Pon sikret batterier til 90 nye el-gravere

Pon Equipment har signert en avtale som sikrer levering av batterier til el-gravere. Første bestilling av batterier til 90 nye Z-line 310 og 320 elektriske gravere.

Batterileverandøren Northvolt skal levere batterisystemer for elektrifisering av Pon Equipment-konstruerte Z-line gravemaskiner.

En første ordre på Voltpack Core litium-ion batterisystemer vil gi Pon en teknisk løsning som skal brukes i kombinasjon med elektriske drivlinjer for elektrifisering av 90 Z-line gravemaskiner.

Annonse

Tilførselen av batterier vil bli integrert i 12-tonns Z-line 310 og 25-tonns Z-line 320, med henholdsvis 150 og 300 kWh installerte batterisystemer.

Viktig endring

– Med dette partnerskapet går Northvolt sterkt inn i et nytt marked med våre batterisystemer. Elektrifiseringen av anleggsmaskiner vil innlede viktige endringer for industrien. Løsningene vi demonstrerer her vil bidra til å redusere byforurensning og vår avhengighet av fossilt brensel, sier systemsjef Emad Zand i Northvolt.

Administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment er fornøyd med avtalen.

– Vi er på tredje generasjon av våre elektriske gravemaskiner. Volumet øker nå betydelig. Å ha en løsningsorientert leverandør som Northvolt støtter vår strategi. De ligger nær oss. Viktigst av alt er at de har en veldig tydelig bærekraftprofil i sin produksjon av batterier, fra råvarer til sluttprodukt. Det er spennende å jobbe med de kreative og innovative menneskene i Northvolt, sier Sollerud.

Strengere krav

For både Northvolt og Pon Equipment gjenspeiler prosjektet en adaptiv respons fra europeisk industri. Regjeringer fokuserer i økende grad på å redusere CO2-utslipp som skyldes urbane byggeplasser. I flere markeder, inkludert Norge, innføres strengere utslippskrav og støygrenser.

I offentlige anbud har anleggsmaskiner som kjører batterielektrisk og på alternativt drivstoff blitt en forutsetning. Støyfrie elektriske maskiner uten utslipp representerer en løsning på disse nye forholdene som de to selskapene søker å fremme.

Lading av Z-line gravemaskiner er mulig via et standardisert CCS2 hurtigladingsgrensesnitt, eller om natten på en standard CEE-forbindelse.

Lading og kjøretid

Føreren kan forvente en kjøretid mellom lading når de er i tung graving på mellom 5 og 6 timer, og mellom 6 til 8 timer når de er involvert i lett drift som landskapsarbeid og lett gravearbeid.

Maskinene kan også kjøres kontinuerlig når de er koblet til nettet.

Northvolt er en europeisk leverandør av bærekraftige battericeller og -systemer av høy kvalitet. Selskapet ble grunnlagt for å muliggjøre den europeiske overgangen til en karbonfri fremtid.

Det har i følge en pressemelding gjort raske fremskritt i å levere verdens grønneste litiumionbatteri, med et minimalt CO2-fotavtrykk. Blant Northvolt industripartnere og kunder er ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas og Volkswagen Group.