Lærling Jonas kjører Norges første av denne nye 70-tonneren

Gjett om førsteårs-lærling Jonas Isaksen koser seg på jobb. Kjører Norges første Hitachi ZX690 i den nye 7-serien. Hvorfor har sjef Trond Snøås satt den ferske lærlingen i den største, dyreste og nyeste maskinen?

– Dette er en av de fineste utsiktsplassene i Kragerø. Her ser du helt til Danmark.

Opplysningen kommer med et glis fra Trond Snøås, i en pressemelding fra Hitachi.

Annonse

Det er i følge pressemeldingen «en varm sommerdag med knallblå himmel» i Valberg pukkverk.

Trond Snøås eier Steintransport AS. Valberg pukkverk var 100 år i 2013.

Pukkverket har lange tradisjoner. Allerede i 2013 ble det feiret 100 år med berghistorie her. I dag blir det drevet av NCC.

Steintransport AS

Kragerø-entreprenør Stein Transport AS har en kontrakt med NCC om å levere tjenester i pukkverket. Siden firmaets begynnelse tilbake i 1985 har Steintransport AS vært med på det meste innen anleggsvirksomhet og grunnarbeid.

Steintransport AS jobber for NCC, som drifter Valberg pukkverk.

Firmaet ble startet av faren til nåværende eier Trond Snøås, sammen med to andre. Ti år etter overtok faren firmaet sammen med sønnen Trond. Etter det har Trond vært sterkt involvert i driften. I dag er det han som eier firmaet, mens Even Hæhre Ødegaard er daglig leder.

Fra bedriftens kontorer i Kragerø Næringspark drives en virksomhet med 50 ansatte. De av de fleste har lang fartstid og mye erfaring innenfor entreprenørbransjen. Omsetning rundet 120 millioner i fjor. «Korona-året» ble dermed det beste året hittil i historien for Steintransport AS.

Høysesong i juni og juli

Med den unike utsikten Trond har fra kontorvinduet sitt har han full kontroll over området.

– Juni og juli månedene nå er høysesong hos oss. Vi kan kjøre opptil 10 000 tonn i knuseren i løpet av en dag. Vi flytter fort 4-500 tonn internt her. Om vi også laster båt, så flytter vi opp til 20 000 tonn med stein på en dag. Så her er det hektisk, smiler Snøås.

En rekke maskiner i sving i pukkverket. I tillegg til lastere, tipptrucker og dumpere er det tre store gravere på området. To av dem bærer Hitachis velkjente oransje farger: En ZX490LCH-6 og en nylig ankommet ZX690LCR-7.

Sistnevnte er hovedpoenget i pressemeldingen.

Første Hitachi ZX690 i 7-serien

Maskinen er den første maskinen levert av denne modellen i Norge. Den er en steinbruddsversjon av den drøyt 71 tonns store maskinen fra Hitachi. Steintransport fikk maskinen levert i april og har nå å få 1 000 timer på telleren i løpet av sommeren.

Norges første Hitachi ZX690LCR-7.

– Det var jo gøy å få Norges første. Den har virket til nå. Men så har den bare 1000 timer også, smiler maskineieren.

Rosen sitter langt inne hos det nøkterne maskineieren. Men det virker – stadig i følge pressemeldingen fra Nasta – som om han likevel er fornøyd med Hitachi. For ham er ikke fargen og merket det viktigste.

– Vi er vel oppe i fem Hitachi maskiner i parken nå. Her i pukkverket har vår ZX490LCH-6 rundet 5 000 timer. Den har vært bra. Det viktigste er jo at man følger opp som leverandør. Foreløpig har Nasta fungert her, sier Trond.

Lærling Jonas Isaksen

Firmaet har 4-5 lærlinger i tillegg til sine faste, erfarne ansatte. En av dem er maskinfører Jonas Isaksen, som også kommer fra Kragerø. Jonas startet i oktober og har drøyt ett år igjen av læringstiden i bedriften.

«Ferskingen» har likevel fått gleden av å kjøre den nyeste maskinen på området.

– Tanken bak å sette en lærling på en slik maskin?

Lærling Jonas Isaksen kjører ny Hitachi ZX690LCR-7 hos Steintransport AS. (Foto: Nasta)

–  Hvis man ikke gir lærlingene kunnskapen, så har man jo heller ikke noen til å laste til slutt. Desto større maskin, desto mer oversikt har man jo også. Så jeg føler meg trygg på det, sier maskineieren.

Lærling Jonas setter pris på tilliten han har fått:

– Jeg er stålfornøyd! Og jeg setter virkelig pris på at jeg får lov å kjøre denne. Det var jo veldig moro at vi fikk den første i landet, sier Jonas Isaksen.

Han trives veldig godt, både i maskinen og i firmaet. Han deler maskinen i skiftarbeid med en kollega. Likevel er det med stor ansvarsfølelse for maskinen. Lærlingen har kjørt maskiner før, men lite Hitachi. Likevel er han svært fornøyd:

Størrelsen gjør trygg

– Jeg ble virkelig imponert! Jeg kjørte et annet merke før og dette kan ikke sammenlignes. Denne storkoser jeg meg i. Så jeg håper det blir flere av disse altså. Vi passer godt på maskinen. Det er ikke mange som får lov å gå inn i den, nei. Og skoa skal rett av – de tar jeg av på stigtrinna. Vi tar jo selvfølgelig vare på alt her. Men det er noe spesielt med denne, sier han.

– Skremmende med størrelsen?

– Nei, tvert imot. Jeg føler meg veldig trygg i den. Dessuten har vi gode sikkerhetsrutiner og et godt arbeidsmiljø her i bedriften.