Ny Cat åttetonner korthekk med fastbom

Liker ikke kingpin, sa du? Sjekk denne nyheten på vei fra Cat. Åttetonner korthekk med fastbom, kraftig motor og full Next Generation-pakke.

– Vi regner med å selge over 100 av denne i året.

Det sier kompaktmaskinansvarlig Jon Granlund i Pon Equipment.

Annonse

Han snakker om nye Cat 308 CR. Den tall- og bokstavkombinasjonen vil i Cats verden si en åttetonner korthekk. Eller «Compact Radius», som det heter på utenlandsk.

Cat 308 CR fastbom

En kjent modell i sortimentet hos Cat og norske Pon Equipment, som en mellomstor gravemaskin med korthekk og svingbom på kingpin. Mange norske gravemaskinbrukere og Cat-entusiaster vil glede seg over det nå kommer en korthekk åttetonner med fastbom i stedet for kingpin.

– Det stemmer. Vi får ny åttetonner med korthekk i oktober. Vi har én maskin på test i Norge nå. Denne maskinen har markedets kraftigste motor. Den er veldig stabil og rask, og den har de samme mulighetene som de andre NGH minigraverne fra Cat. Det vil blant annet si justering av hydraulikk og spaker, spakstyring og integrert Cat TRS8 tiltstyring i monitor, sier Granlund.

Dypere, høyere og sterkere

Den nye Cat 308 CR med fastbom kan grave dypere, tømme høyere og løfte mer enn sin svingbom-søster. Med lengste stikke strekker den seg til 4,7 meters gravedybde og en maksimal rekkevidde på 6,9 meter.

Maskinen drives av en 51,8 kW Cat C3.3B motor som oppfyller utslippskrav i steg 5.

– Med 20 prosent større vertikal gravedybde enn svingbom-maskinen vil 308 med fastbom kreve mindre flytting under grøftegraving. Det gir bedre effektivitet og mindre dieselforbruk. Nye 308 CR har det samme brukergrensesnittet mot fører som andre Cat minigravere. Samme nye skjerm, samme intuitive kontroller, samme jog-dial ratt for å styre innstillinger og samme mulighet til å velge kontrollmønster etter egne preferanser, sier Caterpillar i en pressemelding om den nye maskinen.

Åttetonneren kommer samtidig med en fornyelse av flere Cat minigravere.

Hydraulikk

Maskinen har en lastsensitiv hydraulikk. Pumpen leverer så mye som trengs til enhver tid, opp til en maksimal oljestrøm på 167 l/min.

Hele strømmen holdes under kontroll med elektrohydraulisk styring og slanger med hurtigkoblinger. Maskinen er standarutstyrt med et 2300 mm skjær, og kan leveres med et bredere 2450 mm som ekstrautstyr. I begge tilfeller med en flytfunksjon på skjæret.

Som andre av de mindre Cat-graverne har føreren her mulighet til enkelt å velge mellom pedal- eller joystick-styring når det skal beltes et stykke. At cruisecontrol når det skal beltes enda lengre. Beltehastigheten er oppgitt til 4,9 km/t.

Hytte og komfort

Hytta, da? Jo, nå skal du høre her.

Nye 308 CR har en tett og trykksatt Next Generation hytte som Caterpillar lover skal gi et rent arbeidsmiljø for føreren. Her er varme, ventilasjon og aircondition fornyet i beste Next Generation-ånd. Støynivået oppgis til 72 dB. Dempet sete og konsoller med støtte for armer og håndledd loves å gi nødvendig komfort hele dagen.

Blir det for tett og innestengt kan frontruta vippes opp, og holder seg oppunder taket utenfor siktlinje.

Som andre Next Geration Cat i er karosseripaneler holdt flate. Dette skal gi mindre fare for skade, samt rimeligere og enklere skifting hvis skaden først skjer.