Dette forventer MEF av den rødgrønne regjeringen

Lokale arbeidsplasser? Klimautslipp? Store kontrakter? Dette er hva MEF-sjef Julie Brodtkorb forventer av den nye regjeringen.

Da er det klart: Erna Solberg & co må ut av regjering.

Åtte år med blått styre – iblandet diverse «farger» gjennom årene – er slutt. Arbeiderpartiet skal danne regjering sammen med Senterpartiet og – med en viss sannsynlighet – SV.

Annonse

Næring og arbeidsplasser i distriktene

– MEF forventer at AP og SP vil sikre anleggsnæringen som Norges største distriktsnæring, og ta vare på de lokale arbeidsplassene.

Det sier MEF-sjef Julie Brodtkorb i en kommentar til Anleggsmaskinen.

Det vil ikke være særlig dristig å anta at at de rødgrønne vil forsøke å sparke ytterligere fart i et økende miljøfokus i bransjen. Ett spennende punkt blir å se om de vil ha mer fart på elektrifisering, eller om det blir fokus på utslippsreduksjon gjennom fossilfritt drivstoff.

MEF råder den nye regjeringen til å prioritere sistnevnte.

Heller utslipp enn dyre symboler

– Når det gjelder klima er vi enige med de kommende regjeringspartiene i målet. Vi håper de vil ha fokus på å få utslipp ned, ikke symbolpolitikk som koster mye og reduserer utslipp minimalt, sier Brodtkorb.

Hun sier seg fornøyd med APs og SPs signaler om bruk av norske entreprenører til å bygge veier, og at de kommende regjeringspartnerne har vist tydelig flagg i MVA-saken.

– De har gjentatt i valgkampen at de vil sikre at norske entreprenører ikke diskvalifiseres med giga-kontrakter som i dag. I tillegg har alle de kommende regjeringspartiene vært klare på at entreprenører ikke skal være en bank for staten ved å betale mva før de har fått en krone betalt.

– Er du skuffet over at de blå er ute?

– Vi i MEF bruker ikke tid på å være skuffet. Jeg er fornøyd med at AP og SP har forpliktet seg til å gi norske entreprenører bedre vilkår, med tanke på kontraktsstørrelser. Vi tror dette kan bli en regjering med flertall som kan sikre norske distriktsarbeidsplasser i anleggsbransjen, sier Brodtkorb.