Første elektriske gravemaskin i midt-Norge

Søbstad AS har akkurat fått overlevert den første el-gravemaskinen på batteri i midt-Norge. Nummer to er på vei. – Tryggere arbeidsplasser i fremtiden, sier Leif Søbstad.

TRONDHEIM: – Vi ønsker å være aktiv i det grønne skiftet som er på full fart inn i vår bransje også. Vi har som ambisjon å være i førersete på utviklingen av det grønne skiftet. Dermed kan vi trygge arbeidsplassene for våre ansatte i fremtiden.

Det sier maskinansvarlig Leif Søbstad i entreprenørselskapet Søbstad AS.

Annonse

Ny Z-line 310 elektrisk gravemaskin

Selskapet fikk i forrige uke overlevert en ny Z-line 310 elektrisk gravemaskin. Dermed er de den første entreprenøren i midt-Norge med helelektrisk gravemaskin på batteri i utstyrsparken.

Ti-tonneren har gummibelegg på beltene for at den skal kunne brukes på faste dekker som asfalt, brostein og lignende. Maskin nummer to andre som kommer før ferien. Det er en Z-Line 320 25 tonn, utrustet som en helt vanlig gravemaskin.

Maskinene dieseldrevne Cat 310 og Cat 320 som er bygget om og elektrifisert av Pon Equipment. Enova har bidratt med tilskudd til finansiering av maskinene.

Stor kostnad

De to maskinene koster til sammen 7,6 millioner. Det er 50 prosent mer enn konvensjonelle dieseldrevne maskiner.

Den nye 310 går rett i arbeid for Trondheim kommune. Søbstad fra før erfaring med å arbeide under kommunens sterke miljøambisjoner.

– Vi utførte utbyggingen av Torvet for Trondheim kommune. Det gjennomførte vi som en av de første entreprenørene i Norge som en fossilfri byggeplass, sier Leif Søbstad.