før. Akkurat nå har vi hele 36 lærlinger inne – også det er klar rekord. Jeg tror det sier en del om trykket som er bransjen for tiden, sier Isabell Frodesen, HR-leder i TT Anlegg.

Utvider antall fagretninger

TT Anlegg har 340 ansatte, og har dermed en lærlingeandel på godt over 10 prosent i skrivende stund. Like før sommerferien var alle nye lærlinger i bedriften samlet i Mandal sentrum.

Annonse

– Det var veldig mange gode kandidater i år; et meget godt kull. De fleste er veldig interessert i anleggsbransjen, og de har et brennende ønske om å bli en del av den. Kanskje er det alt det synlige arbeidet langs veien den senere tiden som gjør at ekstra mange har fått øynene opp for bransjen og fagområdene, undrer Frodesen.

SAMFUNNSANSVAR: – Vi ser på det som en del av samfunnsansvaret vårt å ta inn lærlinger, i tillegg til at det selvfølgelig er en meget god måte å rekruttere på, sier Isabell Frodesen, HR-leder i TT Anlegg. Bedriften har nå lærlinger i hele syv ulike fagretninger. (Foto: Runar F. Daler).

– Vi ser på det som en del av samfunnsansvaret vårt å ta inn lærlinger, i tillegg til at det selvfølgelig er en meget god måte å rekruttere på. Vi har nå lærlinger i hele syv ulike fagretninger; anleggsmaskinførerfaget, vei- og anleggsfaget, automatiseringsfaget, storbilmekanikerfaget, fjell- og bergverksfaget og anleggsmaskinmekanikerfaget, og for første gang har vi nå også tatt inn en lærling i yrkessjåførfaget. Og det er behov for dem alle sammen, forsikrer hun.

Lyse utsikter

I mars 2020, da koronaen kom som julekvelden på kjerringa, både for bransjen og hele samfunnet for øvrig, var mange bedrifter usikre på hva som var i vente. Nå ser det imidlertid ut til at optimismen er tilbake i bransjen. En nylig gjennomført undersøkelse blant medlemmene i Maskinentreprenøreneres Forbund (MEF) viser at bedriftene har flere oppdrag og mindre ledig kapasitet enn på samme tid i fjor. Bedriftenes forventninger til egen lønnsomhet, omsetning og sysselsetting er også økende. HR-leder Frodesen legger ikke skjul på at det er lysere utsikter nå, også for TT Anlegg, selv om bedriften har klart seg godt gjennom pandemien.

– Vi har kommet oss greit gjennom koronaen. Alle våre ansatte er bosatt i Norge, noe som nok har vært en fordel i denne situasjonen. I tillegg har bedriftseier vært bevisst på å ha en god del prosjekter i egen regi, for å gjøre driften mer forutsigbar. Dette er jo i utgangspunktet en noe uforutsigbar bransje, og det går gjerne litt i bølger, men det ser meget bra ut fremover nå, sier hun.

FORNØYD LÆRLING: – Det blir nok mye produktivitet i tiden som kommer. Jeg tror vi er sikra jobb i mange år framover, sier den ferske lærlingen i vei- og anleggsfaget, Sander Dønnestad (17). (Foto: Runar F. Daler).

Strålende fornøyd

Nesten hundre søknader om læreplass hos TT Anlegg sier også litt om situasjonen. Men hvordan har TT Anlegg valgt ut hvem blant alle søkerne som får læreplass?

– Vi tar dem inn på bakgrunn av søknader og intervjurunder, men de fleste har vært her på utplassering allerede, og da får vi jo et ordentlig inntrykk av dem, både som personer og hvordan de fungerer i arbeid, sier Frodesen.

Sander Dønnestad (17) er en av dem som har vært på utplassering i bedriften. Han kom fra Byremo videregående skole, og er nå lærling i vei- og anleggsfaget. Han er strålende fornøyd med sin nye tilværelse.

– Det føles veldig bra! Det er godt å vite hva jeg skal gjøre til høsten, sier han med et smil. Han ser lyst på fremtiden i bransjen.

– Det virker som det er mye press i markedet nå, og det blir nok mye produktivitet i tiden som kommer. Jeg tror vi er sikra jobb i mange år framover, smiler han.

LYSE UTSIKTER: En nylig gjennomført undersøkelse blant medlemmene i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) tyder på at optimismen er tilbake i bransjen. HR-leder i TT Anlegg, Isabell Frodesen (venstre), opplæringskonsulent i OKAB, Ivar Andersen, og distriktssjef i MEF, Julie Rosenlind Falch, ser lyst på fremtiden. (Foto: Runar F. Daler).